T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/163 Esas
KARAR NO : 2025/147
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 20/02/2024
KARAR TARİHİ : 17/02/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 17/02/2025
Davacı tarafından mahkememize açılan dava dosyasının incelenmesi sonunda;
İSTEM:
-Davacının mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle: Davalı taraftan alacağın tahsili için davalı aleyhine Bakırköy .... İcra Dairesi ... Esas sayılı dosyasından ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalının, borçlu olmadığını beyan ederek; borca faize ve ferilerine itiraz ettiğini, borçlunun itirazının kötü niyetli olduğunu, davacı müvekkilinin 5 adet fatura alacağı olmak üzere toplam faizler hariç 8.230.116,50 TL alacağı bulunduğunu beyan ederek Davalının Bakırköy .... İcra Dairesi ... Esas sayılı icra takip dosyasına yapmış olduğu, itirazın iptali ile takibin kaldığı yerden devamına, İhtiyati haciz taleplerinin dava değeri üzerinden; borçlunun, borca yeter miktarda menkul gayrimenkulleri ile 3. Kişilerdeki hak ve alacaklarının haczi, menkullerinin muhafazası için öncelikle teminatsız, aksi kanaatte uygun ve makul bir teminat karşılığında teminatlı kabülüne, haksız ve kötü niyetle takibe itiraz eden davalının takip konusu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ettiği görülmüştür.
YANIT:
-Davalının mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesinde özetle; davacı tarafın cari hesap alacağına dayalı olarak takip başlattığını ancak huzurda görülen davada faturalardan bahsettiğini, itirazın iptali davalarında davacı taraf icra takibindeki borcun sebebi ile bağlı olduğunu, anılan takipte fatura bilgileri yer almadığını, davacı tarafın faturada yer alan malları üretme gücü ve kapasitesi bulunmadığını, davacı şirketin ne bu malları üretebilecek kapasite ve iş gücüne sahip ne de bu malları başkaca bir şirketten temin ederek parasını ödediğini, davacı tarafın malları teslim ettiğine ilişkin irsaliye yahut taşıma belgesi de sunmadığını, davacı tarafın önce bu malları temin edebileceğine ilişkin icap niteliğinde işbu faturayı 3 er dakika arayla kesmiş akabinde faturalardaki malların hiçbirini davalı müvekkili şirketine teslim etmediğini, bu şekilde bir çok firmaya takip başlattığını beyan ederek davanın REDDİNE, davacı tarafın ihtiyati hacze ilişkin istemlerinin REDDİNE, davacı tarafın kapasite raporu, yoklama fişi, demirbaş listesi, SGK'lı sayısının celbedilerek davacı şirketin mali durumunun bu ticarete uygun olup olmadığının değerlendirilmesi, davacı tarafın faturadaki malları nereden temin ettiği temin ettiğine ilişkin faturaları ve malı elinde bulundurduğuna ilişkin belgelerin sunulmasını, dava değerinin icra takip tutarı olarak belirlenerek eksik harcın tamamlanmasını, davacı aleyhine %20'den aşağı olmamak kaydı ile kötüniyet tazminatına hükmedilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesini talep ettiği görülmüştür.
KANITLAR VE GEREKÇE:
-Dava, davacı tarafından davalı aleyhine Bakırköy .... İcra Müdürlüğü’nün ... esas sayılı takip dosyası ile faturaya dayanılarak başlatılan ilamsız icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
-Mahkememizin 18/10/2024 tarihli celsesinde davacının duruşmaya gelmediği, kendisini temsil eden vekilinin de duruşmaya katılmadığı ve mazeret bildirmediği gerekçesiyle HMK'nın 150. maddesi gereğince davanın yenileninceye kadar işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir.
-Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. Maddesinde; "(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. (2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez. ......(5) İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır. (6) İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi hâlde dava açılmamış sayılır." düzenlenmesine yer verilmiştir.
-Yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda dava dosyanın incelenmesinde; mahkememiz dosyasının 18/10/2024 tarihinde işlemden kaldırıldığı, işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren 3 aylık süre içerisinde dosya davacısı tarafından yenilenmediği anlaşıldığından davanın Hukuk Muhakemeleri Kanunu 150/5 maddesi uyarınca açılmamış sayılmasına karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Hukuk Muhakemeleri Kanunu 150/6. ve 320/4. Maddeleri uyarınca 18/01/2025 AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 615,40 TL karar ve ilam harcından davacı tarafından peşin olarak yatırılan 427,60 TL harcın mahsubu ile bakiye 187,80 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
4-Davacı tarafça sarf edilen yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafça sarf edilen yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Bakiye gider/delil avansının karar kesinleştiğinde ilgili tarafa derhal iadesine,
7-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince reddine karar verilen miktar üzerinden hesap edilen 30.000,00-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı yana verilmesine,
8-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13.maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca İstanbul Arabuluculuk bürosunun ... numaralı arabuluculuk dosyasında Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.120,00-TL arabuluculuk ücretinin davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
Dair; tarafların yokluğunda tebliğden itibaren İKİ HAFTA içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelenecek olan istinaf yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda karar verildi. 17/02/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır