(1602 S. K. m. 63)
Davacının yeniden yürütmenin durdurulması istemini kapsayan ve 2 Kasım 2001 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesi ve dava dilekçesi konusu lojmanların tahsis sorumluluğuna sahip Birlik Komutanlığının Mahkememize sunduğu bilgi ve belgeler ışığında yapılan inceleme sonucunda;
1- Davacının dava konusu işlemin iptaline yönelik istemi 29 Ağustos 2001 tarihinde Mahkememizce verilen yürütmenin durdurulması kararı, 3 ncü Kor. K.lığının 16.7.2001 gün ve PER:6124-70-01/Loj.Ks.(70) sayılı emrinin (Depremde zarar gören ve oturduğu binaların takviye edilmesi gereken personelin diğer sağlam konutlara aktarılması işleminde dağıtım ve tahsis işleminin) TSK.Konut Yönergesinin ikinci Bölüm 2 nci maddesi ile aynı Yönergenin üçüncü Bölüm 4 ncü maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen kriterlere uymaması hususuna yöneliktir. Mahkememizce 29 Ağustos 2001 tarihinde verilen yürütmeyi durdurma kararından depremde zarar görmüş ve siyah kod almış binaların boşaltılmaması yönünde bir karar olduğu manası çıkarılmamalıdır. Teknik yönden tespit edilmiş bir kusurdan dolayı idare elbette binaları boşaltıp, bakım ve onarımını yapabilir. Ancak; davacının halen oturduğu ve takviye kararı alınan konutu boşaltmadığı, ısınına ve güvenlik gibi sorunlarla baş başa olduğu ve bu sorunları davacının kendisinin çözmesi gerektiği hususlarında problemler yaşandığı Mahkememize sunulan bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.
2- Davacının yeniden yürütmeyi durdurma talebinin görüşülmesi aşamasında davalı idare tarafından Mahkememize sunulan bilgi ve belgelerden; davacıya 3 ncü Kor. K.lığının 20 Temmuz 2001 gün ve PER:6124-73-01/Loj.Ks.(73) sayılı emirle CEBESOY-l nolu dairenin tahsis edildiği tahsis edilen bu daireyi davacı kendi rızasıyla 2.8.2001 tarihinde teslim aldığı ve halen bu dairenin davacı üzerinde ancak boş olarak tutulduğu kira ve yakıt giderlerinin alınamadığı bu durumda davacının üzerinde aynı anda iki ayrı lojman dairesinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
3- Davacının halen takviye kararı alınmış ve bakımı yapılacak bir daireyi boşaltmaması, aynı anda (20 Temmuz 2001'den beri) ............ nolu dairenin adına tahsis edilmesi ve üç aydır boş tutulması bu dairenin kira ve yakıt giderlerinin karşılanamaması hususlarına bir bütün olarak bakıldığında TSK. Konut Yönergesinin üçüncü Bölüm 13 ncü maddesinde belirtilen hususların yerine getirilmediği ve birey-kamu yararı dengesinin kamu aleyhine bozulduğu anlaşıldığından davacının yasal unsurları taşımayan yeniden yürütmenin durdurulmasına ilişkin isteminin 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 62 nci maddesi uyarınca REDDİNE, tebligat işlemlerinin tamamlanması için dosyanın Genel Sekreterliğe iadesine. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy