T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/150 Esas
KARAR NO : 2025/137
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 16/02/2024
KARAR TARİHİ : 14/02/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/03/2025
Davacı tarafından mahkememize açılan dava dosyasının incelenmesi sonunda;
İSTEM:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; müvekkili Belediyeye ait .... plakalı aracın, davalı ... Sigorta A.Ş' ye sigortalı bulunan sürücü ....'ün sevk ve idaresindeki ... plakalı araç arasında 04.12.2022 tarihinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, bu kaza sonucunda davalı şirkete sigortalı bulunan ... plakalı araç sürücüsünün 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun'nun 56/C maddesinden kusurlu olduğunun tespit edildiğini, Kaza sonucunda müvekkil aracı hasara uğramış olup söz konusu hasar bedeli , hasar sonucunda ortaya çıkan reel değer kaybı bedeli ortaya çıktığını, müvekkiline ait aracının uğradığı reel değer kaybının hesaplanması gerektiğini beyan ederek müvekkiline ait araçta meydana gelen kusuru oranına göre şimdilik 100,00-TL Reel Değer Kaybı bedelinin kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, belirsiz alacak olarak açmış oldukları davaya konu alacakların belirlenmesi amacı ile Eksper Bilirkişisine usul ekonomisi açısından tevdii edilerek rapor alınmasını, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana tahmiline karar verilmesini talep ve dava ettiği görülmüştür.
YANIT:
Davalı vekilinin cevap dilekçesinde özetle; müvekkili sigorta şirketinin merkezi İstanbul,Şişli adresinde bulunduğujnu, edilmiş bulunan dava görevli ve yetkili mahkemede açılmadığını ve yetkili mahkemelerin İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunu, dava konusu 04.12.2022 tarihli trafik kazasına karıştığı belirtilen .... plakalı aracın trafik sigorta poliçesi müvekkili şirketince temin edildiğini, trafik sigorta poliçe muhteviyatına göre şahıs başına daimi sakatlık ve ölüm teminatı ve maddi hasara yönelik karşı tarafa ödenebilecek tazminat tutarı sınırlandırıldığını, ayrıca poliçede azami teminat limitinin yazılı olması bu miktarın mutlak surette ödeneceği anlamına gelmediğini, kabul anlamına gelmemekle beraber müvekkili şirketi uhdesinde bulunan poliçe tek ve limitli bir poliçe olduğunu, yine kabul anlamına gelmemekle beraber müvekkili sigorta şirketine yapılmış bulunan tam ve eksiksiz bir başvurudan söz edilemeyeceğini, ekspertiz ücreti ve KDV'ye ilişkin itirazlarının olduğunu, aracın pert olduğuna ilişkin bilgi ve belgelere de itiraz ettiklerini beyan ederek davanın reddini, Müvekkili şirketince ilgili poliçe ve şartlar uyarınca şayet tazmini gerçekleştirilmiş bir tutar söz konusu ise buna ilişkin tutarların mahsubu ile herhangi bir sorumlulukları bulunmadığından davanın reddini, davada temerrütleri bulunmadığından faiz talebinin reddini, belgeler dosyaya intikal ettikten sonra olabilecek talep,itiraz ve dava haklarının saklı tutulmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacıya tahmilini karar verilmesini iddia ve talep ettiği görülmüştür.
KANITLAR VE GEREKÇE:
-Dava, davacının maliki olduğu ... plakalı araç ile davalının ZMMS kapsamında sigortacısı olduğu ... plakalı araçlar arasında meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında sigortalı araç sürücüsünün kusurlu olduğu ve davacıya ait araçta değer kaybı meydana geldiği iddiasıyla değer kaybı bedelinin belirlenmesi ve tahsili istemine ilişkindir.
-Mahkememizce kaza tutanağı, araç tescil kayıtları, hasar kayıtları, sigorta dosyası, aracın tamirine ilişkin servis kayıtları ve kazaya ilişkin diğer bilgi ve belgeler celp edilerek dosya arasına alınmış taraf delilleri toplanmıştır.
-Trafik kazaları sonucu uğranan zararın tazmini hususunda temel dayanak haksız fiil sorumluluğudur.
-Trafik kazasından kaynaklanan tazminat davalarında, zarar veren taraf, kusuru oranında, gerçek zarardan sorumlu olur.
-Davacı tarafın dava dilekçesi ile dava konusu kaza nedeniyle meydana geldiğini belirttiği değer kaybı bedelini tahsili amacıyla , davalının ZMMS poliçesi kapsamında sigortaladığı aracın kusurlu olduğu iddiasıyla iş bu davayı ikame ettiği görülmektedir.
-Değer kaybı, aracın hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.
-Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nın; motorlu bir aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde, o aracı işletenin zarara uğrayan 3. kişilere karşı olan sorumluluğunu belli limitler dahilinde karşılamayı amaçlayan ve yasaca yapılması zorunlu kılınan bir zarar sigortası türü olduğu anlaşılmaktadır.
-Sigortacının sorumluluğu, izah edilen sorumluluk esasları dahilinde işletilen aracın işleteninin veya işletenin kusurundan sorumlu olduğu sürücünün kusurlarından kaynaklanan zararlarla sınırlıdır. Bu noktada aracın işleteninin veya sürücüsünün kusur durumunun incelenmesi gerekmektedir.
-Mahkememiz dosyası dava konusu kazadaki kusur durumunun dosyada mevcut bilgi ve belgeler ile tespiti, dosyada mevcut servis, hasar ve tramer kayıtları da nazara alınarak davacıya ait araçta kaza nedeniyle değer kaybının mevcut olup olmadığı, varsa bu değer kaybı bedelinin belirlenmesi amacıyla 1 adli trafik alanında uzman bilirkişi, 1 makine mühendisi bilirkişiden oluşan heyete tevdi edilmiş, düzenlenen 30/09/2024 tarihli raporda özetle; kusur durumu değerlendirilmesi neticesinde;... plakalı kamyonet sürücüsü ...'ün maddi hasar ile neticelenen dava konusu trafik kazasında “4 100 (yüzde yüz) oranında asli derecede kusurlu; ... plakalı otomobil sürücüsü ....'nun maddi hasar ile neticelenen dava konusu trafik kazasında kusursuz olduğu, dava dışı park halinde bulunan ... plakalı kamyonet sürücüsünün kusursuz olduğu, ... plaka sayılı araçta, 04.12.2022 tarihinde meydana gelen trafik kazası sebebiyle 17.996,00 TL değer kaybı zararı olduğu görüş ve kanaatinin bildirildiği görülmüştür.
Mahkememiz dosyası dava konusu .... plakalı aracın tramer kayıtları incelenmeden raporun sunulduğu, bilirkişi raporunun bu haliyle denetime elverişli olmaması sebebiyle daha önce rapor veren bilirkişiden ek rapor alınmasına karar verilmiş olup; bilirkişi heyeti tarafından düzenlenen 24/10/2024 tarihli ek raporda özetle; ... plakalı kamyonet sürücüsü ...'ün maddi hasar ile neticelenen dava konusu trafik kazasında %100 (yüzde yüz) oranında asli derecede kusurlu; ... plakalı otomobil sürücüsü ...'nun maddi hasar ile neticelenen dava konusu trafik kazasında kusursuz olduğu, ... plaka sayılı araçta, 04.12.2022 tarihinde meydana gelen trafik kazası sebebiyle 17.996,00 TL değer kaybı zararı olduğu görüş ve kanaatinin bildirildiği görülmüştür.
-Bilirkişi kök ve ek raporu taraflara usulüne uygun olarak tebliğ edilmiş, Mahkememizce alınan rapor dosya kapsamına uygun, denetime elverişli ve kanaat verici bulunmuştur.
-Dosyada mevcut bilgi ve belgeler ile alınan bilirkişi raporu kapsamında yapılan incelemede; ... ve ... plakalı araç arasında maddi hasarlı trafik kazasının gerçekleştiği ihtilafsızdır. Dosyada mevcut tescil kayıtlarına göre kazaya karışan araçlardan .... plakalı aracın malikinin davacı, ... plakalı aracın kaza tarihi itibariyle ZMMS poliçesinin davalı sigorta şirketi tarafından düzenlendiği sabittir.
-Buna göre alınan bilirkişi kusur raporunda da yer verildiği üzere; sürücü ...'in sevk ve idaresindeki ...plakalı kamyonet ile seyri sırasında yola gereken dikkatini vermediği, alkollü şekilde aşırı sürati ile olay mahalline yaklaştığı, önünde aynı istikamette doğru seyrini sürdüren otomobil sürücüsünü yakın mesafeden takip etmesi sonucu takip mesafesini ihlal ederek sevk ve idare hatası sonucu arkadan çarptığı, çarpma sonucu olay mahallini terk etmek amacı ile kamyoneti ile geri manevra yaptığında ise, seyir istikametine göre yolun sağından nizami park halinde bulunan dava dışı sürücü idaresindeki kamyonette aracının arka tarafı ile çarptığı sürücü ...’nun sevk ve idaresindeki plakalı otomobil ile normal seyri sırasında olay mahalline geldiğinde, seyir istikametine göre arka tarafında gelen ve seyrini mahal şartlara göre ayarlamayan alkollü kamyonet sürücüsünün yakın mesafeden takip etmesi sonucu arkadan gelerek idaresindeki otomobile arkadan çarptığı olayda, mevcut şartlarda olayı önlemek bakımından alabileceği bir önlem ve tedbir bulunmadığı, dava dışı park halinde bulunan ... plakalı kamyonet sürücüsünün normal taşıt trafiğini engellemeyecek şekilde meskun mahal içerisinde park halinde bulunduğu dava konusu trafik kazasının anlatıldığı şekliyle meydana geldiği görülmektedir.
-Bu kapsamda bu haliyle ... plakalı araç dikkat ve özen yükümlüğüne aykırı hareket ettiği, 2918 Sayılı K.T.K.unun sürücüler için asli kusurlu hallerin elirtildiği 84 maddesinin kod 4 ( arkadan çarpma) ve yine aynı kanunun 48 ( nizami standartlarında üzerinde alkollü araç kullanmak) kuralını ihlal ettiği ve dava konusu kazada asli kusurlu olduğu, kazaya karışan davacı ve dava dışı araç sürücüsünün ise kazada kusurlarının bulunmadığı, bilirkişi raporunda yer verilen ve Mahkememizce yukarıda yer verilen kazanın oluş şekline uygun kabul edilen şekilde ... plaka
sayılı aracın sürücüsün %100 kusurlu olduğu Mahkememizce kabul edilmiştir.
-Yine alınan bilirkişi raporuyla yapılan tespitlere göre ... plaka sayılı aracın güncel hasarsız ve huzurdaki davadaki hasarın onarılması ile ortaya çıkan piyasa rayiç değerleri, piyasada 2. El ticareti yapan esnaf ve internet siteleri üzerinden yapılan araştırmalar ve bulunan gerçek piyasa ortamında satış işlemlerinde huzurdaki davadaki piyasa rayiç değeri farkı olan değer kaybı oranı yönünden hasarsız 449.900,00 TL olarak tespit edildiği, bu araçlardaki tavan farkı, hasar durumu ve Km değeri göz önüne alındığında, değer kaybı oranı % 4 olarak bulunduğu, buna göre, hasar tarihi itibarıyla; hasarsız aracın piyasa rayiç değeri 449.900,00 TL, benzer hasarlı onarılmış piyasa rayiç değerinin 431.904,00 TL olduğu, bu nedenle değer kaybı zararı 17.996,00 TL olacağı görülmektedir.
-Bu kapsamda davalı tarafın kaza anında ZMMS poliçesi kapsamında sigortacısı olduğu, ...'in sevk ve idaresindeki ... plakalı aracın dava konusu kazaya asli kusuru ile sebebiyet verdiği, davacının bilirkişi raporuyla belirlenen değer kaybı bedelini ZMMS poliçesi kapsamında sürücünün kusuru oranında talep edilebileceği, kanaatine varıldığından, davanın davacının sunduğu değer arttırım dilekçesi doğrultusunda kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
-Sabit olan 17.996,00 TL değer kaybı bedelinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 1.229,31 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 427,60-TL harcın ve 306,00 TL ıslah harcının mahsubu ile bakiye 495,71 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından peşin olarak yatırılan 427,60-TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yargılama sırasında sarf edilen 427,60 TL başvurma harcı, 12.000,00 TL bilirkişi ücreti, 609,00-TL tebligat ve posta masrafı olmak üzere 13.036,60 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı tarafından yargılama sırasında sarf edilen yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Davacı taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap edilen 17.996,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13.maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Bakırköy Arabuluculuk bürosunun ... numaralı arabuluculuk dosyasında Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.600,00-TL arabuluculuk ücretinin davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
8-Bakiye gider/delil avansının karar kesinleştiğinde ilgili tarafa derhal iadesine,
Dair; davacı vekilinin ve davalı vekilinin e-duruşma ortamında yüzlerine karşı miktar itibariyle KESİN olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
14/02/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır