(1632 S. K. m. 82 )
Askeri mahkemece, sanığa müsnet amire hakaret suçunun, manevi unsuru itibarıyla oluşmadığı kabul edilerek beraatına karar verilmiş, hüküm, komutan adına adli müşavir tarafından, sanığın "Allah belanızı versin" şeklindeki sözüyle amire saygısızlık suçunu işlediği ileri sürülerek, sanık aleyhine temyiz edilmiştir.
Yapılan incelemede; 6.12.2004 tarihinde akşam yoklaması için bölüğün toplanmasını emreden nöbetçi Astsb. N.S.'nin, yoklamayı almaya geldiğinde, sanığın yoklamaya katılmadığını öğrenince "eksik olan kişinin akıbetini tespit edin, bana tekmil verin. Ondan sonra yoklama alayım" şeklindeki emri üzerine P.Çvş. M.A.E, ile P.Erler YÖ. ve V.E.'nin sanığı aramaya çıktıkları, bölük gazinosunda televizyon seyrederken görülen sanığın Er Y.O. ve V.E. tarafından yoklama alanına getirildiği, bu zaman zarfında 30 cm üstlerdeki bölük personelinin çök konumunda bekledikleri, Çvş. M.A.E.'nin sanığı görünce neden yoklamada bulunmadığı hususunda çıkıp üzerine yürüyüp iteklediği, olay yerine gelen P.Uzm.Çvş. Ş.C.'nin da sanığa nerede olduğunu sorması üzerine, sanığın palaskasını ve kepini yere atarak "bıktım artık üzerime gelmeyin, beni bunalttınız, kaç gündür üzerime geliyorsunuz, Allah belanızı versin" şeklinde konuştuğu, dosya içeriğindeki tanık beyanları ve sanığın tevilli ikrarı ile anlaşılmıştır.
Sanığın, yoklama alınması amacıyla hizmet için toplanmış bölük personelinin önünde amiri konumundaki P.Çvş. M.A.E. ve P.Uzm.Çvş. Ş.C.'ye yönelik olarak sarf ettiği, "Allah belanızı versin" şeklindeki sözlerin hakaret unsurları içermediği, ancak beddua niteliği itibarıyla saygısızlık oluşturduğu kabul edilmiştir.
Bu itibarla, sanığın eyleminin ASCK'nın 82/1'inci maddesi kapsamında toplu erat karşısında ve hizmetle iken "amire saygısızlık" suçunu oluşturduğunun kabulü ile mahkûmiyetine karar verilmesi gerekirken, suç vasfının hatalı şekilde amire hakaret olarak vasıflandırılıp, suçun sübut bulmadığı düşüncesiyle beraatına karar verilmesi kanuna aykırı bulunduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy