(1602 S. K. m. 38)
1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 38nci maddesi, askeri hizmete ilişkin idari eylem ve işlemler aleyhine ayrı ayrı dava açılacağını, ancak aralarında maddi ve hukuki bakımdan bağlılık varsa, aynı şahsı ilgilendiren birden fazla eylem ve işlemler aleyhine bir dilekçe ile de dava açılabileceğini hükme bağlamıştır.
Davacının 30 Mayıs 2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayda geçen dava dilekçesinin incelenmesinde; 2008 yılı sicili ve olumsuz kanaatlerin iptali ile Özlü Karakol Komutanı tarafından tanzim edilen tutanağın iptalini istediği, daha sonra 10 Haziran 2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava konusuna ilave olarak yeni temin edebildiğini belirttiği iddialarını aydınlatacak evrakların dosyaya eklenmesi talebini içeren dilekçe verdiği, önceki talepleri dışında ayrıca bu ikinci dilekçesinde (10 Haziran 2008 tarihli) atanması ile 3 günlük ceza kararının da iptal edilmesini istediği belirlenmiştir.
Konuları bakımından,
1) 2008 yılı sicil işleminin,
2) Özlü Karakol Komutanı tarafından tutanak tanzim edilmesi işleminin,
3) Atanması işleminin,
4) Kendisine 3 günlük ceza verilmesi işleminin, iptali istemli davaların birbirinden bağımsız oldukları, aralarında maddi ve hukuki bağlılıkları da bulunmadığı, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 36ncı maddesi doğrultusunda dava konusu edilmek istenen her işlem hakkında ayrı ayrı dilekçelerle dava açılması gerektiği halde davaların bir dilekçe ve yeni temin edebildiğini belirttiği iddialarını aydınlatacak evrakların dosyaya eklenmesi talebini içeren ikinci bir ek dilekçeyle açıldığı görülmüştür.
Bu itibarla, 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 44/e ve 45/B maddeleri gereğince DİLEKÇENİN REDDİNE, (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy