T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/73 Esas
KARAR NO: 2025/54
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ: 22/01/2025
KARAR TARİHİ: 23/01/2025
KARARIN YAZILDIĞI TARİH: 23/01/2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle) davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA; Davacı vekili tarafından açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle;Müvekkili şirketin inşaat sektöründe uzun süre faaliyet göstermekte olup karar defterini kaybettiğini, buna dair ... Polis Merkezi Amirliğinde 21/01/2025 tarihinde ihbarda bulunduğunu, müvekkiline ait karar defterinin kaybolmuş olduğunun emeklilik işlemlerini yapabilmesi için zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayi belgesi verilmesi talebiyle işbu davayı açma zarureti doğduğunu beyanla müvekkili şirkete ait karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep etmiştir.
.... Polis Merkezi Amirliğinde düzenlenen .... numaralı şikayetçi ifade tutanağında ... özetle; adresini verdiği yerde ikamet ettiğini .... İnşaat Turizm Gıda Otomotiv Sanayi Ticaret Limited şirketinin sahibi olduğunu, şirketinin ... Mahallesi, ... sokak, No:..., Daire:3, Esenyurt adresinde bulanan ofisinde adına kayıtlı şirkete ait ... vergi numaralı karar defterinin yaklaşık olarak 21/08/2024 tarihinden bu yana kaybolduğunu, bulamadığını, ikametini ve şirketini aradığını araştırdığını ancak bulamadığını, ne şekilde kaybolduğunu bilmediğini, şirketine ait defterinin bulunması durumunda şahsına teslim edilmesi istediğini, herhangi bir şikayetinin olmadığını beyan etmiştir.
Dava, TTK 82/7. Maddesi gereğince davacı şirketin karar defterinin kaybolduğu iddiası ile zayi belgesi istemine ilişkindir.
Davacı taraf dava dilekçesi ile; davacı şirkete ait karar defterinin zayi olduğunu belirtmekle zayi belgesi isteminde bulunmaktadır.
6102 Sayılı TTK'nın 82/7. maddesinde; "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca bu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK'nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, zayi durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Tacir olan olan davacının talebe konu defterleri güvenli bir şekilde muhafaza etmesi, basiretli bir tacirin bu dikkat ve özeni göstermesi, nedeni ne olursa olsun defterlerin güvenli bir yerde güvenli bir şekilde muhafaza etmesi gerekmektedir.
Davacı taraf defterin kaybolduğu iddiası ile zayi belgesi verilmesi talebinde bulunmakta ise de, dava dilekçesinde ekinde yer alan ifade tutanağında defterin ne şekilde kaybolduğunu bilmediğini beyan etmiş ve dava dilekçesinde zayi olayına ilişkin açıklayıcı beyanda bulunmadığı anlaşılmıştır.
Buna göre her ne kadar davacı tarafça zayi belgesi isteminde bulunulmuşsa da defterin ne suretle kaybolduğuna ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulmamıştır. Bu nedenle davacının TTK m.82/7 hükmünde belirtilen sebeplere dayalı olarak zayi belgesi verilmesi talep edemeyeceği, özen görevini yerine getirmediği, bu yönde gereken duyarlılığı göstermediği anlaşılmaktadır.
Bu kapsamda davacının ileri sürdüğü hususların TTK.82/7. Maddesi şartlarını taşımadığı kanaatine varılarak davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın REDDİNE;
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya derhal İADESİNE,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.23/01/2025
Katip ...
¸e-imzalıdır
Hakim ...
¸e-imzalıdır