Davacı vekilinin 24.2.1997 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Davacının Edirne garnizonundaki hizmet süresini doldurmadan 10.2.1997 tarihinde kafi 2 nci bölge hizmet tebligatı aldığını, safahatına uygun olmadığını, emsallerinden bazılarına tebligat yapılmadığını, bununda eşitlik hakkaniyet ve adalet ilkelerine mutlak olarak aykırı olduğunu, işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyası ve savunmaya ekli gizli belgelerin incelenmesinden; davacının temel kurs eğitiminden sonra 1986-1990 Kandıra, 1990-1993 Kağızman, 1993-1995 Kıbrıs, 1995-1997 Edirne garnizonlarında görev yaptığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığının 07.02.1997 tarihli emri ile Edirne garnizonlarında görev yaptığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığının 07.02.1997 tarihli emri ile 1997 yılında 2 nci bölge hizmet sırasının kafi olarak geldiğinin tebliğ edilmesi üzerine, vekili aracılığıyla 24.02.1997 tarihinde süresi içerisinde kafi 2 nci Bölge hizmet tebligatının ve atama işleminin iptali ile dava açtığı anlaşılmıştır.
TSK. ne Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin 47/b maddesi İkinci bölgeye 2 nci, 3 ncü müteakip defa gidecekler; münhal bulunan kıt'a ve karargah hizmetleri için tespit edilecek rütbe ve kıdem ihtiyaçlarını karşılayan nasıplılar arasından, ikinci bölgeye evvelki gidiş yıllarına göre ve bunlardan bu bölgedeki evvelki hizmet süreleri az olanlar başa alınmak üzere sıra ile gönderilir hükmüne amirdir.
Davacı 1 nci kez 2 nci bölgeye girişi 1990 yılıdır. 1997 genel atamalarında 2 nci bölge kafi tebligatı almıştır.
Şark sırasında davacının dilekçesinde emsal gösterdiği Piyade Subayları 54.Mknz.Tug.Tow.BI.K.lığında (EDİRNE) görevli P.Yzb.Haluk ERSOY 1 nci şark hizmetine 1991 girişlidir. Şark muhtemel tebligatı almıştır. KKK. Loj. K.lığında görevli P.Yzb. Hüseyin ÖDEMİŞ 2 nci bölgeye 1990 girişlidir. 1997'de kafi tebligat almıştır. Gnkur.Ds.Kt.K.emrinde görevli P.Yzb.Ertuğrul CANDAN 2 nci bölgeye 1990 girişlidir. 2 nci bölge kafi tebligatı almıştır.
Görüldüğü üzere davacının 2 nci bölge hizmet sırası gelmiştir. Emsal gösterdikleri personellere de tebligat yapıldığı gizli belgelerden anlaşılmıştır.
Anılan yönetmeliğin 46/e maddesi Garnizonlar arasında;
1. Terfi,
2. Kıt'aya çıkarılma,
3. Geri hizmete alınma,
4. Rütbeye uygun görev yeri bulunmama,
5. Gördüğü kursla ilgili yere atanma,
6. Kıt'a veya geri hizmete atanacaklara yer açma,
7. İkinci bölgeye atanma sırasında olma,
8. Sair zaruri sebepler,
gibi zorunlu sebep bulunmadıkça, bu müddetlerin tamamlanmasından evvel atanma yapılamaz hükmünü taşımaktadır. Davacının EDİRNE Garnizonundan hizmet süresini doldurmadan atanması tamamen yönetmelik maddesi gereğincedir. 1997'de 2 nci bölgeye 2nci kez 2 nci bölge hizmetini yapmak üzere atanmıştır.
Davacı atama yeri belli olmadan bu davayı açtığı, atama işleminin iptali istediğinden, atandığı garnizona vs. konulara karşı bir itirazı yoktur. Burada incelenecek konu atama sırası olup olmadığı hususudur. Yapılan incelemede 2 nci bölge hizmet sırası geldiğinden yönetmelik hükümlerine uygun bir eşlem yapıldığı anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy