(1602 S. K. m. 66)
Davalı İdare, 20 Ekim 2005 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayıtlara geçen kararın düzeltilmesi istemini havi dilekçede özetle; hükmedilen manevi tazminata olay tarihinden itibaren yasal faize hükmedilmiş olmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, AYİM İkinci Dairesinin manevi tazminat verilmesine ilişkin 21 Eylül 2005 gün ve E.2003/1002, K.2005/702 sayılı kararının düzeltilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava dosyası 1602 sayılı AYİM Kanununun 44 ncü maddesi gereğince AYİM Genel Sekreterliğinin 26 Ekim 2005 gün ve GENSEK:2005/2733 İd.Ks. sayılı yazısı ile süresinde olmayan karar düzeltme istemi hakkında bir karar verilmek üzere Dairemize intikal ettirilmiştir.
1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 44 ncü maddesine göre, kararın düzeltilmesi isteminin süresinde yapılıp yapılmadığının ilk inceleme sırasında davanın esasına girilmeden incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca süre kamu düzeni ile ilgili olup davanın her safhasında dikkate alınması hukuk alanında tartışmasız kabul edilen bir keyfiyettir. Bu nedenle Kurulumuzca karar düzeltme isteminin süresi içerisinde yapılıp yapılmadığı hususu incelenmiştir.
1602 Sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 66 ncı maddesine göre, Daireler ile Daireler Kurulunca verilen kararlar bir defaya mahsus olmak üzere, ilamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde;
a. Kararın esasına etkisi olan iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması,
b. İlamda birbirine aykırı hükümlerin yer alması,
c. Kararın usul ve kanuna aykırı bulunması,
sebepleriyle kararın düzeltilmesi istenebilir.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Dairemizin manevi tazminat verilmesine ilişkin kararının davalı idare ajanı Svl. Memur
..na 4.10.2005 tarihinde tebliğ edildiği ve karar düzeltme isteminin 20 Ekim 2005 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığında kayda geçen layiha ile yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda ilamın tebliğ tarihi olan 4 Ekim 2005 tarihinden itibaren 15 günlük yasal süre hesap edildiğinde, kararın düzeltilmesi istemiyle en geç 19 Ekim 2005 tarihinde mesai bitimine kadar müracaat edilmesi gerekirken bu sürenin geçirilerek 20 Ekim 2005 tarihinde kararın düzeltilmesi istemiyle müracaatta bulunulduğu, dolayısıyla kararın düzeltilmesi isteminin süresinde yapılmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla;
Davalı İdarenin kararın düzeltilmesi talebinin SÜRE AŞIMI YÖNÜNDEN REDDİNE, (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy