(3269 S. K. m. 10, 12) (Uzman Erbaş Yönetmeliği m. 6, 12, 13)
Davacı, AYİM gönderilmek üzere 30 Ekim 2002 tarihinde İskenderun Nöbetçi Asliye Hukuk Hakimliğinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 4 Eylül 2000 tarihinde sağlam olarak TSK da uzman erbaş görevine başladığını, 6ncı Kolordu Ordudonatim IV. Kademe K.lığında Ord.Uzm.Çvs.olarak görev yapmakta iken HBV Enfeksiyonu olduğu gerekçesiyle 04 Eylül 2002 tarihinde görevine son verilip terhis edilerek ilişiğinin kesildiğini, işlemin hukuka aykırı olduğunu, zira; hastalığının görevini sürdürmesine engel olmadığını, raporlu iken ilişiğinin kesildiğini, hastalığının yanlış yorumlanarak terhis edildiğini belirterek işlemin iptalini ve mahrum kaldığı aylıkların yasal faizi ile birlikte ödenmesini, öncelikle de yürütmenin durdurulmasını karar verilmesini talep etmiş, davacı vekili de 30 Nisan 2003 tarihinde AYİM de kayda geçen dava dilekçesinde; benzer hususlara değindikten sonra davacının rahatsızlığının meslekten kaynaklandığını, bu sebeple öncelikle tedavi süresi içerisinde sözleşmesinin feshedilmemesi gerektiğini, bir fakülte hastanesinden yeniden rapor aldırılmamasının eksiklik olduğunu, iş akdi sırasında böyle bir hastalığının bulunmadığına göre sonradan çıkan durumun sözleşme feshine dayanak teşkil edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek yasal dayanaktan yoksun işlemin iptalini talep ve dava etmiştir.
Davacının yasal unsurları taşımayan yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemi 1602 Sayılı AYİM Kanununun 62 nci maddesi uyarınca Dairemizin 28 Ocakta 2003 gün ve Gensek. No.: 2002/2771, Esas No.:2003/64 sayılı Kararı ile reddedilmiştir. Dava dosyasının incelenmesinde; 4 Eylül 2000 tarihinde uzman erbaş olarak göreve başlayan davacının, 04 Eylül 2002 tarihinde sağlık nedeniyle sözleşmesi feshedilerek terhis edildiği, GATA Sağlık Kurulunun 04 Eylül 2002 gün ve 6386 no.lu raporunda HBV Enfeksiyonu tanısı ile C/52 SMK ile dört ay istirahat kararı verildiği, aynı Hastane Sağlık Kurulunun daha önceden de 28 Haziran 2002 gün ve 4866 no.lu raporu ile HBV Enfeksiyonu tanısı ile C/52 SMK ile iki ay hava değişimi kararı verildiği, Adana Asker Hastanesi Sağlık Kurulunun 18 Şubat 2003 gün ve 139 sayılı raporunda davacı hakkında Kronik Hepatitiz, B-Virüs Enfeksiyonu tanısı ile B/52 F3 Askerliğe Elverişli Değildir kararı verildiği, 4 Eylül 2002 tarihinden itibaren sözleşmesinin sona erdiği bildirilen davacının sözleşmesinin feshi işleminin iptali istemiyle 30 Ekim 2002 tarihinde süresinde AYİM de işbu davayı ikame ettiği anlaşılmaktadır.
269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunun 5nci maddesinde, Uzman Erbaşlar 2 yıl süre ile sözleşme yaparak göreve başlarlar ve T.C.Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler. Bunlardan; istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine görev sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların müteakip sözleşmeleri 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla azami 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir. hükmü bulunmaktadır.
Aynı kanunun 10ncu maddesinde ...Ancak, uzman erbaşların hava değişimi süresinin toplamı, 1 yıl içinde 2 ayı geçemez. Tedavi ve hava değişimi süresi 2 ayı geçenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Bunlardan barışta ve savaşta görev esnasında veya görev dışında görevlerinden dolayı bir saldırıya veya kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına yakalananların iyileşinceye kadar ilişikleri kesilmez, izinli sayılırlar. Sıhhi arızası devam edenler ve kendisinden istifade edilemeyeceği anlaşılanlar hakkında T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır. hükmü yer almaktadır. Anılan Kanunun 12nci maddesinde ise ...Görevde başarısız olanlarla kendilerinden istifade edilemeyeceği anlaşılan uzman erbaşların, barışta sözleşme sürelerine bakılmaksızın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Görevde başarısız olma, göreve intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe halleri ve bunlara yapılacak işlemler çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir. hükmünü amirdir.
Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 13ncü maddesinde ...Görevde başarısız olanlar ile kendilerinden istifade edilemeyeceği anlaşılan uzman erbaşların, barışta sözleşme sürelerine bakılmaksızın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. ... Ayrıca...2) 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunun 10ncu maddesinde belirtildiği şekilde kendisinden istifade edilemeyeceği anlaşılanların... sözleşmeleri fesih edilmek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişikleri kesilir. düzenlemesi yer almaktadır.
Ayrıca Yönetmeliğin 12nci maddesinde sözleşmenin uzatılmasında uygulanacak esaslar düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 6nci maddesinin 3nolu bendinde Sağlık durumunun uzman erbaşlığa elverişli olduğunu Askeri Hastanelerden alacağı raporla kanıtlamış olmak şartı uzman erbaşlar için koşul olarak belirtilmiştir.
Davacı hakkında Hepatit B Virüs Enfeksiyonu hastalığı nedeniyle sağlık raporlarında 2 ay ve 4 ay hava değişimi kararı verildiği, sözleşme yenilenme tarihinde sağlık açısından istenilen şartları taşımayan ve bunu sağlık raporu ile ortaya koyamayan davacının, görevden ve meslekten kaynaklanmayan bu rahatsızlığı nedeniyle toplam 6 ay görevden uzak kalma durumu ile karşı karşıya kaldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, 3269 Sayılı Kanunun 10 ve 12 nci maddeleri, Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 6, 12 ve 13ncü maddeleri uyarınca davalı idare tarafından kendisinden istifade edilemeyeceği değerlendirilen ve sözleşme yenilenme şartlarından sağlık şartını taşımayan davacı hakkında tesis edilen sözleşmesi yenilenmemesi işleminde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı vicdani kanaatine ulaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy