(285 S. KHK m. 5)
Davacı 27.7.1994 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 1994 yılı Genel Atamalarında OHAL bölgesinde yer alan SİLVAN As. Ş. Bşk. lığına atandığını, SİLVAN'ın birinci derecede hassas yerler içinde olması nedeniyle ilgili emirlerle Askerlik Şubesi binası ve lojmanının 10 nolu J. Er Eğit. A. K. lığı sınırları içine taşındığını, personelin iskan edilecekleri yer hususunda açıklama yapılmadığını, SİLVAN'daki lojmanlardan istifade için yaptığı başvuruya olumsuz cevap aldığını, SİLVAN'da lojman dışında herhangi bir konutta güvenli bir şekilde ikamet etmesinin mümkün olmadığını, terörle mücadele eden personelle aynı riski taşıdığını, olumsuz cevap üzerine KKK. lığına başvurarak Ankara'daki lojmanımdan istifadeye devam etmek istediğini belirttiğini, ancak bu talebinin TSK. konut yönergesi uyarınca reddedildiğini, mağdur durumda olduğunu belirterek TSK. Konut Yönergesinin 9 nolu maddesindeki J. Gn. K. lığı hariç ifadesinin yürürlükten kaldırılarak, SİLVAN 10 ncu. J. A. K. lığı lojmanlardan istifade ettirilmeme işleminin iptalini ve halen oturmakta olduğu lojmandan çıkarılma işleminin yürütmenin durdurulmasını iddia ve talep etmiştir.
Dosyanın incelenmesi sonucu: Davacının 1994 yılı Genel Atamalarında Ankara'dan SİLVAN As. Ş. Bşk. V. ne atandığı, davacının atandığı Silvan As. Ş. nin emniyet mülahazasıyla Silvan 10 uncu J. Er Eğt. A. K. lığı kışla sınırlan içerisine taşındığı, Askerlik Şubesi Başkanına tahsisli lojman için bir yer gösterilmeyip ikamet hususunda açıklamada bulunulmadığı, davacının ANKARA' da oturduğu lojmanda ikame/tinin devamı için verdiği dilekçeye KKK. lığının 28.6.1994 tarihli emri ile olumsuz cevap verildiği, ayıcıca Silvan'daki 10 ncu J. Er Eğt. A. K. lığı lojmanlarından istifade ettirilmesi isteminin de bu makamın 22.7.1994 tarihli emri ile kabul edilmemesi üzerine davacının süresinde yürütmenin durdurulması ve iptal istemli dava açtığı belirlenmiştir.
Davacının atanmış olduğu SİLVAN Askerlik Şubesi Başkanlığı OHAL Bölgesi içerisinde yer almakla beraber Jandarma Asayiş K. lığı emrinde veya harekât komutasında değildir. TSK. Konut Yönergesi'nin Geçici 1 inci maddesi (c) fıkrasında, Jandarma Asayiş K. lığı emrinde veya harekât komutasında bir birliğe atanma halinde görev sonuna kadar oturmakta olduğu lojmandan istifadeye devam etme imkanı getirilmiştir. Öte yandan 285 sayılı OHAL Bölge Valiliği ihdası hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında, benzer düzenleme getirilerek OHAL Bölge Valiliği görev alanına giren illerde görevli kolluk kuvvetleri personeline mahallinden veya talepleri hainde diğer illerden lojman tahsis edileceği hüküm altına alınmıştır. Davacı yaptığı görev itibariyle kolluk kuvveti mensubu da değildir. Bu nedenlerle davacıya Ankara'daki lojmanlardan tahsis yapılması ya da oturmakta olduğu lojmandan çıkarılmama imkanı hukuken mümkün bulunmamaktadır. Davacının oturduğu lojmandan çıkarılma işleminde, yürütmenin durdurulmasını istenmişse de; istemi 1802 sayılı Yasanın 62 nci maddesi hükmüne uygun olmadığından reddine karar verilmiştir.
Davacının bir diğer istemi ise; TSK. Konut Yönergesinin 9 uncu maddesindeki J. Gn. K. lığı hariç ifadesinin yürürlükten kaldırılarak SİLVAN 10. J. Er Eğit. A. K. lığı lojmanlarından istifade ettirilmesinin sağlanması 'yolundadır. TSK. Komut Yönergesi'nin 9 uncu maddesinde, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı birlik ve kurumlarda görevli personelin bulundukları garnizonda kendi kuvvetine ait konut yoksa veya yeterli değilse diğer kuvvetlere ait konutlardan ne şekilde yararlandırılacakları düzenlenmiş olup ilkeler açıklanmıştır. Ancak bu maddenin ilk fıkrasında aynen ...görevli personel, bulunduğu garnizonda kendi kuvvetine ait konut yoksa veya yeterli değilse diğer kuvvetlere ait konutlardan (Jandarma Genel Komutanlığı hariç) aşağıdaki ilkelere göre yararlandırılır. denilmektedir. İlk bakışta bu hükmün, Jandarma Genel K. lığı bünyesindeki lojmanlardan diğer kuvvetlere mensup görevli personelin yararlanmasının mümkün olmadığı şeklinde yorumlanmam mümkündür. Ancak bu düzenlemenin, İl J. K. lıkları ve İlçe J. K. lıkları bünyesinde bulunan ve direkt asayiş görevi ile görevli olan Jandarma personeline tahsisli lojmanlar için bahis konusu olduğunu kabul etmek gerekir. Aksine bir kabul, hak ve eşitlik ilkelerine ve TSK. Konut Yönergesinin ruhuna aykırı düşer. Esasen 10. J. Er. Eğt. A. K. lığı lojmanları bölgenin özelliğine göre, garnizon lojmanları olarak görülmek zorundadır. Böyle kabul edilen lojmanlardan TSK. bünyesinde görevli bir kısım personelin yararlanması, bir kısmının ise sırf başka bir kuvvette mensup olması nedeni ve yararlanamaması kabul edilemez. Bulunulan yerin özelliğine ve şartları mevcutsa istifade ettirilmesi gerekir. Bir başka deyişle, davacının müracaatının kabul edilerek lojman giriş puan sıralamasına dahil edilmesi, puanı tutuyorsa lojman tahsisi hakkaniyete uygun olacaktır. İzah edilen nedenlerle TSK. Konut Yönergesi'nin 9 uncu maddesindeki Jandarma Genel Komutanlığı hariç cümlesinin iptaline yönelik istemin reddine, Silvan 10. J. Er Eğit. A. K. lığı lojmanlarında davacının müracaatının değerlendirmeye alınmaması işleminin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının ANKARA' da oturmakta olduğu lojmandan çıkarılma işleminin iptaline yönelik isteminin yasal dayanaktan yoksun olması nedeniyle DAVANIN REDDİNE,
2. TSK. Konut Yönergesinin 9 uncu maddesindeki Jandarma Genel Komutanlığı hariç cümlesinin iptaline yönelik istemin yasal dayanaktan yoksun bulunması nedeniyle DAVANIN REDDİNE,
3. Davacının SİLVAN 10. J. Er Eğt. A. K. lığı lojmanlarından istifadeye yönelik müracaatının kabul edilmeyerek değerlendirmeye alınmaması işleminin hukuka aykırı olması nedeniyle DEĞERLENDİRMEYE ALINMAMA İPTALİNE, (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy