(1632 S. K. m. 131)
Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlığın konusu; sanıklar Top.Kd. Ütğm, A.D. ve Svl. şahıs Ö.A.'ya isnat olunan eylemlerin sübuta erip ermediği noktasındadır.
İsnat konusu eylemlerin sübuta erdiğine yönelik Başsavcılık itirazının isabetli olup olmadığının açıklığa kavuşturulabilmesi bakımından, dava dosyasında yer alan yazılı ve sözlü delillerin incelenmesi gerekmektedir.
Sanıklar hakkında isnatları araştırmak üzere oluşturulan idari tahkikat heyeti, olay mahallinde gerekli incelemeleri yapmasının ardından, 4.10.2002 tarihinde tanık ve sanık Top.Kd.Ütğm. A.D.'nin ifadelerini tespit etmiştir.
261999 askeri plâkalı Man marka aracın şoförü Top.Onb. K.S.; idari tahkikat heyeti huzurunda vermiş olduğu ifadesinde, kısa bir süre önce A.D. Ütğm'nin habercisinin yanına gelerek kendisine Bt.Komutanının emri ile sürücüsü bulunduğu araçtan mazot çekileceğini söylediğini, bunun üzerine bir bidonun yarısından fazlasını dolduracak kadar mazotu depodan hortumla çektiklerini ve bu mazotu köpek kulübesinin yanına bıraktıklarını beyan etmiştir.
262003 askeri plâkalı Man marka aracın şoförü Top.Onb. G.Ç.; aynı heyet huzurunda vermiş olduğu ifadesinde, Bt.Komutanı AD.'nin habercisi M.Ö.'nün kendisini yemekhanede bularak onun emri üzenine araçlardan mazot çekileceğini söylediğini, M,Ö. ile birlikte garaja giderek 20 1 kadar mazotu aracın deposundan hortumla çektiklerini, bidon içine doldurulan mazotun M.Ö. tarafından götürüldüğünü ve M.Ö'nün kendisine "bu işten kimsenin haberi olmasın" şeklinde tembihte bulunduğunu beyan etmiştir.
262013 askeri plâkalı Reo marka tankerin şoförü Top.Onb. O.Ş.; idari tahkikat heyeti huzurunda tespit edilen ifadesinde, olayın ortaya çıkmasından bir müddet önce M.Ö.'nün garaja gelerek Bt.Komutanı A.D.'nin araçtan mazot çekilmesi hususundaki emrini kendisine ilettiğini ve G.A. ile birlikte (boyu 1 m civarında olan mavi renkli bidonun yarısını geçecek şekilde) sürücüsü bulunduğu araçtan hortumla mazot çektiklerini beyan etmiştir,
Şoför ve araç sevk amirliği görevlisi Top.Onb. E.O.; aynı heyet huzurunda tespit edilen ifadesinde, bataryada görev yapan şoförler K.S., G.Ç. ve O.Ş.'nin farklı farklı zamanlarda 2-3 kez kendisine gelerek Bt Komutanın emri olduğunu ileten M.Ö. ile birlikte sürücüsü bulunduğu araçlardan mazot çektiklerini anlattıklarını, kendisinin de bu hususu Top.Uzm.Çvş. C.K.'ya anlattığını ileri sürmüştür.
Sanık Top.Kd.Ütğm. A.D.'nin habercilerinden Top.Onb. M.Ö.; idari tahkikat heyeti tarafından tespit edilen anlatımlarında, sanığın emri üzerine 3-4 kez garajda bulunan araçlardan plâstik bidonlara mazot çektiklerini ve bu bidonları Ayaş Ticarete ait beyaz renkli Ford Transit marka minibüsün arkasına yüklediklerini ifade etmiştir.
Sanığın diğer habercisi Top.Onb. G.A.; aynı heyet tarafından tespit edilen ifadesinde, batarya komutanı sanığın emri doğrultusunda, garajda bulunan araçlardan hortumla plâstik bidonlara mazot aktardıklarını, araçlardan çektikleri ve plâstik bidonlarda muhafaza ettikleri bu mazotları yine A.D. Ütğm'nin emri üzerine beyaz renkli Ford Transit marka minibüsün arka kısmına yerleştirdiklerini, araç sahibi kişinin batarya garajına sık sık geldiğini ifade etmiştir.
Garaj bölgesinde bulunan köpek kulübesinin sorumlusu Top. Er E.B., idari tahkikat heyeti huzurunda vermiş olduğu ifadesinde, değişik zamanlarda içinde mazot olan biri büyük diğeri küçük iki plâstik bidonun köpek kulübesinin yanında bekletildiğini, G.A.'nın bu bidonları garaj bölgesine gelen beyaz renkli Ford Transit minibüsün arkasına yüklediğini gördüğünü beyan etmiştir.
Yukarıda isimleri yazılı bu tanıklar, askeri savcılık ve son soruşturma ifadelerinde, idari tahkikat heyetinin baskısı ile sanıkları suçlayıcı tarzda ifade vermek zorunda kaldıklarını, gerçekte bu ifadelerinin doğru olmadığını beyan etmişlerdir.
Sanığın görev yaptığı bataryada astsubay olan tanık Top.Astsb.Bçvş. M.K.; idari tahkikat heyeti, askeri savcı ve istinabe mahkemesi huzurunda vermiş olduğu yeminli ifadelerinde, sanığın yazlık çay ocağının bulunduğu yeri düzeltecek iş makamlarında kullanılmak üzere, kendisinden garajda bulunan araçlardan mazot çekmesini istediğini, bu teklifi suç oluşturduğunu belirterek reddettiğini, bu tarihten sonra bir kez garajda bulunan araçlardan bir bidona mazot aktarıldığına tanık olduğunu, 42 LD 302 plâkalı Ford Transit marka minibüsün 3 kez bidonda muhafaza edilen mazotu almak için garaja geldiğini, bidondaki mazotun sanığın habercileri Top.Onb. G.A. ve Top.Onb. M.Ö. tarafından araca yüklendiğini gördüğünü beyan etmiştir.
Aynı bataryada araç sevk amiri olarak görev yapan Top.Uzm.Çvş. C.K.; askeri savcı ve istinabe mahkemesi tarafından tespit edilen yeminli ifadesinde, astsubay M.K.'nin sanığın mazot verilmesi karşılığında malzeme alınması yönünde teklifte bulunduğunu kendisine anlattığını, garajda bulunduğu sırada Ayaş Ticarete ait Ford Transit marka beyaz renkli minibüsün garaja geldiğini ve Top.Onbaşılar M.Ö. ile G.A.'nın bu aracın arkasına 2 adet mazot dolu bidonu yüklediğini gördüğünü, hatta bu olaylardan birinde nöbetçi amir olan sanığın bizzat garaja geldiğini, olayı ilk kez gördüğünde Astsb. M.K.'ya anlattığını beyan etmiştir.
Sanığın görev yaptığı bataryanın takım komutanı olan Top.Ütğm. S.İ.; askeri savcı ve istinabe mahkemesi tarafından tespit edilen yeminli anlatımlarında, Ağustos-Eylül 2002 tarihleri arasında bir gün yanına gelen Astsb. M.K.'nin, sanık A.D.'nin garajdaki araçlardan bidonlara mazot çekmesini istediğini kendisine anlattığını ifade etmiştir.
Batarya astsubaylarından Top.Astsb.Üçvş. T.Ş.; askeri savcı ve istinabe mahkemesi huzurunda tespit edilen yeminli ifadesinde; bataryaya katıldığı ilk günlerde Astsb. M.K.'nin garajdaki araçlardan bidonlara mazot aktarıldığını kendisine anlattığını beyan etmiştir.
Sanık Top.Kd.Utğm. A.D. sivil şahıs Ö.A.; aşamalarda idari tahkikat heyetinin tanıklar üzerinde baskı uygulaması sonucunda, bu kişilerin aleyhe ifade vermek zorunda bırakıldıklarını ileri sürmüş ve atılı eylemi işlemediğini beyan etmiştir.
İdari tahkikat heyetinde görev yapan Top.Bnb. C.Ş., Astsubay S.Ş. ve yazıcı Top.Er E.E.; askeri savcı ve aynı doğrultudaki son soruşturma ifadelerinde, dinledikleri tanıklar üzerinde hiçbir şekilde baskı ve tehdit uygulamadıklarını beyan etmişlerdir.
Tanıklardan Astsubay M.K.'nin garajdaki araçlardan birinden bidona benzin aktarıldığı esnada bunu görüntülediğine ilişkin beyanı, dosyada yer alan 3 adet fotoğraf ve mazotların muhafaza edildiği 2 plâstik bidonun garaj bölgesindeki köpek kulübesinin yanında bekletildiğini gösteren 2 ayrı fotoğrafla teyit edilmektedir.
Bu fotoğraflar, tanıklar Top.Onb. K.S. veTop. Onb. E.B.'nin, araçlardan temin edilen ve bidon içinde muhafaza edilen mazotun köpek kulübesinin yanında bulundurulduğuna ilişkin idari tahkikat heyeti huzurunda vermiş, olduğu ifadeleri ile de uyum göstermektedir.
Temmuz 2002 atamalarında birliğe katılması sebebiyle, olay tarihine kadar yaklaşık üç ay süreyle birlikte çalışan sanık ve tanıklar Astsb. M.K ve Uzm.Çvş. C.K. arasında bu süre zarfınca husumete neden olacak herhangi bir hadisenin meydana gelmediği, dinlenen tanık beyanları kapsamında tâbuta ermiş durumundadır.
Bulundukları konum ve yürüttükleri görevler itibarıyla, inceleme konusu mesele hakkında yakınen bilgi sahibi olmaları gereken Top.Onb. E.O., Top.Er E.B., Top.Onb. K.S., Top.Onb. O.Ş., Top.Onb. G.Ç., Top.Onb. G.A., Top.Onb. M.Ö.'nün idari tahkikat heyeti huzuruna verdikleri ifadelerinin isnat konusu eylemleri birbiriyle irtibat sağlayacak şekilde temsil etliği ve birinin doğruluğu diğerinin anlatımları ile teyit edilen bu beyanların olayın seyir ve gelişimine uygun düştüğü, Astsb. M.K. ile Uzm.Çvş. CK.'nın bu ifadeleri destekler tarzdaki anlatımlarının da, dosya içeriği ile uyum ve bütünlük gösterdiği, tanıkların sonradan aksi yönde beyanda bulunmalarının ise, icra ettikleri eylemler sebebiyle ceza alma endişesinden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.
Tüm bu nedenlerden dolayı;
Sanık Top.Kd.Ütğm. A.D.'nin diğer sanık sivil şahıs Ö.A. ile yapmış oldukları anlaşma gereğince, batarya garajındaki askeri araçlardan hortum kullanılarak aktarılan ve bidonlara konulmak suretiyle muhafaza edilen mazotun, kışlaya gelen 47 LD 302 plâkalı Ford Transit marka minibüs aracılığıyla birlik hudutları dışına çıkarıldığı yönündeki isnadın delillerle sabit olduğu sonucuna varılarak, Başsavcılığın isabetli görülen itirazının kabulü ile beraat hükümlerinin onanmasına ilişkin Daire ilâmının kaldırılmasına karar verilmiştir.
(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy