(2629 S. K. m. 4, 7)
Davacı 21 Ekim 2002 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 06 Ağustos 2002 tarihinde Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı Helikopter Filo 1 nci Kol uçucu olarak atandığını, son uçuşunu Mayıs 2001 tarihinde icra ettiğini, 01 Eylül 2002 tarihinden itibaren asgari uçuş süresini tamamlayamadığı gerekçesiyle uçuş tazminatının Silahlı Kuvvetler tazminatına esas olacak şekilde kesildiğini, oysa uçuş süresini tamamlayamamasının kendisinden değil, idareden kaynaklandığını, zira mevcut tek helikopterle pilotların tümüne intibak eğitimini vermenin mümkün olmadığı, helikopterlerin zamanında alınmamasının idarenin hatasından doğduğunu, mevcut helikopter yetersizliği, bakım ve yedek parça ihtiyaçları gibi konularda tedbir alınarak buna göre bir planlama yapılmadığını, 01 Ağustos 2001 tarihinden itibaren 206.30 saat bir helikopterde iki pilotun uçtuğu dikkate alındığında uçulan 2x206,30=513,00 saatin süresini tamamlayamayan 8 pilota tahsis edilmesi halinde bunların uçuş tazminatını hak edebileceğinin açık olduğunu, bunun idarenin planlama hatasından kaynaklandığını, SGK lığının 13 Eylül 2002 tarihli yazısında bunun açıkça belirtildiğini, ayrıcı A 109 AII helikopterinde uçuşa başlamak üzere hazır olduğu hatta SGK lığının 15 Şubat 2002 tarihli emriyle uçuş eğitimlerinin iptal edildiğini, idare aksini ileri sürmekte ise de idareye ait ariza tarihleri çizelgesinde 22 Ocak 2002 - 03 Haziran 2002 tarihleri arasında arıza, tarih faal ve uçuşa açık olarak kaydedildiğini, dolayısıyla teknik arıza ve imkansızlığın söz konusu olmadığını, idarenin emsal gösterdiği AYİM kararının kendisinin durumuyla ilgisinin bulunmadığını beyanla, uçuş tazminatının verilmemesi işleminin iptalini ve 15 Eylül 2002 tarihinden itibaren kesilmiş bulunan uçuş talimatlarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava dosyası incelendiğinde; davacı uçucu subayın son uçuş görevini önceki birliğinde Mayıs 2001 tarihinde icra ettikten sonra 06 Ağustos 2002 tarihinde İzmir/Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı Helikopter Filosu 1 nci Kol uçucusu olarak atandığı, dış ülkeden alımı planlanan AB 412 EP helikopterlerinin Türkiyeye tesliminin geciktiği, ilk helikopterlerin tesliminin 23 Temmuz 2002 tarihinde yapıldığı, bu alıma paralel olarak mevcut 7 pilota ek olarak 11 pilotun atanmasının gerçekleştirildiği, mevcut bir adet A 109AII helikopterle 01 Ağustos 2001 tarihinden 22 Kasım 2002 tarihine kadar 206,30 saat uçuş yapılarak 11 pilottan üçünün uçuş süresinin tamamlatıldığı, bu helikopterlerin 01 Ağustos 2001 - 31 Ağustos 2002 tarihleri arasında 93 gün gayri faal kaldığı, davacının 04-15Subat 2002 tarihleri arasında yer eğitimlerini başarıyla bitirilerek A 109 AII Helikopterinde uçuşa başlama durumuna geldiği sırada Sahil Güvenlik Komutanlığının 01 Şubat 2002 tarih ve 28/02 tarihli faks emri ile intibak eğitiminin iptal edildiği, bu surette 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı ve Kurbağaadam Hizmetleri Tazminat Kanunun 7/a madde uyarınca Genelkurmay Başkanlığının Kasım 2001 tarihli emriyle 30 saat olarak belirlenen zorunlu uçuş süresini tamamlayamayan davacının uçuş tazminatının aynı kanunun 7/e maddesi gereğince 01 Eylül 2002 tarihi itibariyle kesildiği, bunun üzerine davacının 21 Ekim 2002 tarihinde, 15 Eylül 2002 tarihinden itibaren kesilen uçuş tazminatının ödenmemesi işleminin iptali için iş bu davayı açtığı belirlenmiştir.
Silahlı Kuvvetlerde görevli pilotlara ödenecek tazminatlar ile bu tazminatların ödenmesine ilişkin usul ve esaslar 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı ve Kurbagaadam Hizmetleri Tazminat Kanunu ile düzenlenmiş olup kanunun uçuculara ödenecek tazminat başlıklı 4 ncü maddesinde
a. Jet pilotlarına ve jet pilot adaylarına kıstas aylığın %100ü
b. Pervaneli pilot ve pervaneli pilot adaylarına kıstas aylığın %70i
c. Uçuş ekibi personeline kıstas aylığın % 65i üzerinden bu kanuna ek cetvelde hizmet yılları (adaylar için birinci hizmet yılı) karşılığında gösterilen oranda aylık uçuş tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 7 nci maddesinin a fıkrası pilotların, silah sistem operatörlerinin ve uçuş ekibi personelinin uçuş tazminatı alabilmeleri için bir yılda en az uçuş hizmeti on yıldan az ve tüm uçuşu 1500 saatin altında olanların 60 saat uçuş yapmaları şartını getirmiştir. Ayrıca maddenin d fıkrasında ise maddede belirtilen zorunlu uçuş, atlayış ve dalış sürelerinin malzeme, araç ve teknik zorunluluk veya imkansızlıklar nedeniyle veya olağanüstü durumlarda azaltılabileceği hüküm altına alınmıştır. Buna bağlı olarak Kanunun 7 nci maddesinin a fıkrası hükümleri gereği 60 saat olan uçuş süresi Genelkurmay Başkanlığının Kasım 2001 tarihinde yayımladığı emirle 30 saat olarak belirlenmiştir.
Aynı maddenin e fıkrası ise yıllık zorunlu uçuş saatini tamamlayamayan pilotların uçuş tazminatının % 50sinin müteakip hizmet yılı başlangıçından itibaren kesileceği ve normal tazminatın önceki yıldan noksan kalan süre veya miktarın tamamlanmasını takip eden aybaşından itibaren tekrar ödeneceği hükmüne amirdir.
Açıklanan Kanun maddelerinden de anlaşılacağı üzere uçuş tazminatından tam olarak yararlanabilmek için uçuş hizmetine veya uçuş saatine göre yıllık zorunlu uçuş süresini fiilen uçuş yapmak suretiyle tamamlamak gerekmektedir. Davacının 06 Ağustos 2001 tarihinde Deniz Hava Üs Komutanlığının SG Hava Komutanlığına helikopter filo 1. Kol Uçucusu olarak atandığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde ve kadrosunda TC. SG - 520 Numaralı A 109 A II. Tipi helikopterden bir adet bulunduğu ancak 7 helikopter pilotunun bulunduğu, 9 adet aynı tip helikopter alım yapılacağı planlanması üzerine 11 adet yeni pilot atamasının yapıldığı, ancak helikopterin alımı ve tesliminin ise geciktiği, sonuç olarak 18 pilotun karşılığında bir adet helikopter bulunduğunun anlaşıldığı, dolayısıyla zorunlu uçuşlarını fiilen tamamlayamayan davacının 01 Eylül 2002 tarihinden itibaren uçuş tazminatının ödenmediği görülmektedir.
Uçuş tazminatı fiilen yapılan işin mahiyeti göz önünde tutularak ödenen bir tazminattır. Yasa koyucu pilotlara ödenecek tazminat miktarını belirlerken, uçuş görevinin riskini ve yıpratılacağı düşünerek tazminat öngördüğü aşikardır.
2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı ve Kurbagaadam Hizmetleri Tazminat Kanunu 7 nci maddesinin g fıkrası; Uçuş, paraşütle atlayış ve dalış hizmetine ilişkin görevler sırasındaki kazalar ve diğer sağlık nedenleri sonucunda hava değişimi alan veya geçici olarak uçuştan, paraşütçülükten veya dalgıçlıktan başka hizmetlere nakledilen pilotlara silah sistem operatörlerine, uçuş ekibi personeline, paraşütçülere, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adamlara iki yıl süre ile son aldıkları aylık tazminat ödenir. Bu süreler uçuş, atlayış, dalış hizmetinden sayılır ve bu süre zarfında uçuş, atlayış, dalış zorunluluğu aranmaz. İki yıldan fazlası için aylık uçuş, atlayış, dalış tazminatı kesilir. Bunlar tekrar göreve başladıklarında diğer şartları haiz iseler aylık tazminat göreve başladıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren ödenir hükmünü amirdir.
Kanunda açık olarak yazılı olduğu şekilde fiilen uçulamamış olmasına rağmen hangi hallerde uçuş tazminatının ödeneceği belirlenmiştir. Davacının durumu, uçuş tazminatının ödenmesine devam edilmesini gerektirir nitelikte değerlendirilememiştir.
Bu itibarla davalı idarenin davacı hakkında tesis ettiği işlemin mevzuata ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle;
Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy