(926 S. K. m. 113)
Davacı, 15.04.2002 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Milli Eğitim Bakanlığının İtalya kursunu kazanması üzerine 01 Aralık 1994-01 Haziran 1995 tarihleri arasında 6 ay süreli izin talebinin Kara Kuvvetleri Komutanlığının 08.11.1999 tarihli emri ile kabul edildiğini, yurtdışı iznine 01.12.1994 tarihinde başlamakla birlikte araştırma bursunun erken bitmesi sebebiyle 15 gün erken dönerek 15.05.1995 tarihinde Kara Harp Okulundaki görevine başladığını, hizmet süresinin bildirilmesi konusundaki 30.01.2002 tarihli dilekçesine Kara Kuvvetleri Komutanlığının 25.03.2002 tarihli yazısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 113/a maddesi gereğince 2 katı kadar uzatıldığı şeklinde cevap verildiğini, buna göre yurtdışı hizmet süresinin 6 ay kabul edildiğini, erken dönerek 15.05.1995 tarihinde göreve katılmasının dikkate alınmadığını, 15.05.1995 tarihinde görevine katıldığına dair tutanak bulunduğunu, hizmeti yakından ilgilendiren bir konuda idarenin kayıtlarını düzenli tutmadığını ve muhafaza etmediğini, 01.06.1995ten sonraki bir tarihte göreve başlamışsa idarenin bunu ispatlamasının gerektiğini, Anayasanın angaryayı ve zorla çalıştırmayı yasaklayan 18 nci maddesine aykırı olarak ve hukuki sebebe dayanmaksızın 6 aydan az süre ile yurtdışı izin kullandığı halde idarenin keyfi olarak hizmet süresini uzattığını, bu işlemin sebep unsuru yönünden hukuka aykırı olduğunu belirterek idarenin yurtdışı bursundan dolayı hizmet süresinin iki kat uzatılması işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Kara Harp Okulunda görevli bulunan davacının, dilekçe ile müracaatı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurtdışı öğrenim programları çerçevesinde araştırma yapmak üzere İtalya Hükümetinin açmış olduğu bursu kazanması nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığının 08 Kasım 1994 gün ve PER:4084-406-94/Per. Da. Disipmor S. 4 cü Ks.(6081) sayılı emri ile 01 Aralık 1994-01 Haziran 1995 tarihleri arasında 6 ay süreyle yurtdışı öğrenim izni verildiği, 01 Aralık 1994 tarihinde izninin başladığı, dava dilekçesi ekindeki pasaport sahifeleri fotokopisinden davacının 15.12.1994 tarihinde yurtdışına çıktığı, 08.05.1995 tarihinde yurda dönüş yaptığı, Öğ. Alb. Yrd. Doç. Dr.......................... , Öğ. Alb. ......................... ve Top. Bnb. Yrd. Doç. Dr. .........................in 12 Nisan 2002 tarihinde düzenledikleri tutanakta, araştırma bursunun ve araştırmanın erken bitmesi nedeniyle yurtdışından 15 gün erken dönerek 15 Mayıs 1995 tarihinde görevine başladığının belirtildiği, hizmet yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı ile süresinin bildirilmesi için yapılan müracaatına Kara Kuvvetleri Komutanlığının 25 Mart 2002 tarihli yazısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 113/a maddesi gereğince verilen izin süresi esas alınarak mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunduğu belirilerek cevap verildiği anlaşılmaktadır.
Dava konusu uyuşmazlık; yurtdışı burs nedeniyle 6 ay yurtdışı öğrenim izni verilen davacının mecburi hizmet yükümlülüğüne tabi tutulup tutulmayacağından ibarettir. Zira davacı dava dilekçesinde, 15.05.1995 tarihinde Kara Harp Okulundaki görevine katılmak suretiyle 6 aydan az süre ile yurtdışı izni kullandığını mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunmadığını iddia etmiş, davalı idare ise davacıya verilen yurtdışı izni esas alınarak mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunduğunu savunmuştur.
Yurt içinde ve dışında öğrenim, kurs ve staj yapanların yükümlülükleri başlığını taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 113 ncü maddesinde Subay ve Astsubay naspedildikten sonra öğrenim, kurs ve staj için yurtdışına gidenlerle, Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içinde öğrenim yapanların yükümlülükleri aşağıda gösterilmiştir: -a) Subay ve Astsubay naspedildikten sonra yabancı memleketlere 6 ay veya daha fazla süre ile öğrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgililerini arttırmak maksadıyla gidenlerin yükümlülükleri, masrafların ödenme şekline bakılmaksızın, gidiş ve dönüş tarihleri arasında geçen sürenin iki katı kadar uzatılır. -b) Subay naspedildikten sonra Silahlı Kuvvetler hesabına yurtiçindeki fakülte ve yüksekokullarda öğrenim yapanlarla, meslekleriyle ilgili ihtisas yapanların yükümlülükleri, buralarda geçen süreler kadar uzatılır. -c) (a) ve (b) fıkraları gereğince yükümlülüklere eklenecek hizmet sürelerinin başlangıç tarihleri; -1. Yükümlülük süresini tamamlamadan gidenlerin, yükümlülük süresini tamamladıktan sonra, -2. Yükümlülük süresini tamamlayarak gidenlerle, yükümlülüklerini bu süre içinde tamamlayanların, -Kadro görevine fiilen katıldıkları tarihten başlar. hükmü öngörülmüştür.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 113 ncü maddesi kapsamında davacının durumunun değerlendirilmesinde davacıya, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurtdışı öğrenim programları çerçevesinde araştırma yapmak üzere İtalya Hükümetinin açmış olduğu bursu kazanması nedeniyle müracaatı üzerine 01 Aralık 1994-01 Haziran 1995 tarihleri arasında 6 ay süre ile yurtdışı izni verildiği, mecburi hizmet yükümlülüğüne tabi tutulmasında bu sürenin esas alınmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı, 6 aylık yurtdışı izninin bir kısmının yurt içinde geçirilmesinin veya erken göreve başlamasının mecburi hizmet yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağı, ancak davacının 15.05.1995 tarihinde fiilen Kara Harp Okulunda görevine başladığı anlaşılmış ise de bu tarihin mecburi hizmet yükümlülüğüne tabi tutulmasını etkilemeyeceği, hizmet yükümlülüğünün süresinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken bir husus olduğu, bu nedenle davacının gönderildiği yurtdışı bursundan dolayı mecburi hizmet yükümlülüğüne tabi tutulması işleminin mevzuata ve hukuka uygun bulunduğu sonuç ve kanaatine varılmış, davacının aksi yöndeki iddialarına itibar edilmemiştir.
Açıklanan nedenlerle;
Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,
Full & Egal Universal Law Academy