(AİHS m. 3) (765 S. K. m. 125)
Başvuru No: 28632/95
OLAYLAR
Başvuru sahibi, Mahmut Sünnetçi 1967 doğumlu olup halen Almanya'da ikamet etmektedir. 22 Ağustos 1994 tarihinde PKK mensubu olmak şüphesi ile Diyarbakır'da gözaltına alınmıştır. Aynı gün doktor raporu alınan başvuru sahibinin vücudunda herhangi bir yara izini veya vücudu üzerinde güç kullanıldığına dair bulguya rastlanılmamıştır.
30 Ağustos 1994 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, başvuru sahibinin sağlığının bozulduğu ve bu sebeple de bir doktor tarafından muayene edilmesi gerektiği konusunda Diyarbakır Devlet Hastanesine bir yazı yazmıştır. Diyarbakır Devlet Hastanesinde görevli Dr. Serdar Ballı'nın aynı tarihli raporunda başvuru sahibinin yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetleri olduğu belirtilmektedir.
31 Ağustos 1994 tarihinde başvuru sahibinin polisler tarafından ifadesi alınmış ve başvuru sahibi, PKK'nın bombalama, patlayıcı madde imali veya örgütün alt komisyonlarını düzenleme gibi eylemlerine katıldığını itiraf etmiştir. Başvuru sahibi, ifadesinin alınması esnasında ağır işkenceye maruz kaldığını iddia etmiştir. 31 ağustos 1994 günü saat 15:00'da polis memurları, kalmış olduğu nezarethanenin sıcaklığından şikayet eden başvuru sahibinin gömleğini çıkarttığını, sabit beton yatak sebebiyle de sırtının çizildiğini ve bundan ötürü de sırtında morluklar oluştuğuna dair bir tutanak hazırlamışlardır.
1 Eylül 1994 günü başvuru sahibi ağır sağlık durumu sebebiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştır. 2 Eylül günü ise hastanede Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısına ifade veren başvuru sahibi, hakkındaki iddiaları yalanlamış, vermiş olduğu ifadeyi de gözleri bağlı bir halde iken polislerin baskısı sebebiyle verdiğinden reddetmiştir. Daha sonra yakalanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirmiştir. Savcı ise başvuru sahibinin akut böbrek yetmezliğinden şikayet ettiğini kaydetmiştir. Aynı gün Diyarbakır DGM başvuru sahibinin tutukluluk halinin devamına karar vermiştir. 13 Eylül günü DGM Savcısı, başvuru sahibinin işlemiş olduğu suçlardan dolayı TCK 125. madde uyarınca cezalandırılmasını istediği iddianamesini mahkemeye sunmuştur.
Diyarbakır DGM önündeki 1 Mayıs 1995 ve 6 Temmuz 1995 tarihli duruşmalarda başvuru sahibinin avukatı müvekkilinin ifadesinin işkence ile alındığını iddia etmiş ve bu konu ile ilgili olarak bir soruşturma açılmasını istemiştir. Mahkeme, bu iddiaları son duruşmada değerlendireceğini belirtmiştir.
Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Diyarbakır DGM Savcısından 12 Nisan 1997 tarihli mektubu ile başvuru sahibinin işkence iddiaları ile ilgili olarak bir soruşturma başlatmasını istemiştir.
26 Şubat 1998 tarihinde Diyarbakır Valiliği Memurin Muhakematı Komisyonu, başvuru sahibine işkence yaptıkları iddia edilen polis memurları hakkında bu iddiaları kanıtlayacak herhangi bir delil olmadığı gerekçesiyle kovuşturma yapmaya mahal olmadığına karar vermiştir. 11 Ağustos 1998 tarihinde başvuru sahibi kararı Danıştay'a temyize götürmüştür.
22 Aralık 1998 tarihinde Diyarbakır DGM, poliste alınan ifadelerinden başka başvuru sahibinin suçluluğunu kanıtlayacak herhangi bir delil olmaması sebebiyle başvuru sahibinin beraatına karar vermiştir.
KARAR
Mahkeme, 11 Haziran 2003 tarihinde Hükümet'ten dava konusu olayla ilgili olarak başvuru sahibine dostane çözüm çerçevesinde toplam 25.000 tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve davayı Büyük Daire'ye götürmeyeceğini taahhüt ettiğini bildiren bir mektup almıştır. 24 Mart 2003 tarihinde de başvuru sahibinin temsilcisinden dostane çözüm önerisini kabul ettiğine dair bir mektup alan Mahkeme, davanın dostane çözüm çerçevesinde sona ermesine ve dosyanın kayıtlardan düşülmesine karar vermiştir.
Full & Egal Universal Law Academy