(1086 S. K. m. 91, 92, 93, 94, 95) (1602 S. K. m. 71) (492 S. K. m. 13)
DAVANIN KONUSU: Askerlik hizmetini yapmış sayılmama işleminin iptali istemi.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Davacının, Jandarma sınıfı ile 25.11.1994 tarihinde 9 ncu J.Er Eğt. A.K.lığına (Bilecik) sevk edildiği, birliğine 27.11.1994 tarihinde katıldığı, eğitimini müteakip Gürpınar İlçe Jandarma K.lığına tertip edildiği ve 06.03.1995 tarihinde katıldığı, birliğinden 15.07.1995 tarihinde 31 gün izne gönderildiği, izinde iken 10 gün istirahat aldığı, istirahatı sonunda birliğe katılması gerekirken katılmadığı, izin tecavüzü suçundan 20.11.1995 tarihinde 21 nci J.sınır Tug. As. Ceza ve Tutukevine kapatıldığı, 11.03.1996 tarihinde tahliye edilerek Van Askerlik Şubesine teslim edildiği, aynı tarihte de birliğine sevkinin yapıldığı, davacının askerlik hizmetini yaptığı kanaatinin oluştuğu, davacının bağlı bulunduğu askerlik şubesince terhisi yapılarak bir suret terhis belgesinin davacıya gönderileceği belirtilerek konusu kalmayan davanın reddine karar verilmesi yönünde savunma yapılmıştır.
BAŞSAVCILIĞIN DÜŞÜNCESİ: Davalı idarenin kabulünün, taraftar arasındaki uyuşmazlık konusunu ortadan kaldıran ve davanın esasına girilmesini önleyen kesin bir irade beyanı niteliğinde olduğu ve kesin hükmün bütün hukuki sonuçlarını doğurduğu belirtilerek kabul nedeniyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesinin gerektiği yönünde düşünce bildirilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Yargı yetkisini kullanan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesince, Raportör/Üye Dz. Kur. Alb. H.Tuğrul DİNÇin açıklamaları dinlendikten ve dava dosyası incelendikten sonra:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı, 16 Temmuz 2004 tarihinde İstanbul Birinci İdare Mahkemesine müracaat ederek bu kanalla gönderilip 23 Temmuz 2004 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 1974/4 tertip Jandarma eri olarak 01.12.1994 tarihinde Bilecik 9 ncu Jandarma Er Eğitim Alay K.lığına katıldığını, acemi eğitimini tamamladıktan sonra Van Gürpınar Üçe Jandarma K.lığına bağlı Çatakdibi Jandarma Karakol K.lığına tertip edildiğini, 1995 yılının temmuz ayında 30 gün izne gönderildiğini, ancak izinden 71 gün sonra birliğine katıldığını ve bu nedenle Van 21 nci J.Sınır Tug. Askeri Mahkemesinde izin Tecavüzü suçu ile yargılandığını, 10 ay hapis cezası aldığını, cezanın infazından sonra birliğine katıldığını, terhis mahiyetinde 11 gün izne gönderildiğini, askerlik hizmetini yaptığı halde terhis belgesinin bulunamaması nedeniyle askerlik hizmetini yapmamış sayıldığını belirterek işlemin iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı İdare savunmasında, davacının askerlik hizmetini yaptığı kanaatinin doğduğunu davacının bağlı bulunduğu askerlik şubesince terhisinin yapılarak bir suret terhis belgesinin davacıya gönderileceğini bildirmek suretiyle davayı kabul etmiş, Niğde Askerlik Şubesi Başkanlığınca da davacı hakkında terhis belgesi düzenlendiği anlaşılmıştır.
Davalı idare kabul iradesini belirttiğinden ve kabul; iki taraftan birinin diğerinin neticeyi talebine muvafakat etmesi olarak Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanununun 91-95 nci maddelerinde tanımlanmış olup uyuşmazlığı kesin suretle sona erdiren ve davanın esasına girilmesini önleyen taraf beyanı olduğundan, davanın esasına girilmeyerek uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesine yer olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacı Ahmet OĞUZ'un, askerlik hizmetini yapmış sayılmama işleminin iptali istemiyle açtığı davanın, idarece kabul edilmesi nedeniyle UYUŞMAZLIĞIN ESASI HAKKINDA BİR KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2. 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 71 nci maddesi gereğince yargılama giderlerinin DAVALI İDAREYE YÜKLETİLMESİNE, ancak 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi uyarınca muaf tutulan idare aleyhine harca hükmedilmesine YER OLMADIĞINA,
3. Davacı tarafından peşin yatırılan 35.900.000 TL. (OTUZBEŞMİLYONDOKUZYUZBİN TL.) harcın istemi halinde DAVACIYA İADESİNE,
4. Davacı tarafından peşin yatırılan ve sarf edilen 7.5000.000 TL. (YEDİMİLYÖNBEŞYÜZ TL) posta ücretinin DAVALI İDAREDEN ALINARAK, DAVACIYA VERİLMESİNE,
5. Niğde Askerlik Şubesi Başkanlığınca Hizmete Özel gizlilik derecesiyle gönderilen davacıya ait Askerlik Şahsi Dosyasının aynı gizlilik derecesiyle İADESİNE,
08 ARALIK 2004 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy