T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/195 Esas
KARAR NO : 2024/739
DAVA : Ticari Şirket (Yöneticilerin Azline İlişkin)
DAVA TARİHİ : 08/12/2023
KARAR TARİHİ : 09/07/2024
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/07/2024
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Yöneticilerin Azline İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; davacı müvekkili ...'nin, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin 9 Kasım 2022 tarihli ve 10700 sayılı nüshasında ilan ile kurulmuş olunan ...ne müdür olarak atanmış olup şirketi münferiden temsil ile süre sınırlaması getirilmeden yetkili kılınmış olduğunu, müvekkili davacının şirketin açıldığı 9 Kasım 2022 tarihinden bu tarihe kadar şirket sahibi ve yetkilisi bulunan .... hiç bir şekilde ulaşamadığını, davacı müvekkilinin, tek ortaklı bulunan ...'nin müdürlük görevinden Zeytinburnu ... Noterliğinin 11/07/2023 tarih ... Yevmiye sayılı noter marifetiyle verilmiş olan istifa ile sonlandırmış olduğunu, iş bu istifaya yönelik ihbarnamenin şirket adresine ve İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne 12 Temmuz 2023 tarihinde usulüne uygun surette tebliğ edilmiş olduğunu, “ Yenibosna VD ... vergi numarasıyla kayıtlı bulunan şirkete 09/11/2022 tarihinde şirket müdür olarak atanmış olup, şirketin kurulduğu günden itibaren bu güne kadar şirketin sahibine hiçbir şekilde ulaşamadım ve tarafıma ödenmesi gereken ücretlerim ödenmemiştir.” gerekçesiyle müdürlük görevinden istifa etmiş olduğunu, her ne kadar davalı şirket adresine usulüne uygun tebligat yapıldıysa da davalı tek ortaklı şirket yetkilisi bulunan ....'ın şirketin kuruluşundan itibaren ( sehven bilgi ile) yurt dışında olduğu bilgisi ile kayıp olup kendisine hiç bir surette ulaşılamadığını, bilindiği üzere her ne kadar istifanameye yönelik tebligatın usulüne uygun yapılmasıyla, istifanın muhatap şirketin kabulüne bağlı olmaması durumu söz konusuysa da, davalı şirketin sahibi ve Müdürler Kurulu Başkanı olan .... tarafından halen karar alınıp, ticaret sicil gazetesine müracaatla tescil ve ilanda yapılmamış olduğunu, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü nün 08/08/2023 tarih ... sayılı cevabında; “ Noter onaylı istifaname hakkında, ... ticaret sicil numarasında kayıtlı ... tarafından şirketteki müdürlük görevinden istifanıza ilişkin alınacak kararın tescil ve ilan edilmesi, eğer bu husus mümkün değilse ilgili Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından müdürlük görevinden istifanızın tescil ve ilanına hükmedilen kesinleşme şerhine havi karar ile Bölge Temsilciliklerine müracaatla edilerek tescil ve ilanı için başvuruda bulunulması gerektiği “ yönünde bilgilendirilmiş olduğunu beyanla; müvekkili davacı ... ‘nin ...'nin müdürlük görevinden istifasının şirket karar defterine tescili ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilanına yönelik taleplerinin kabulüne, yargılama harç ve masraflarının karşı yana tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı şirkete usulüne uygun tebligat yapıldığı, ancak davaya cevap verilmediği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, karar defterine tescil ve Ticaret Sicil gazetesinde ilan istemine ilişkin olup, uyuşmazlık; davacının Zeytinburnu ..... Noterliği 11/07/2023 tarih ... Yevmiye sayılı istifasının şirket karar defterine tescil edilip edilmeyeceği ve mahkememizce bu hususta tescil kararı verilip verilemeyeceği hususlarındadır.
Dosyanın mahkememizin İstanbul .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 29/12/2023 tarih ve .... Esas .... Karar sayılı kesinleşmiş yetkisizlik kararı ile tevzi edildiği anlaşıldı.
Mahkememizce ticaret sicil kayıtları celp edilerek incelenmiş ve taraf delilleri toplanmıştır.
Davalı şirketin tescil kayıtlarının incelenmesinde; dava konusu ...'nin dava dışı ... tek ortaklığında 09/11/2022 tarihinde tescil yoluyla şirketi kurdukları, bu hususun 09/11/2022 tarihli ticaret sicik gazetesinde ilan edildiği, şirketin kuruluş aşamasında sözleşme ile davacı ile dava dışı ortak .... 'in münferiden imza ve temsil yetkisini aldığı, belirtilen hususun ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği görülmektedir.
Davacı tarafın yukarıdaki hususlar kapsamında iddiası Zeytinburnu... Noterliği 11/07/2023 tarih ... Yevmiye sayılı istifası uyarınca şirket müdürlüğünden istifasının Ticaret Sicil gazetesinde ilanına ilişkindir.
TTK'nın 623. Maddesinde; "Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir." düzenlenmesi bulunmaktadır. Müdürlük yetkisi ancak istifa, azil, ölüm ve görev süresinin sona ermesi gibi nedenlerle kaldırılabilir.
Yargıtay .... Hukuk Dairesinin .... Esas-...Karar sayılı kararında da belirtildiği üzere; tek taraflı bozucu yenilik doğuran hak niteliğinde olan istifanın, iç ilişkide bu yöndeki beyanın şirkete ulaşmasıyla hukuki sonuç doğuracak olmasına ve bu nedenle şirket müdürlüğünden istifanın şirkete tebliğ edilmesi halinde sonuç doğurup ancak tebliğ ile birlikte müdürlük görevinin son bulacak olmasına, görev son bulmadan sicile tescil edilemeyecek olmasına, dış ilişkide ise istifanın ticaret siciline tescil ve ilan edilmesiyle sonuç doğurmasına (TTK 37. madde) şirketi temsile yetkili olan kişileri tescil edilmek üzere ticaret siciline bildirmekle yükümlü olan yönetimin (müdür veya müdürler) istifa nedeniyle temsil yetkisi kalkan müdürün istifasını da sicile bildirmekle yükümlüdür.
Yapılan bu açıklamalar uyarınca somut olayın değerlendirilmesinde davacının şirketin kuruluşu aşamasında müdür olarak tayin edildiği ve ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği, dava dilekçesinde belirtilen hususlar uyarınca davacının davalı şirket müdürlüğünden istifa ettiği, istifanın Zeytinburnu ... Noterliği 11/07/2023 tarih ... Yevmiye sayılı ihtarnamesi ile davalı şirkete 12/07/2023 tarihinde tebliğ edildiği, Yargıtay .... Hukuk Dairesinin ... Esas .... Karar sayılı ilamı uyarınca istifanın tek taraflı bozucu yenilik doğuran hak niteliğinde olması hususu nazara alındığında davacının şirket müdürlüğünden istifasının davalı şirkete tebliğ edilmiş olması da nazara alındığından açılan davanın kabulüne, davacının 12/07/2023 tarihinde davalı şirket müdürlüğünden istifa sureti ile ayrıldığının tespitine, bu hususun ticaret sicil müdürlüğü'nde tescil ve ilanına karar vermek gerektiği kanaatine varılmış ve aşağıda belirtildiği şekilde hüküm tesisi edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN KABULÜNE,
1-Davacının 12/07/2023 tarihinde davalı şirket müdürlüğünden istifa sureti ile ayrıldığının TESPİTİNE, bu hususun TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ'NDE TESCİL VE İLANINA,
2-Alınması gereken 427,60 TL harçtan peşin alınan 269,85 TL harcın mahsubu ile bakiye 157,75 TL eksik harcın davalıdan alınarak hazineye gelir KAYDINA,
3-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13.maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.120,00 TL arabuluculuk ücretinin davalıdan alınarak hazineye gelir KAYDINA,
4-Davacı tarafça sarf edilen ilk dava açılış harç gideri 539,70 TL ile tebligat ve posta masrafı 648,00 TL olmak üzere toplam 1.187,70 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
5-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden davacı yararına A.A.Ü.T. gereğince takdir edilen 17.900,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
6-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, (e-duruşma ortamında) davalı tarafın yokluğunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 09/07/2024
Katip ...
Hakim ...