(657 S. K. m. 48)
Davacı 15 Ekim 2001 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; ikiz kardeşi ....................in Mayıs 1997 tarihinde askere sevk edildiğini ve Mayıs 1998 tarihinde Bingöl Kırsalında çıkan çatışma sonunda şehit düştüğünü, babasının askerlik şubesine giderek kardeşinin şehitlik işlemleri ile kendisinin askerlikten muaf tutulması için elden dilekçe verdiğini, işlemin şubedeki memurlar tarafından tamamlandığını ve kendisinin askerlikle bir ilişkisinin kalmadığı ve müracaat etmesi halinde sınava girmeden devlet memuru olabileceği hususunun babasına ifade edildiğini, buna istinaden iş için müracaat ettiğini, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 nci maddesi gereğince şartları taşıdığından dolayı 13 ncü derecenin 3 ncü kademesi ve 540 gösterge tutarı maaşla İçişleri Bakanlığının 08 Temmuz 1999 gün ve B.050.PGM.0.07.0000/11929 sayılı yazısı ile Üsküdar Askerlik Şubesi emrinde sivil memur adayı olarak açıktan atamasının yapıldığını, bu hususun Milli Savunma Bakanlığının 26 Ekim 1991 gün ve MIY: 4310-7-99/Per.D.Svl.Me.S. sayılı emri ile bildirildiğini, 14 Aralık 2000 tarihli yazı ile asaletinin tasdik edildiğini ve 12 nci derecenin 1 nci kademesine yükseltildiğini, 12 Eylül 1999 tarihinde evlendiğinde nüfus cüzdanını değiştirdiğini, Haziran 2000 tarihinde çocuğunun olması nedeniyle nüfus cüzdanı çıkarttığını, bu işlemlerini yaptırdığı esnada asker kaçağı olarak görünse idi işlemlerinin yapılmayacağını, babasının aynı anda iki kardeşin askere gitmesini istemediğinden kendisinin askere gitmediğini, .......... için dilekçeyi babasının askerlik şubesine verdiğini belirterek askere sevk edilme işleminin iptalini ve öncelikle yürütmenin durdurulmasını talep ve dava etmiştir.
Davacının yürütmenin durdurma istemi Dairemizin 26 Ekim 2001 gün ve E.2001/766 sayılı kararıyla OYBİRLİĞİYLE kabul edilmiştir.
Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgeler ile davacının şahsi dosyasında yapılan incelemeden; davacı ....................in .................... ile ikiz kardeş oldukları, ikiz kardeşi ....................in 20 Mayıs 1998 tarihinde Bingöl Kırsalında icra edilen bir operasyonda şehit olduğu, Erzurum Askerlik Şubesinin 01 Aralık 1996 tarih ve As.S.0917-6-95/3.Ks. sayılı yazısı ile yoklama kaçağı olarak takibe alındığı, 1997, 1998, 1999 ve 2000 yıllarında da yoklama kaçağı olarak arandığı, konu ile ilgili Erzurum Askerlik Şubesinin yaptığı yazışmaların davacının şahsi dosyasında mevcut olduğu, Erzurum Askerlik şubesinin 20 Temmuz 2001 tarih ve As.S.0913-01/2 nci Ks.(1977-2347) Asal Bek.12035-42 sayılı yazısından davacının Askerlik Şubesini telefonla arayarak kardeşinin şehit olmasından dolayı muafiyet dilekçesini gönderdiğini beyan ettiğinin ifade edildiği, Üsküdar As.Şb.Bşk.lığının 30 Temmuz 2001 gün ve A.S.:0913-01/2 nci Ks. Sayılı yazısından, davacının muaf tutulma istemiyle ilgili Üsküdar As.S.Bşk.lığına başvurduğu, Erzurum As.Ş.Bşk.lığının 30 Temmuz 2001 tarih ve As.S.0913-85-00/2.Ks.(1977-2347) 12378-11 sayılı yazısından davacı ..............in askerlik çağına girdiği tarihten itibaren herhangi bir işlem için Askerlik Şubesine müracaatının olmadığının ifade edildiği, davalı idare tarafından gönderilen yazının Ek- Asındaki MSB.Asker Alma Dairesi Başkanlığının 27 Kasım 2001 gün ve ASAL: 4400-217-01/Er Isl.S.Özl.Isl.Ks.(716) sayılı yazısında; davacı ....................in dosyasında muafiyet talebi ile ilgili bir dilekçe bulunamadığı, diğer kardeş ....................a da muafiyet uygulanmadığı ve muafiyet hakkını kullanmak istemediğine dair bir dilekçe de alınmadığı dolayısıyla ....................a asker sevki sırasında ilgi yönerge gereği işlem yapılmadığının belirtildiği davacı ....................in Milli Savunma Bakanlığının 26 Ekim 1998 gün ve MLY:4310-7-99-Per.D.Svl.Me.S.sayılı yazısından Üsküdar Askerlik Şubesi Başkanlığı emrine Sivil Memur adayı olarak açıktan atandırıldığı, bu yazının 2 nci maddesinde; davacının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 nci maddesindeki şartlara haiz olduğunun yazılı olduğu, MSB.lığının 11 Aralık 2000 gün ve MLY: 4320-12-00/Per.D.Svl. Me.S. sayılı yazısı ile asaletinin tasdik edildiği, MSB.lığının 28 Eylül 2001 gün ve ASAL: 4400-180-01/Er.Isl.S.Özl.Isl.Ks.(585) sayılı yazısından; davacı ....................in muafiyet dilekçesi olmadığı ve hizmet sırası gelen kardeş ............. askerlik hizmetini yapmakta olduğundan dolayı davacının muafiyet hakkının olmadığı, davacının babasına tebliğ edilmiş olup işbu davanın söz konusu bu emrin iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle açılmış olduğu anlaşılmıştır.
1. Davacı ....................in muafiyet hakkından yararlandırılması İŞLEMİNİN İPTALİNE
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davalı idare tarafından davacı hakkında tesis edilen askerlikten muaf tutulmama işleminin İPTALİNE, (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy