(353 S. K. m. 180)
İnceleme konusu davada çözümlenmesi gereken mesele, sanık hakkında hükmün tesis edildiği 4.11.1998 tarihli oturuma ait tutanakta mahkeme heyetinin "Bşk Hak. Kd. Bnb. Cemil KAYILIOĞLU (1979-Top-31) Hakim Üye: J. Bnb. Bülent ÇOLAK (1984-Yd-3) Subay Üye: J. Kd. Yzb. İhsan FIRAT (1985-67)" şeklinde yazılı olması ve bunun gerekçeli kararda da aynen yer alması nedeniyle, Bnb. Bülent ÇOLAK'ın hakim olup olmadığı hususundaki kuşku ve bu durumun mahkemenin kuruluşu ile ilgili kanuna mutlak aykırılık oluşturup oluşturmadığı, dolayısıyla bozma sebebi yapılıp yapılmayacağıdır.
Bu çerçevede mesele incelendiğinde;
Bu davada görevli mahkeme 21 nci 1.Sınır Tümen K. lığı Askeri Mahkemesi olduğundan ve sanık adedi itibariyle Askeri Mahkemenin iki askeri hakim ve bir subay üyeden kurulması (353 S. K. m. 2), ayrıca kurula katılan subay üyenin de en az Yzb. rütbesinde ve muharip sınıftan olması (353 S. K. m. 3) gerekmededir.
353 Sayılı Kanunun 207 nci maddesinde kanunu mutlak aykırılık teşkil eden haller sayılmış olup, konuyla ilgili (A) bendinde "Askeri Mahkemenin Kanuna uygun olarak kurulmamış olması" bunlar arasında yer almıştır.
Kanuna mutlak aykırılık olan hallerde hükmün bozulması gerektiğinden, anılan durumun hu kapsamda olup olmadığı saptanmalıdır.
Yukarıya aynen alınan mahkeme heyetindeki Mahkeme Başkanının Hakim Kd. Bnb. olduğu ve Yzb. İhsan FIRAT'ın, subay üye olarak kurula katıldığı ve Jandarma sınıfı ve (1985-67) sicil sayılı olması nedeniyle de 353 Sayılı Kanunun 3 ncü maddesindeki nitelikleri taşıdığı hususlarında bir duraksama yoktur.
Anlaşmazlık konusu olan Bnb. Bülent ÇOLAK'ın durumu incelendiğinde, kurula "Hakim Üye" olarak katıldığının ve sicilinin (1984-Yd-3) olarak yazılı olması, duruşma tutanağı ve gerekçeli kararın altındaki imza bloklarının isim yazılmadan "Başkan, Hakim Üye, Subay Üye" olarak yer alması ve ilgililer tarafından imzalanmış olması dikkate alındığında, Bnb. ÇOLAK'ın Jandarma sınıfından olmadığı, heyete iki subay üyenin katılmadığı, dolayısıyla bu kişinin hakim sunundun olduğu hususunda kuşku bulunmadığı, rütbesinin başına J. yazılmasının daktilo binasından kaynaklandığı açıkça anlatılmaktadır. Esasen kurula katılanlardan sadece subay üyenin sınıfının belirtilmesi yasal bir zorunluluktur. Zira 353 Sayılı Kanunun 3 ncü maddesine yöre bunların muharip sınıflan olmaları gerekmektedir. Oysa hakim sınıfından olanlar için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla, askeri hakim sınıfından olun başkan ve üyelerin sadece rütbelerinin yazılması halinde de bu durumun yasaya aykırılık oluşturmayacağı açıktır.
Bu nedenlerle, söz konusu hatanın kanuna mutlak muhalefet oluşturacak bir yönünün bulunmadığı, basit bir daktilo hatası niteliğinde olduğu, bu itibarla düzeltilmesi için tali bir muhakeme (353 S. K. m. 253) yapılmasına dahi gerek olmadığı, hüküm mahkemesi Kd. Hakimi tarafından imza/parafe edilmek suretiyle her zaman düzeltilebileceği sonucuna varılmış ve itirazın kabulü ile, Daire kararının kaldırılmasına oyçokluğu ile karar verilmiştir. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy