(1632 S. K. m. 47, 87, Ek m. 8) (5237 S. K. m. 62)
Emre itaatsizlikte ısrar suçundan sanık Ter.P.Onb.Gökhan GÜNEŞ hakkında 9 uncu Mot.P.Tug.Komutanlığı Askeri Mahkemesince verilen 01.12.2005 gün ve 2005/1201-817 sayılı mahkûmiyet hükmünün, sanık tarafından süresinde temyiz edilmesi üzerine, dava dosyasının Başsavcılığın 11 Nisan 2006 gün ve 2006/2366 sayılı hükmün onanması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde Dairemize gönderildiği görülmekle incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Askeri Mahkemece; sanığın 30.07.2005 tarihinde emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği sabit görülerek, eylemine uyan ASCK'nın 87/1 inci maddesinin hizmete ilişkin emri hiç yapmayanlar cümlesi ve 5237 sayılı TCK'nın 62 nci maddesi uyarınca yirmi beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Bu hüküm sanık tarafından özetle; Cep telefonunu hiç kullanmadığı ve atılan suçun oluşmadığı, verilen cezanın usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğinden; sanık Ter.P.Onb.Gökhan GÜNEŞın askerlik hizmetini yaparken, kendisine 06.12.2004 tarihinde yazılı olarak tebliğ edilen, birliğin ve personelin güvenlik, emniyet ve disiplinini ilgilendiren ve bu sebeple de askeri hizmete ilişkin olduğunda kuşku bulunmayan, Kışla içerisine cep telefonu sokulmasının ve kullanılmasının yasak olduğuna ilişkin düzenleme içeren 316 nolu günlük emire rağmen, 30.07.2005 tarihinde yapılan kontrolde kendine ait bir adet cep telefonu bulunması şeklinde sübut bulduğu anlaşılan olayda, sanığın, malûm ve muayyen bir hale getirilerek şahsileştirilmek suretiyle verilen askeri hizmete ilişkin bu emri bildiği halde, itaatsizlik kastıyla hiç yapmamak suretiyle emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği konusunda kuşku bulunmamaktadır.
Bu itibarla, Askeri Mahkemece, gerekçeli hükümde gösterilen haklı ve hukuka uygun gerekçe ile sanığın saikle ilgili savunmalarına itibar edilmemesi ve müsnet suçun sabit görülerek, yasada öngörülen asgari ceza haddi üzerinden takdiri indirim maddesi de uygulanmak suretiyle yazılı olduğu şekilde mahkumiyete hükmolunmasında yasaya aykırı bir durum mevcut bulunmadığı ve emre itaatsizlikte ısrar suçunun sırf askeri suç vasfında olması nedeniyle ASCK'nın EK-8inci maddesi uyarınca paraya çevrilememesi ve ASCKnın 47/A maddesine göre ertelenmemesi nedenleriyle, temyiz nedenlerinin reddi ile, mahkûmiyet hükmünün onanmasına karar verilmiştir.
Üye Dz.Hakim Albay Ramazan ŞAFAK, eylemin disiplin tecavüzü niteliğinde olduğu, yaptırımının disiplin cezası olduğu, emrin askeri hizmete ilişkin olmaması nedeniyle emre itaatsizlikte ısrar suçunun oluşmadığı görüşü ile çoğunluk görüşüne katılmamıştır.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklandığı üzere;
Sanığın kabule değer görülmeyen temyiz nedenlerinin 353 sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi gereğince REDDİNE;
Usûl ve esas bakımından yasaya uygun bulunan mahkûmiyet hükmünün ONANMASINA,
Tebliğnameye uygun olarak, 19.04.2006 tarihinde, Üye Dz.Hakim Albay Ramazan ŞAFAKın muhalefetiyle ve oyçokluğuyla ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy