(3466 S. K. m. 5)
Davacı vekili Av. .................... , 20.08.2001 tarihinde Malatya İdare Mahkemesine müracaatla bu kanalla gönderilip 23.08.2001 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; davacının Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Beytepe Uzman Jandarma Okulunda öğrenci iken periyodik olarak yapılan sağlık kontrolünde GATA Sağlık Kurulu tarafından mitral yetmezliği tanısı konularak öğrenciliğe devam edemez heyet raporu sonucu okulla ilişiğinin kesildiğini, ilişik kesme belgesinin 12.07.2001 tarihinde tebliğ edildiğini, davacının okula kabul edildiği sırada sağlık kontrolünden geçirilerek sağlam raporu verilmesi sonucu okula kabul edildiğini, hastalık tanımı doğru ise idarenin, davacının sağlığı açısından gerekli tedbirleri almadığı gibi gerekli özeni de göstermediğinden kusurlu sayılacağını, GATAnın raporunun yeterli olmadığını, hayati ehemmiyet taşıyan bu konuda başka bir askeri hastaneden rapor alınmasının gerekli olduğunu, hastalığının çalışmasına engel olmadığını, okula devam etmesine de mani teşkil etmeyeceğini, mitral yetmezliği daha ileri derecede olan kişilerin okullarına devam ettiklerini ve uzman jandarma çavuşu olarak görevde bulunanlar olduğunu, farklı isleme tabi tutulmasının eşitsizliğe neden olduğunu, davacının bu sebeple okuldan uzaklaştırılmasının maddi ve manevi kayıplara yol açtığını, davacının hem 2000 yılı ÖSYS sınavlarında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini kazandığını hem de DMS Sınavında 80 tam puan alarak başarılı olduğunu ancak Uzman Jandarma Çavuş Okulunda okuması nedeniyle bu fırsatları değerlendiremediğini, bundan dolayı telafisi mümkün olmayan zararlar doğduğunu belirterek hukuka aykırı olarak davacının okuldan çıkarılma işleminin iptalini ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinde; 2000-2001 Eğitim-Öğretim Yılında Beytepe Uzman Jandarma Okuluna kaydı yapılarak uzman jandarma adayı olarak öğrenimine devam eden davacının, rahatsızlığı nedeniyle 10-11-12 Aralık 2000 tarihlerinde viziteye çıktığı, 12.12.2000 tarihlerinde Diskopati teşhisiyle Etimesgut 600 Yataklı Hava Hastanesine sevk edilerek tedavi gördüğü, 08.01.2001 tarihinde ayak ağrısı şikayetiyle viziteye çıktığı ve revire yatırıldığı, aynı gün GATA'ya sevkedildigi, Romatizmal Kardit tanısı ile 08.01.2001-23.01.2001 tarihleri arasında Ramatoloji Bölümünde yatarak tedavi gördüğü, GATA Sağlık Kurulunun 22.01.2001 tarih ve 12 sayılı Sağlık Kurulu raporu ile Akut eklem romatizması tanısıyla C/36 SMK bir ay istirahatine karar verildiği, 20.02.2001 tarihinde viziteye çıkarak GATA Ramatoloji Bölümüne sevkedildigi, GATA Sağlık Kurulunun 02.03.2001 tarih ve 48 sayılı kararı ile C/36 SMK iki ay hava değişimi raporu verildiği, 10.05.2001 tarihinde GATA Hastanesine sevkedildigi, GATA Sağlık Kurulunun 17.05.2001 tarih ve 121 sayılı raporu ile mitral yetmezliği, Akut Romatizmal ateş teşhisi konularak C/42 sonunda GATA Kardiyolojide muayene kaydi ile 1(bir) ay hava değişimi uygundur. kararı verildiği, müteakiben GATA Sağlık Kurulunun 04.07.2001 tarih ve 162 sayılı raporu ile mitral yetmezliği tanısı ile D/42 F.10 Askeri öğrenciliğe devam edemez. Uzman çavuş olamaz. kararı verildiği bahse konu rapora davacının itiraz etmediği ve onaylanarak kesinleştiği, bu rapor üzerine davacının okulla ilişiğinin kesildiği ve 12.07.2001 tarihinde işlemin davacıya tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
AYİM İkinci Dairesinin 17 Mayıs 2002 tarih ve Gensek No:2001/1541, Esas No:20001/913 sayılı kararıyla davacının, rahatsızlığının bulunup bulunmadığının, son durumu itibariyle askeri öğrenciliğe devam edip etmeyeceğinin, uzman çavuş olup olamayacağının kesin olarak Sağlık Kurulu raporu ile tespiti için davacının Ankara 600 Yataklı Mevki Hastanesine sevkine karar verildiği, ara kararı gereğinin yerine getirilememesi üzerine AYİM İkinci Dairesinin 11 Aralık 2002 tarih ve Gensek No:2001/1541, Esas No:2001/913 sayılı ara kararı ile gereğinin yapılmasının istendiği, davacı vekilinin ölümü nedeniyle ara kararının Mahkememize iade edildiği, bu defa AYİM İkinci Dairesinin 05 Şubat 2003 tarih ve Gensek No:2001/1541, Esas No:2001/913 sayılı kararı ile davacının muayenesi için 600 Yataklı Mevki hastanesine başvurmasının bizzat davacıdan istendiği, ara kararının 25.02.2003 tarihinde davacının kardeşine tebliğ edildiği, davacı tarafından gönderilen ve 10.03.2003 tarihinde kayda geçen 04.03.2003 tarihli dilekçede; davacının başka bir avukat tutmayacağını, hastaneye başvurmasının olanak dışı olduğunu, mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilmesini istediği anlaşılmıştır.
3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 5/c maddesi Uzman Jandarma öğrenimi esnasında yetkili kurullarca başarısız veya disiplinsiz olduğuna karar verilen adaylarla, haklarında mahkemelerce veya sağlık kurullarınca uzman jandarma adayı olamayacağına karar verilerlerin ilişiği kesilir. hükmünü amirdir.
Uzman Jandarma Okul Yönetmeliğinin Okuldan Çıkarılma başlığını taşıyan 34/d maddesinde; Uzman Jandarma Çavuş olamayacağı tam teşekküllü bir askeri hastanenin sağlık raporu ile tespit edilenlerin okuldan çıkarılacağı belirtilmiş olup aynı Yönetmeliğe istinaden çıkarılan Uzman Jandarma Okul Yönergesinin 5 nci Bölüm, 2 nci Kısım 4 ncü maddesinin (c) fıkrasının 1 nci bendinde ise sağlık kurulunca verilecek raporlara dayanılarak sağlık durumları Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara uygun olmadığı belirlenenlerin disiplin kuruluna sevk edilmeden okuldan çıkarılacakları hükmü öngörülmüştür.
TSK. Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında Hastalık ya da arızaları nedeni ile tedavi görmüş öğrencilerin geriye kalan hastalık sekelleri (A) ve (B) dilimlerine uyuyorsa, bunların 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerinde Subay Astsubay Sütununda (+) işaretli sınıflar varsa okuldan çıkarılmazlar ve bu sınıflardan birinde yetiştirilmek üzere öğrenimlerine devam ederler. Sabitleşmiş arıza ve hastalık sekelleri için uygun sınıflar yoksa veya sekel (D) dilimine uyuyorsa, sıhhi izin süresini doldurması beklenilmeden okuldan çıkarılırlar. hükmü yer almıştır.
Davacının, Uzman Jandarma adayı öğrencisi iken yapılan tedavileri sonucunda TSK. Sağlık Yeteneği Yönetmelimi uyarınca rahatsızlığına GATA Hastanesinin 04.07.2001 tarih ve 162 sayılı Sağlık Kurulu raporu ile mitral yetmezliği tanısı konularak D/42 F10 Askeri öğrenciliğe devam edemez. Uzman çavuş olamaz kararı verildiği, bu rapora itiraz edilmediği ve ilgili makamca onanarak kesinleştiği, rahatsızlığının TSK. Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 27/2 nci maddesinde belirlendiği üzere D dilimine uyduğu, davacının Mahkememiz ara kararlarına rağmen yeniden sağlık raporu düzenlenmesi için 600 Yataklı Mevki Askeri Hastanesine basvurmayacagini beyan etmesi, aksine bir kanıt ta göstermemesi karsısında hakkında GATA Hastanesi Sağlık Kurulunca verilen raporun esas alınarak yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre idarece bağlı yetkiye istinaden tesis edilen Uzman Jandarma Okulundan çıkarılma işleminin mevzuata ve hukuka uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle;
Davacı ....................nin Uzman Jandarma Okulundan çıkarılması işleminin iptaline yönelik DAVANIN REDDİNE. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy