(211 S. K. m. 114)
Davacı vekilin 24.5.1999 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin oğlu ..........'un 1998-1999 eğitim ve öğretim yılında sınavı kazanarak Maltepe Askeri Lisesi hazırlık sınıfına başladığını, İngilizce çalışmasına yardımcı olmak maksadıyla babasının tanıdığı bir kişinin götürdüğü evde bulunurken yapılan baskın sonucunda evde bulunması nedeniyle irticai faaliyetlere katıldığı kabul edilerek okulla ilişiğinin kesildiğini, yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu, okuldan çıkarılma nedeniyle manevi zarara uğradığını belirterek işlemin iptalini ve 5.000.000.000.TL. manevi tazminat ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının oğlu ..........'un 1998-1999 Eğitim ve öğretim yılında Maltepe Askeri Lisesi Hazırlık Sınıfında öğretime başladığı, 13 Mart 1999 tarihinde irticai görüş yanlısı kişilerin ikamet ettiği eve yapılan baskın sırasında evde yakalandığı, bu olay üzerinde 16 Mart 1999 tarihinde Okul Disiplin Kurulunun toplanarak bilgi ve belgeleri inceleyerek askeri öğrencilikle ilişiğinin kesildiği, bu durumun kendisine 25.3.1999 tarihinde tebliği edildiği, davacının oğluna velayeten okuldan çıkarılma işleminin iptali ve manevi tazminat talebi ile iş bu davayı açtığı anlaşılmıştır.
Davalı idare, davada süre aşımı itirazında bulunmuş ise de; dava dosyasının incelenmesinde okuldan çıkarılma işleminin kendisine 25.3.1999 tarihinde tebliğ edilmiş olduğu 60 günlük dava açma süresinin 26.3.1999 tarihinde işlemeye başladığı sürenin 24.5.1999 günü mesai saati bitiminde sona erdiği, dava dilekçesinde 24.5.1999 tarihinde Bursa Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına verilerek davanın süresinde açılmış olduğu anlaşıldığından idarenin süre itirazına itibar edilmemiştir.
211 Sayılı TSK. İç Hizmet Kanununun 114. Maddesine uygun olarak çıkarılan Silahlı Kuvvetler Askeri Liseler Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde; Askeri Lise öğrencilerin disiplinin bütün gereklerine bir aydın bilinci ve severek ve inanarak uymaları temel ilkedir. Bu nedenle öğrencilere, okula katıldıkları andan itibaren, uymaları gereken kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve emirlere göre durum ve tutumlar, öğretiler, bu temel ilkenin gerektirdiği, şuurlu bir disiplin ruhu geliştirilir- hükümleri düzenlenmiştir.
TSK. Askeri Liseler Yönetmeliğinin 22 nci maddesinin Disiplin nedeniyle çıkarılmayı düzenleyen b/3 bendinde; Disiplin Kurulunca haklarında subay ve askeri öğrenci olamayacaklarına karar verilen, geçici veya kesin kaydını müteakip askeri öğrenci olma niteliğini kaybeden veya bu niteliği taşımadıkları anlaşılan; tutum ve davranışları ile yasadışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu veya karıştığı anlaşılanların okuldan çıkarılacağı; okuldan çıkarılma işlemlerin yetkili makam onayı ile kesinlik kazanacağı hükmüne amirdir.
Davalı idare tarafından gönderilen belgelerin incelenmesinden, Maltepe Askeri Lisesi Hazırlık sınıfında öğrenci olan ............'un yukarıdaki mevzuat gereğince askeri öğrencilikle bağdaşmayacak hal ve kapsama girdiği, bu durumun amirleri tarafından tespit edilerek Disiplin Kuruluna sevk edildiği ve okuldan çıkarıldığı, bu kararın KKK. tarafından onaylandığı anlaşıldığından yapılan işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamıştır.
Dava konusu işlem tüm unsurları ile hukuka ve mevzuata uygun bulunduğundan davacının bu işlemden dolayı talep ettiği manevi tazminatta haklılık unsuru bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy