(2709 S. K. m. 125) (1602 S. K. m. 21)
Davacının, 30 EKİM 2001 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; Teğmen olarak TSK.'nde göreve başladığı günden kadrosuzluk nedeniyle emekli edildiği güne kadar kesintisiz ve son derece başarılı bir şekilde görev yaptığını, birçok bölgede özellikle sıkıyönetim dönemlerinde ve bölücü terör örgütleriyle yapılan mücadelelerde hiçbir beklentisi olmaksızın üstün görev anlayışı ve vatan sevgisiyle aktif olarak görev aldığını başarılar kazandığını bu başarıları nedeniyle sürekli olarak amirlerinin yazılı (60 adet) ve sözlü takdirlerini kazandığını, Üstün Cesaret ve Feragat, Kıbrıs Harekat, Savaş Harekat, Üstün Birlik Yetiştirme, İdari ve Lojistik Hizmet, Muharebe Harekatı şerit rozetleri ve para ödülleriyle ödüllendirildiğini, Meslek yaşamı boyunca hiçbir ceza ve ihtar almadığını, tüm bu başarılı meslek yaşamına rağmen bir üst rütbeye terfi ettirilmeyerek kadrosuzluk nedeniyle emekli edilmesinin düşündürücü ve haksız olduğunu belirterek kadrosuzluk nedeniyle terfi ettirilmeyip emekli edilmesi işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.
İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması bir Anayasa kuralı ise de (Anayasa md. 125/1); bu kuralın istisnası yine Anayasada belirtilmiş olup, buna göre Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şura'nın kararları yargı denetimi dışındadır (Anayasa md.125/2). Paralel şekilde, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun İdari davalar ve Yargı Yetkisinin Sınırı başlıklı 21 nci maddesinin 3 ncü fıkrası da Devlet Başkanının, Yüksek Askeri Şura'nın tasarrufları ile disiplin suç ve tecavüzlerinden ötürü disiplin amirlerince verilen cezalar yargı denetimi dışındadır. hükmünü taşımaktadır.
Davacı hakkındaki bir üst rütbe olan Tuğgenerallik rütbesine terfi ettirilmeme işlemi 926 sayılı Personel Kanunu ile Subay/Astsubay Sicil Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine dayanılarak Yüksek Askeri Şura'nın Kararıyla sonuçlandırılan bir işlem olduğundan; bu işlem yukarıda belirtilen Anayasal ve Yasal amir hükümler karşısında yargı denetimi dışında olup; dava dilekçesinde belirtilen sübjektif değerlendirmeye dayalı olarak haksızlığa uğramış ve terfi ettirilmemiş olma ve buna dayalı olarak da kadrosuzluk nedeniyle emekli edilmiş olma iddiasının incelenebilmesine hukuken imkan bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, inceleme kabiliyeti bulunmayan davanın REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy