(1632 S. K .m. 87) (5237 S. K. m. 53, 62) (353 S. K. m. 217)
Emre itaatsizlikte ısrar suçundan sanık İs. Er Erdem KAHRAMAN hakkındaki K.T.B.K.K.lığı Askeri Mahkemesinin 22.09.2005 tarih ve 2005/879-524 sayılı mahkûmiyet hükmünün sanık tarafından yasal sürede temyizi üzerine, Başsavcılığın 6 Nisan 2006 tarih ve 2006/2234 sayılı hükmün onanması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde gelen dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Askeri Mahkemece; sanığın, 15.08.2005 tarihinde emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği sabit görülerek, ASCKnın 87/1 (birinci cümlesi) ve TCKnın 62 nci maddeleri uyarınca yirmi beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar, 5237 sayılı TCKnın 53/ (1), (2) nci maddeleri uyarınca a, b, c, d, ve e bentlerindeki hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verilmiştir (Dz.16-17).
Sanık bu hükmü neden göstermeden yasal süresi içinde temyiz etmiştir (Dz.18).
Tebliğnamede ise, yasaya uygun olan mahkûmiyet hükmünün onanması yönünde görüş bildirilmiştir.
Yapılan incelemede;
Dosya içeriğinden; fotoğraf makinesi, cep telefonu vs. kışla içinde ve dışında bulundurulmayacağına ve kullanılmayacağına ilişkin emrin sanığa olaydan önce tebliğ edildiği (Dz.5), sanığın da emirden haberdar olduğunu ikrar ettiği (Dz.3, 15), 15.08.2005 günü birliğe ait 420907 plakalı Ford Transit marka aracın içinde sanığa ait bir adet cep telefonu bulunduğu (Dz.2, 6) anlaşılmaktadır.
Sanığın hizmete ilişkin emrin gereğini hiç yerine getirmeyerek emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği;
Askeri Mahkeme tarafından haklı ve yerinde gerekçelere dayanarak kurulan mahkûmiyet hükmünde usûl, sübut, vasıf, uygulama maddesi ve cümlesi, temel cezanın tayini ve takdiri indirimin uygulanması yönünden herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklandığı üzere;
Sanığın kabule değer görülmeyen temyizinin 353 Sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi uyarınca REDDİNE;
Usul ve esas yönlerinden kanuna uygun bulunan mahkumiyet hükmünün ONANMASINA;
Sonuçta tebliğnameye uygun olarak, 03.05.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy