(647 S. K. m. 6)
Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlık Yerel Mahkemece sanığa verilen hapis cezasının ertelenmesine yer olmadığına karar verilirken gösterilen gerekçenin isabetli ve yeterli olup olmadığı hususuna ilişkindir.
Yapılan İncelemede;
Sanığın 25.9.1999 günü mağdur Er M.C.'ye yumruk ve tekme ile vurup Müessir Fiilde bulunarak mağdurun çenesinin kırılmasına, 25 gün iş ve güçten kalmasına sebep olduğu kabul edilerek sabit görülen Müessir Fiil suçundan TCK. nun 456/2, 51/2-3, 59/2 nci maddeleri uygulanıp sonuç olarak Altı Ay Yirmi Gün Hapis Cezası ile mahkûmiyetine, sanığa verilen cezanın paraya çevrilmesine ve ertelenmesine yer olmadığına karar verilmiş ise de;
Olaydan sonra Kıtası K.lığınca düzenlenen ve dava dosyasına konulan Vak'a ve Kanaat Raporunda hakkında olumlu görüş açıklanan sanığın, Adlî Sicil Müdürlüğünden usulüne uygun şekilde "Adlî Sicil Kaydı" getirtilmeden geçmişteki hali ve suç işleme eğilimi ile ilgili olarak Mahkemece 647 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin uygulanıp uygulanmaması ile ilgili kanaat oluşturmaya yetecek derecede araştırma yapılmadan (Dosyada sanığın Adlî Sicil Kaydı yoktur) tayin edilen cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verilmesi noksan soruşturmaya dayalı, isabetsiz bir karar olarak kabul edildiğinden Başsavcılığın açıklanan sebeplere dayanan ve yerinde görülen itirazının kabulü ile, Dairenin onama kararının kaldırılmasına ve Yerel Mahkeme hükmünün bu sebeplerle bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy