(1632 S. K. m. 131)
Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan uyuşmazlık; Askeri Mahkemece gösterilen, ASCK'nın 131/1inci maddesinde öngörülen az vahim halin uygulanmamasına ilişkin gerekçenin hukuka uygun olup olmadığı noktasındadır.
Gerekçeli hüküm incelendiğinde, Askeri Mahkemece; Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvar Amirliğince düzenlenen Uzmanlık Raporunda yer verilen, suça konu MP 5 marka makineli tabancanın, 6136 sayılı Kanunun 12nci maddesinin 4üncü fıkrası şumulüne giren vahim nitelikteki ateşli silahlardan olduğu ifadesine istinaden ve Çalınan silahın özelliği ve değeri ibaresi kullanılarak, eylemin az vahim hal kapsamında olmadığı kabul edilmiştir.
Askeri Yargıtay Daireler Kurulunun, 31.10.1996 tarihli, 1996/147149; 12.3.1998 tarihli, 1998/45-41; 1.7.1999 tarihli, 1999/170-152; 29.5.2008 tarihli, 2008/89-92 sayılı kararlarında da vurgulandığı üzere; ASCKnın 131inci maddesinde öngörülen suçlar yönünden az vahim halin zaman ve mekana, eylemin işleniş tarzına ve amacına, suç konusu para veya eşyanın miktar ve ekonomik değerine, suçtan doğan neticenin ağırlığına veya hafifliğine göre hakim tarafından takdir edileceği kuşkusuzdur.
ASCKnın 131inci maddesinin ikinci fıkrasında ise, çalınan eşyanın silah, cephane veya herhangi bir müdafaa vasıtasına taalluk etmesi, ayrıca ağırlatıcı neden olarak gösterilmiştir.
Yasa koyucunun, ikinci fıkra uyarınca yapılabilecek artırım için üst sınır öngörmemiş olması gözetildiğinde, suça konu silahın niteliğinin bu fıkra gereğince yapılması uygun görülen artırımlar için dayanak kabul edilmesi gerektiği açıktır. Dolayısıyla, Askeri Mahkemece; Az vahim halin belirlenmesinde, çalınan silahın ateş gücüne ilişkin vahametin gerekçe gösterilmesinin hukuka uygun olmadığı kabul edilmiştir.
Diğer taraftan; bahse konu (C 0062309) seri numaralı MP5 makineli tabancanın, Türk Silahlı Kuvvetlerine maliyetine ve suç tarihindeki ederine ilişkin, dosyada herhangi bir delil bulunmadığı dikkate alındığında, ... silahın ... değeri şeklinde gösterilen ikinci gerekçenin de dosya içeriğine uygun bulunmadığı kabul edilmiş, Dairenin bozma kararında yer verdiği gerekçenin haklı ve dosya içeriği ile uyumlu olduğu sonuca varılarak, Başsavcılığın itirazının reddine karar verilmiştir. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy