(926 S. K. m. 118, 119)
Davacı vekilleri 9.6.2003 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının Bursa İl Jandarma Komutanlığı emrinde görev yapmakta iken 2003 yılı genel atamalarında Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı emrine atandığını, davacının oğlu ..................... Kronik Hepatit B hastası olduğunu, 1996 yılından bu yana Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bölümünde takip ve tedavi edildiğini, halen tedavisinin sürdüğünü, davalı idarenin bu durumu bildiği halde davacıyı Pediatrim Gastroenteroloji Uzmanı bulunmayan Diyarbakır iline atamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve atama istemenin iptali istemiyle bu davayı açtıkları görülmektedir.
Davacı vekillerinin yürütmenin durdurulması talebi Dairemizin 24.6.2003 tarih ve 2003/932 Esas Nolu kararıyla kabul edilerek, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinde Bursa - Nilüfer İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı emrinde görevli olan davacının Jandarma Genel Komutanlığının 2003 yılı Genel Atamalarında Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı emrine atandığı ancak davacının oğlu 1993 doğumlu .....................'in Hepatit B tanısı ile uzun süredir tedavi gördüğü ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerince düzenlenen 18.12.2002 gün ve 2508-13/2203 sayılı raporda 9841 protokol no.lu ....................... isimli hasta, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Polikliniğince 1996 yılından beri Kronik Aktif Hepatitis B Enfeksiyonu tanısıyla takip ve tedavi edildiği, hastalığı ile ilgili tedavi (Interferon a ve Lamuvidine ) halen sürmektedir. Hastalığı Hayati öneme haiz olup, hastanın Pediatrik Gastroenteroloji uzmanı ve Bilim Dalı olan bir merkezde izlenmesi gerektiğinin yazılı olduğu, GATA Haydarpaşa Eğt.Hst.Sağlık Kurulunun 28.01.2002 gün ve 169 Rapor numaralı raporunda da, davacının oğlu ....................... hakkında Kronik Aktif Hepatit teşhisi ile 1.Hayati öneme haizdir, 2.Tedaviden istifade eder, 3.Hastalığı ile ilgili ilaçları (Interferon Alfa-Intron-A 3x1), Lamuvidine (Epivir) 4 G/Kg/Gün) (1) Bir yıl süreyle kullanması ve bu süre içerisinde Pediatrik Gastroenteroloji uzmanı ve yataklı kurumun bulunduğu bir merkezde ikameti uygundur kararı verildiği görülmektedir.
Konuya ilişkin yasal durum incelendiğinde; 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 118nci maddesi; Subayların ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak; memleketin ekonomik, sosyal, iklim ve ulaştırma durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önünde tutularak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara aşağıdaki esaslar da dikkat nazara alınarak sıra ile yapılır:
a) Meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı,
b) Sağlık durumu,
c) İdari asayiş ve zaruri sebepler,
d) İstekli bulunduğu yerler. hükmünü içermektedir.
Aynı Kanunun 119ncu maddesinde ise, bölge ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri, atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususların Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte düzenleneceği ifade edilmiş olup; buna dayanılarak çıkartılan TSK. ne Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin 1nci maddesi ile; Subay ve Astsubayların meslek hayatları boyunca değişik bölge ve garnizonlara atamalarında Silahlı Kuvvetler hizmet ihtiyacı esas alınmak suretiyle vazife görecek şekilde atama ve yer değiştirme işlemine tabi tutulurlar, Yönetmeliğin 3ncü maddesi ile de, Subay ve Astsubayların atanma ve yer değiştirmeleri hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak memleketin ekonomik, sosyal-iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumlarıyla, bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilen bölge ve garnizonlara, aşağıdaki esaslar dahilinde sıra ile yapılır.
a) Meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı,
b) Kıta hizmeti zorunluluğu,
c) Terfi durumu,
d) Sınıf ve ihtisasları,
e) Kendisinin, eşinin ve çocuklarının hayati önemi haiz sağlık durumu,
f) İdari asayiş ve zaruri sebepler,
g) Atama istek kartlarında belirttikleri yerler. hükmü getirilmiştir.
Anılan Kanunun 119 ncu maddesine istinaden çıkartılan Türk Silahlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin 3 ncü maddesinde de aynı paralelde bir düzenleme yapılmış olup, bu madde de, (Subay ve astsubayların atanma ve yer değiştirmeleri hizmetin aksatılmadan yürütülmesine bağlı olarak memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumlarıyla bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilen bölge ve garnizonlara aşağıdaki esaslar dahilinde sıra ile yapılır. a) Meslek programları, meslek içi eğitim esasları ve kadro ihtiyacı, b) Kıta hizmeti zorunluluğu, c) Terfi durumu, d) Sınıf ve ihtisasları, e) kendisinin, eşinin ve çocuklarının hayati önemi haiz sağlık durumları, g) Atanma istek kartlarında belirttikleri yerler denilmektedir.
Yönetmeliğin 40 nci maddesinin 1 nci fıkrasında; atanma (hazırlık) emrini tebellüğ eden personelin, kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu es ve çocukları için bulunduğu yere en yakın ve tam teşekküllü askeri hastaneden alacağı Hayati önemi haizdir, tedaviden yararlanır kayıtlı veya belirli uzmanları bulunan, hastalığın tedavi edileceği sağlık teşkilleri ile iklim, yer ve tedavi koşullarını öngören sağlık kurulu raporlarının yetkili makamlarca tasdik şekline göre bir yıl için bulunduğu garnizonda bırakılacağı veya ataması, sağlık raporunun uygun gördüğü garnizona yapılacağı belirtilmektedir.
(Davalı idarenin savunması ekinde sunduğu Dicle Tıp Fakültesi Dekanlığının 21.2.2003 tarihli yazısı ekindeki belgede Pediatrik Gastroenteroloji uzmanı hanesinde tedavi merkezi mevcuttur açıklaması nedeniyle ve davacının ise yine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinin 4.6.2003 tarihli yazısında Hastanede Pediatrik Gastroenteroloji uzmanının bulunmadığı yazısının tereddüt yaratması üzerine Dairemizce yazılan 6.8.2003 tarihli ara kararına Dicle Tıp Fakültesi Dekanlığınca verilen 22.8.2003 tarihli cevabı yazıda Pediatrik Gastroenteroloji uzmanının bulunmadığının bildirdiği görülmektedir.)
Yukarıda belirtilen yasal durum doğrultusunda dava konusu atama işlemi tekrar değerlendirildiğinde; 1996 yılından beri Kronik Aktif Hepatit B Enfeksiyonu tanısıyla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında takip ve tedavi edilen davacının 1993 doğumlu oğlu ....................... hakkında yukarıda belirtilen raporların mevcudiyeti karşısında davacının Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı bulunmayan Diyarbakır Garnizonuna atanmasının Türk Silahlı Kuvvetlerine Mensup Subay ve Astsubayların Atanma ve Yer Değiştirmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin 3 ve 40ncı maddelerine aykırı olduğu sonuç ve vicdani kanaatine varılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; sebep ve amaç unsurları yönünden hukuka aykırı olan atama İŞLEMİNİN İPTALİNE (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy