(5237 S. K. m. 29) (765 S. K. m. 51)
Olay günü öğle yemeğinden sonra Onb. Ç.A. ile karşılaşan sanığın, adı geçenden sigara istediği, Onb. Ç.A.'nın sağ el başparmağını orta ve işaret parmaklan arasında göstermek suretiyle "al" diye karşılık verdiği, bu nedenle çıkan tartışma sırasında sanığın Onb. Ç.A.'ya yumruk vurduğu anlaşılmakta, maddi olayın bu şekilde oluştuğu konusunda yargılama makamları arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır.
Askerî mahkeme, mağdur onbaşının yapmış olduğu el hareketinin, arkadaşlarının yanında yapılmış olması nedeniyle, sanık yönünden yoğun tahrik oluşturduğunu kabul ederek cezasından ½ oranında indirim yapmıştır.
Daire, mahkemenin yapmış olduğu uygulamanın dosyaya yansıyan bilgi ve delillere uygun olduğunu kabul ederek, hükmün onanmasına karar vermiş; Başsavcılık ise, kabul ile gerekçenin çeliştiği görüş ve düşüncesini öne sürmüştür.
Mülga 765 sayılı TCK'nın 51'inci maddesi, ağır ve hafif tahrik hükümlerini düzenlemiş, hafif tahrik halinde cezanın dörtte birinin, ağır tahrik hâlinde ise yarısından üçte ikisine kadarının indirilmesini öngörmüştür.
1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'nın 29'uncu maddesi ile ağır-hafif tahrik ayrımına son verilmiş, haksız tahrik halinde cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirilmesine olanak sağlanmıştır.
Madde gerekçesinde bu konu vurgulanmış ve hakimin tahrikin ağırlık derecesine göre yapılacak indirimi saptayacağı, ancak bu indirimin yapılabilmesi için, haksız fiilin bir hiddet veya şiddetli elem etkisi doğurabilecek ağırlıkta olmasının gerektiği belirtilmiş bulunmaktadır.
Doktrinde tahrik olgusu, kişinin iradesini etkileyen bir neden oluşturduğuna göre, her somut olayın şartları göz önünde bulundurularak, failin cezasında maddede belirlenen alt ve üst sınırlar arasında tayin edilecek bir oranda indirim yapılacağı, mahkemenin bu indirimi Kanunun 61'inci maddesinin beşinci fıkrasına ön gelen fıkralara göre, belirlenen ceza üzerinden ve beşinci fıkradaki sırayı gözeterek yapacağı kabul edilmektedir. (TCK Gazi Şerhi; 3'üncü Bası, s: 414).
Dava konusu olayda, sanığın yüklenen suçu mağdur Onb. Ç.A.'nın kendisine yapmış olduğu el hareketi üzerine, kapıldığı tahrik sonucu gerçekleştirdiği kabul edildikten sonra, tahrikin sanık bakımından yoğun olduğu değerlendirilerek, TCK'nın 29'uncu maddesinde öngörülen indirim oranının alt sının olan % oranından uzaklaşılmak suretiyle, temel cezadan 14 oranında indirim yapılmıştır.
Askerî mahkemenin bu konudaki takdiri ve gösterdiği gerekçesi dosyaya yansıyan bilgi ve belgelerle uyumlu olduğundan, hükmün onanmasına ilişkin Daire ilamında herhangi bir isabetsizlik görülmemiş ve Başsavcılığın itirazının reddine karar verilmiştir. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy