(1632 S. K. m. 91) (5237 S. K. m. 29, 50, 52)
Sanıklar P.Er M.O., P.Er R.S. ve P.Er E.K.'ın …Komutanlığı emrinde görevli oldukları, 30.4.2011 tarihinde sanık P.Er E.K. ile P.Er F.D.'in er-erbaş gazinosunda Galatasaray-Beşiktaş futbol takımlarının karşılaşmasını izledikleri sırada, mağdur P.Çvş. D.K.’un yanlarına geldiği, mağdurun Beşiktaş'ın gol atmasının heyecanıyla P.Er F.D.'e “Galatasaray’a nasıl koyduk” dediği, sanık P.Er E.K.'ın mağdura "sen nasıl konuşuyorsun, koyduk falan deme" demesi üzerine, mağdur ile sanık P.Er E.K. arasında sözlü tartışma yaşandığı, sanıklar P.Er R.S. ve P.Er M. O.'ın da tartışmaya dâhil oldukları, sanık P.Er R.S.’nun mağduru tutarak gazino dışına çıkardığı ve onun yüzüne kafa attığı, sanıklar P.Er M.O. ve P.Er E.K.'ın da mağdura arkadan tekme attıkları, mağdurun olay nedeniyle basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif yaralandığı, böylece sanık P.Er M.O.'ın üstüne tekme atmak suretiyle üste fiilen taarruz suçunu işlediği anlaşılmaktadır.
Askeri Mahkemece gösterilen yasal ve yeterli gerekçelerle; sanığın yüklenen suçu işlediği kabul edilerek, yazılı olduğu şekilde cezalandırılmasında, cezasının adli para cezasına çevrilmesinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve erteleme hükümlerinin yasal imkânsızlık nedeniyle uygulanmamasında usul ve esas yönlerinden bozmayı gerektirecek nitelikte herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığından, müdafiin kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin reddiyle, mahkûmiyet hükmünün onanmasına karar verilmiştir.
Kurulumuzca; yeterli araştırma yapılmadan sanık hakkında haksız tahrik indirimi yapılması ve sanığın kovuşturma evresinde 6.3.2013-11.3.2013 tarihleri arasında gözlem altında geçirdiği sürenin TCK’nın 63’üncü maddesi uyarınca cezasından mahsup edilmemesi hukuka aykırı bulunmuştur. Ancak, yeterli araştırma yapılmadan haksız tahrik indirimi yapılması, Askeri Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 5.3.2004 tarihli ve 2004/1-1 E.K. sayılı kararı doğrultusunda, sanık aleyhine temyize gelinmediğinden; mahsup işleminde yapılan hata ise, hükmü etkileyecek nitelikte olmadığından bozma sebebi yapılmamışlardır.
Sonuç Ve Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Müdafiin kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin, 353 sayılı Kanun’un 217/2’nci maddesi uyarınca REDDİNE;
Usul ve esas yönlerinden hukuka uygun bulunan mahkûmiyet hükmünün ONANMASINA;
26.1.2016 tarihinde, tebliğnameye uygun olarak, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy