(1086 S. K. m. 414)
Davacı 15 Aralık 1995 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Hava Harp Okulu 1 nci sınıfında üst üste iki yıl başarısız kaldığı gerekçesi ile okulla ilişiğinin kesildiğini, başarısızlığına neden olan durumun Fizik 2, Matematik 1 dersine ait bütünleme sınavları ile İngilizce 1, İngilizce 2, Matematik 2, Fizik 1 derslerinden yükseltme sınav kağıtlarına düşük not takdir edilmesinden kaynaklandığını, başarısız sayıldığı derslerin sınav kağıtları ile yükseltme sınavlarına girdiği derslerine ait sınav kağıtlarının objektif ölçülere uygun değerlendirilmediği kanaatinde olduğunu, bu itibarla anılan derslere ait sınav kağıtlarının mahkemece bilirkişiye incelettirilmesini ve hatalı değerlendirme sonucu düşük not takdir edilmek sureti ile başarısız sayılması konusunda tesis edilen işlemin iptalini, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemi, Dairemizin 10 Ocak 1996 gün ve 1996/6 esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.
Dava dosyasının Dairemize tevdii üzerine 22 Mayıs 1996 tarihli ara kararımızla davacının yükseltme sınavına girdiği derslere ait sınav kağıtları ile başarısız sayıldığı derslere ait sınav kağıtlarının bilirkişiye incelettirilmesini istediği belirterek (bu sınavlarla ilgili sınav ve cevap anahtarları idare tarafından savunma layihası ekinde gönderildiğinden) bu konuda gerekli bilgi ve belgelerinin gönderilmesi Hava Harp Okulu Komutanlığından istenmiş, bu arada sınav kağıtlarında herhangi bir değerlendirme hatası yapılıp yapılmadığının, ilgili belgelerin incelettirilmesiyle tesbiti mümkün olduğundan bu maksatla ile bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş, bilirkişi ücretinin bildirilen banka hesap numarasına yatırılması istenmiş, bu konuda 20 Temmuz 1996 tarihinde davacıya yapılan tebligata rağmen bilirkişi ücretinin yatırılmaması üzerine naip hakim tarafından yazılan ve tebliğinden itibaren 15 gün içinde bilirkişi ücretinin bildirilen banka hesap numarasına yatırılıp makbuzunun Mahkememize gönderilmemesi halinde HUMK. 414 ve müteakip maddeleri gereğince davacının isteminden vazgeçmiş kabul edileceğine ilişkin 1 Kasım 1996 tarihinde davacıya yapılan tebligata rağmen bilirkişi ücretinin yatırılmadığı anlaşılmıştır.
Bunun üzerine Dairemizin 13 Kasım 1996 tarihli ara kararı ile bilirkişi ücretinin belirtilen hesap numarasına yatırılması için 30 gün kesin süre verilmiş, bilirkişi ücretinin belirtilen süre içinde yatırılmaması halinde bilirkişi incelemesi yaptırılması isteminden vazgeçmiş kabul edileceğine ve dosyada mevcut belgelere göre karar verileceğine ilişkin ara kararımızın 23 Kasım 1996 tarihinde davacıya tebliğ edilmesine rağmen bilirkişi ücretinin yatırılmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklandığı üzere bilirkişi ücretinin yatırılması konusunda naip hakim marifetiyle evvelce yapılan iki tebligata rağmen ücretin yatırılmaması nedeniyle mahkemece kesin süre verilmek ve sonucu hatırlatılmak suretiyle yeniden yapılan tebligata rağmen yinede bilirkişi ücretinin yatırılmaması karşısında bilirkişi incelemesi yaptırılmamış diğer taraftan dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre davacının iddialarının doğruluğu konusunda hiçbir delil de elde edilemediğinden davacı hakkında tesis edilen işlemin mevzuata tamamen uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu itibarla hukuki dayanağı bulunmayan davanın REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy