(TSK. Personelinin Sağlık Muayeneleri Yönergesi m. 3)
Davacı vekili 15 Mart 1996 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde ve 30 Ekim 1996 tarihinde kayda geçen savunmaya cevap layihasında özetle, Müvekkilinin Hatay 2 nci Hudut Alay K.lığı emrinde askerlik görevini yaparken, ortopedik rahatsızlığı nedeniyle İskenderun 200 Yt. Deniz Hastanesine sevk edildiğini, Hastanenin 28 Mayıs 1992 tarih ve 1356 numaralı sağlık raporu ile Bilatemal Pes Planus ve Kalkaneus açısı 16 derece teşhisi ve B/66 F-1 Askerliğe elverişli değildir kararı üzerine terhis edildiğini aradan 3 yıl geçmesine rağmen raporun gelmemesi üzerine Kocaeli Askerlik Dairesi Başkanlığınca kontrol muayenesi için gönderildiği Gölcük Dz. Hastanesi tarafından davacıya verilen raporda A/66 F-1 Askerliğe Elverişlidir. Kararı verildiğini, Hakem muayenesi içinde gönderildiği GATA. Haydarpaşa Eğitim hastanesinden de A/66 F-1 Askerliğe Elverişlidir kararı verildiği ve davacının geri kalan hizmetini tamamlamak üzere birliğine sevk edildiğini, davacıya verilen üç hastane raporunda da Sağlık Yönetmeliğinde limit olarak belirtilen 20 derecelik kalkaneus açısından daha düşük olan davacıya Askerliğe elverişli değildir kararı verilmesi gerektiğini, yeniden askere sevk işleminin iptalini, öncelikle yürütmenin durdurulması işlemi ile işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Yürütmenin durdurulması istemi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Nöbetçi Dairesince 24 Temmuz 1996 gün ve 1996/24 Esas sayılı kararı ile kabul edilmiş ve idarenin Yürütmenin Durdurulması kararının kaldırılması istemi ise Nöbetçi Dairenin 04 Eylül 1996 gün 1996/24 Esas numaralı kararı ile red edilmiştir. Yürütmeyi durdurma isteminin yinelenmesi istemleri, AYİM.2 nci Dairesinin 06 Kasım 1996 gün ve 1996/802 Sayılı, 29 Ocak 1997 gün ve 1996/802 sayılı ve 14 Mayıs 1997 gün ve 1996/802 sayılı kararları ile kabul edilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının ortopedik rahatsızlığı nedeniyle sevk edildiği İskenderun 200 Yt, Hastanesi tarafından 28 Mayıs 1992 tarih 1356 sayılı raporu ve Bilatemal pes Planus teşhis ve kalkaneus yükseklik açısının 16 derece olduğu belirtilerek Askerliğe elverişli olmadığı kararı ile terhis edildiği, yapılan işlemin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen onaylı sağlık kurulu raporunun temin edilememesi üzerine Kocaeli As.Dairesi Başkanlığınca davacının kontrol muayenesi için Gölcük Dz.Hastanesine sevk edildiğin ve bu Hastanenin 13 Temmuz 1995 gün ve 1040 Sayılı raporu ve Minimal Pas Ptanus teşhisi ve kalkaneus yükseklik açısının sağdı 10, solda 12 derece olduğu belirtilerek A/66 F-1 Askerliğe elverişlidir kararı verildiği, iki rapor arasındaki aykırılık nedeniyle hakem muayenesi için davacının GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesine sevk edildiği, bu hastanenin 10 Kasım 1995 gün ve 6634 Sayılı rapor ve Minimal Pas Planus teşhis ve kalkaneus yükseklik açsı 17 derece olduğu belirtilerek A/66 F-1 Askerliğe elverişlidir kararı verildiği, bu rapora dayanılarak davacının askere sevk edilmesine ilişkin işlemin iptali istemi ile dava açıldığı anlaşılmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli ile Silahlı Kuvvetlerle ilgisi bulunan diğer kişilere yapılacak sağlık işlemlerini gösteren TSK. Personelinin Sağlık Muayeneleri Yönergesinin (160-1) ikinci bölüm 3 ncü maddesinde aynen; Kontrol muayenesi, Onay makamları sağlık kurullarının düzenlediği raporları yeterli bulmazsa veya ilgili kişi rapor kararına, kendisine bildirim tarihinden geçerli olmak üzere 30 gün içerisinde karşı girişimde bulunursa yada ilgili için bildiri (ihbar) yapılırsa, başka bir Askeri hastanede kontrol muayenesi yaptırılır rapora itiraz bir üst makama yapılır, kontrol muayenesi raporunu muayeneye sevk «den makam onaylar 4 ncü maddesinde aynen; Hakem muayenesi, kontrol muayenesi sağlık kurulu raporu, onay makamları tartından yeterli bulunmadığı, yada onaylandıktan sonra ilgili kişi rapor kararına kendisine bildirim tarihinden geçerli olmak üzere 30 gün içersinde karşı girişimde bulunursa veya rapor için herhangi bir bildiri (ihbar) yapılması halinde bir üçüncü Askeri Hastane Sağlık kurulunca muayene yaptırılır. Buna hakem muayenesi denir. Eğer son iki rapor (kontrol ve hakem muayenesi) arasında tanı ve karar bakımından bir ayrılık yoksa ve raporlar gerekli görülen bütün tetkikler yapılarak düzenlenmişse bu rapor sevk eden makam tarafından onaylanır. Onaylanan bu rapor kararına karşı yapılacak hiçbir girişim kabul edilmez ve karar kesindir. 6 ncı maddesinde de aynen Kontrol muayenesi ile hakem muayenesi arasında tanı ve karar bakımından bir uyumsuzluk görülürse, raporlar onay makamları tarafından Milli Savunma Bakanlığı Sağlık ve Veteriner Daire Başkanlığına gönderilir. Bu makam ilgiliye kesin kararlı raporun düzenlenmesi için Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Kurulu muayenesine gönderir. Bu kurulca düzenlenen rapor üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz. Rapor kararları kesindir. Bu raporların onayı yalnız Milli Savunma Bakanlığı Sağlık ve Veteriner Daire Başkanlığınca yapılır denilmektedir.
Diğer taraftan 14 Temmuz 1984 tarih ve 18495 sayıl resmi gazetede yayınlanmış bulunan Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliğinin (Profesörler Sağlık Kurulu) başlığını taşıyan 15 nci maddesinin 1 nci bendinde, kurulun görevlerinden birisinin de T.S.K. Personelinin Sağlık sorunları ve raporlarla ilgili anlaşmazlıkları sağlık kurulu olarak ve hakem sıfatı ile kesin karara bağlamak olduğu vurgulanmıştır.
Anılan maddelerin metinlerinden anlaşılacağı gibi Profesörler Kurulunun muayenesi istisnai bir işlem olup ancak Kontrol muayenesi ile hakem muayenesi arasında tanı ve karar bakımından bir uyuşmazlık görülürse yapılabilir.
Davacı hakkında İskenderun 200 Yataklı Deniz hastanesince düzenlenen 28 Mayıs 1992 gün ve 1356 Sayılı raporla davacının Askerliğe elverişli olmadığına ilişkin raporun aradan üç yıl geçmesine rağmen Askerlik Şubesine ulaşmaması üzerine Kocaeli Askerlik Daire Başkanlığına 07 Haziran 1995 gün ve AS.DA.: 9/62-52-95/3,Ks.(10) sayılı yazı ile kontrol muayenesi için Gölcük Deniz Hastanesi Baştabipliğine sevk edildiği ve bu hastanenin tetkik, muayene ve ölçümler sonunda hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenen 13 Temmuz 1995 gün ve 1040 sayılı raporla Askerliğe elverişli olduğuna karar verilmesi üzerine bu iki rapor arasındaki mübayetin giderilmesi bakımından hakem muayenesi için sevk edildiği GATA. Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından 10 Kasım 1995 gün ve 6634 raporla askerliğe elverişli olmadığına karar verildiğini, Mahkememizce her üç hastanenin de yürüyüşü bozan ve ayağın yere basarken çekilen ön arka grafilerinde tains ve kalkaneus arasında ayrılmayan grafiler de normalde tolus, naviküen ve birinci metatanstan geçen düz çizginin talonavikülen veya naviküokuneifom eklemde açıklanması ve kalkanefal yükseklik açısının farlı belirlenmesi ve yükseklik açılarının 20 dereceden olması üzerine 19 Mart 1997 tarih ve E. 1996/802 sayılı ana kararla davacının GATA (Gülhane) Eğitim Hastanesine sevk edildiğini ve bu 02 Haziran 1997 tarih ve 79 Sayılı raporla MİHİMAL BİLATENAL PESPLANUS tanısıyla A/66 F-1 Askerliğe elverişlidir karar verildiği, bu kararın 18 Mart 1997 tarihinde değişen TSK. Sağlık Yönetmeliği yapıldığı tereddüdüne düşüldüğünden davacının yükümlü olduğu zamanda yürürlükte bulunan TSK. Sağlık Yönetmeliği (1988) durumuna göre yeniden tetkik için GATA Profesörler Kurulundan ek raporu istendiği ve bu kurulun 25 Kasım 1997 tarih ve 170 sayılı raporla davacının askerliğe elverişli olduğuna karar verilmiştir. Davacının askerliğe elverişli bulunduğuna dair Kontrol, Hakem, Profesörler Kurulu ve Ek Profesörler Kurulu tarafından düzenlenen raporların hukuka ve mevzuata uygun olarak düzenlendiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle hukuki dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy