(1632 S. K. m. 73)
Somut olayda; firar suçunun tüm unsurları itibariyle oluştuğu Dairece de kabul edilmektedir. Ancak; 4 ncü Dairece, 1.7.2000 günü yakalanan sanığın, 2.7.2000 tarihinde ait birliğine dönüş için BESTVAN firmasından dönüş için bilet aldığını, yakalandıktan sonra Jandarma tarafından biletinin iade ettirildiğini iddia etmesi karşısında, bu hususun araştırılarak, doğruluğunun saptanması halinde dehalet iradesinin varlığının kabul edilmesi ile hakkında As. C.K.nun 73 ncü maddesinin uygulanabilirliğinin söz konusu olacağı, bu bağlamda sanığın savunmaları dikkate alınarak dönüş iradesinin varlığı araştırılıp, elde edilecek sonuçlara göre uygulama yapılması zorunlu görülerek eksik soruşturma ile tesis olunan mahkûmiyet hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.
As. C.K.nun 73 ncü maddesi; "kaçak kaçtığından altı hafta, seferberlikte bir hafta içinde kendiliğinden geri gelirse...cezalar yarısına kadar indirilir..." hükmünü içermektedir. Bu maddenin uygulanabilmesi için sanığın firari durumuna serbest iradesi ile son vermesi, diğer bir anlatımla, kendiliğinden kıtasına dönmesi veya resmi bir kuruluşa müracaat etmesi gerekmektedir Dava konusu olayda; firar temadisini sürdürmekte olan sanığın kendiliğinden katılma iradesini ortaya çıkaran bir davranışı söz konusu değildir. Yakalanarak ele geçmiş olup, yakalama tutanağından sanığın iddiası doğrulanmamaktadır. Köyünde yakalanan
sanığın, ertesi gün birliğine katılmak için yola çıkmayı planladığını, böyle bir düşünce içerisinde olmasının "katılmak" olarak kabul edilmesi gerektiğine dair Daire görüşünün As. C.K nun 66 ncı ve 73 ncü maddelerinin vazedilmiş amacına ve ruhuna aykırı olacağı şüphesizdir. Kaldı ki sanığın bilet aldığına dair savunması doğru olsa bile gitmekten her an vazgeçmesi de mümkündür. Aksi düşüncenin kabulü halinde, firar eden ve altı haftalık bir süre içerisinde dönüş bileti olarak cebine koyan her askeri şahıs lehine, yakalansa da As. C.K.nun 73 ncü maddesinin uygulanması gerekecektir As. C.K nun 73 ncü maddesi bir anlamda ihtiyari ile vazgeçmenin özel bir düzenleme şeklidir. Sanığın kendi rızası ile 6 haftalık süre içinde eylemini sona erdirme iradesini ortaya çıkaran bir davranışı yoktur. Sanık otobüste ya da birliğine gidiş güzergahındaki bir terminalde veyahut birliğinin bulunduğu şehir terminalinde yakalanmış da değildir. Sanığın soyut bir beyanına itibar edip dönme iradesi vardır demek mümkün görülmediğinden, itirazın kabulü gerekmiştir.
(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy