T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/291 Esas
KARAR NO: 2025/292
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 24/03/2025
KARAR TARİHİ: 25/03/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 25/03/2025
Davacı tarafından mahkememize açılan dava dosyasının incelenmesi sonunda;
İSTEM:
Davacı şirket temsilcisinin dava dilekçesinde özetle;Müvekkili şirket yetkilisi tarafından ... Bankası A.Ş. ... Şubesi'ne ait, keşidecisi ... Oto Elektronik Tarım Ür. Hay. Tic.ve San.limited Şirketi. Ür.ve Hay.Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi olan, 15/06/2025 keşide tarihli, 145.000,00 TL bedelli, .... seri nolu çek; ... Bankası A.Ş. ... Şubesi'ne ait, keşidecisi ... Oto Elektronik Tarım Ür. Hay. Tic.ve San.limited Şirketi. Ür.ve Hay.Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi olan olan, 30/06/2025 keşide tarihli, 70.000,00 TL bedelli, .... seri nolu çek; ... Bankası A.Ş. ... Şubesi'ne ait, keşidecisi .... Oto Elektronik Tarım Ür. Hay. Tic.ve San.limited Şirketi. Ür.ve Hay.Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi olan olan, 30/08/2025 keşide tarihli, 300.000,00 TL bedelli, ... seri nolu çeklerin .... San. Tic. Ltd. Şti ile aralarında olan ticari iş sebebiyle keşide edildiğini ve 11.03.2025 tarihinde ... Kargo ... Şubesine teslim edilerek gönderildiğini, ancak anılan çeklerin kargo takip numarasından halen kargoda gözükmesine rağmen müvekkili şirketi faktoring şirketlerinden arayarak ve yine findeks uygulanmasından sorgulamalar yapılmaya başlandığını beyan ederek ilgili çeklerin iptaline karar verilmesini talep ve dava ettiği görülmüştür.
KANITLAR VE GEREKÇE:
-Dava, 6102 sayılı TTK.nın 757 vd. maddeleri uyarınca açılmış zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.
-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 818/1-s. maddesi gereğince; iptal hakkındaki 757 ilâ 763 üncü maddelerle 764 üncü maddenin birinci fıkrasının poliçeye ait hükümler çek hakkında da uygulanacaktır.-
-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 651/2. maddesine göre; "Kıymetli evrakın zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebilir."
-Çekin zayi olması nedeniyle iptal davasını, çekin zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan meşru hamil açabilir (Cebeci, Emine; Çekin Zıyaı ve İptali, Erzurum - 2014, s. 85).
-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 651/2. maddesi uyarınca, iptal davasını bononun zayi olduğu veya ziyaın meydana geldiği zamanda bono üzerinde hak sahibi olan kimse açabilir. Bu nedenle iptal davası açılabilmesi için keşideci sıfatına sahip olunması tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda senette mündemiç hakkın sahibi de olmak gereklidir.
-Somut olayda davacı tarafın dava dilekçesindeki iddiaları ve açık beyanı uyarınca davacının iptali talep olunan çekin keşidecisi olduğu hususu sabittir. TTK nun 818/1-(s) bendinin göndermesiyle aynı yasanın 757 vd. maddelerine göre çek iptali davasını çek hamili açabilir. Keşidecinin çek iptali davası açma hakkı bulunmamaktadır. Buna göre davacının keşidecisi olduğu çekler için çek iptali davasını açmakta hukuki yararı bulunmamaktadır. Açıklanan bu nedenlerle açılan davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİ ile;
2-Alınması gereken karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının ilgili tarafa derhal iadesine,
Dair; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar verildi. 25/03/2025
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır