T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/320
KARAR NO : 2024/379
DAVA : İflas (İflasın Ertelenmesi)
DAVA TARİHİ : 11/11/2013
KARAR TARİHİ : 04/04/2024
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 04/04/2024
Çorlu ...... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ...... E. ..... K.sayılı yetkisizlik kararı üzerine mahkememize tevzi edilen ve mahkememizin yukarıda yazılı esasına kaydedilen İflas (İflasın Ertelenmesi) davası inceledi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin24/12/1997 tarihinde kurulduğunu, ticaret sicil gazetesinde ilan edildiğini, sonradan şirket merkezinin Çorlu'ya taşındığını, sermayesini giderek artırdığını, harfiyat, inşaat madencilik ve yol inşaatı sektöründe faaliyet gösterdiğini, şirketin bünyesinde birçok kişiyi istihdam ederek çalıştırdığını, ülke ekonomisindeki duraklama ve ayrılan reel paranın azalması sebebiyle sektörde son yıllarda gerileme başladığını, bu durumdan müvekkili şirketin de etkilendiğini, borçlarını ödeyemez hale geldiğini, borçların aktiflerden fazla olduğunu, şirketin borca batık durumunda bulunduğunu, iflasının ertelenmesine karar verilmesi halinde tüm borçların alacaklılara ödenebileceğini, müvekkili şirketin güçlü yönlerini zayıf yönlerine kıyasla daha fazla olduğunu, iyileştirme projelerinin gerçekleştirilmesinin mümkün bulunduğunu belirterek İcra İflas Kanunu 179 ve Ticaret Kanununun 324 maddeleri gereğince müvekkili şirket hakkında borca bataklığının tespiti ile bir yıl iflasın ertelenmesine ve tedbirlerin uygulanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiş bu talebini duruşmada tekrarlamıştır.
Yetkisiz mahkemece yapılan yargılama sonunda verilen 21/03/2014 tarihli karar ile "...2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK)’nun “İflas Takiplerinde Yetkili Merci” başlığı altında düzenlenen 154/III. maddesinde, “…Şu kadar ki, iflas davaları için yetki sözleşmesi yapılamaz ve iflas davası mutlaka borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer ticaret mahkemesinde açılır.” Hükmü öngörülmüştür. Bu açık hüküm karşısında, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Mahkemesi'nin yetkisi kamu düzenine ilişkin olup, kesindir. Şirketlerin sicile kayıt edildiği yer İİK 154.madde kapsamında muamele merkezi yönünden karine oluşturur. Bu karinenin aksi ispat edilmediği takdirde sicil kayıtları dikkate alınır.( HGK Esas No : 2012/19-643 Karar No : 2013/256 Karar Tarihi:20.02.2013 )
Mahkememizce yapılan yargılama, bilirkişi raporu, gelen yazı cevabı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, İİK'nın 154,III hükmüne göre, iflâs davasında yetkili mahkeme borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer mahkemesi olduğu, somut olayda iflâsın ertelenmesi talebinde bulunan şirketin muamele merkezinin 10.06.2011 tarihinde İstanbul'dan Çorlu'ya nakline karar verildiği, ticaret sicili gazetesinde 22.06.2011 tarihinde ilan edildiği, davanın 15.06.2011 tarihinde açıldığı, TTK gereği tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişikliğinde tescil olunması gerektiği, ilan edilmediği takdirde hüküm ve sonuç doğurmayacağı bu sebeple henüz adres değişikliği ilan edilmeden açılan davada mahkememizin yetkili olmadığı anlaşılmakla mahkememizin yetkisizliği sebebi ile davanın usulden reddine karar verilmiştir..." gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiş ve anılan dava dosyası mahkememize tevzi edilmiştir.
Her ne kadar eldeki iflasın ertelenmesi davası mahkememize tevzi edilmiş ise de; HSK 1. Dairesinin 03/04/2018 tarih ve 538 sayılı kararı ile 28/02/2018 tarihli ve 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 46. maddesiyle 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununa eklenen geçici 14. maddesi uyarınca iflas hükümlerinden doğan davalar için üçten fazla asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde 1, 2 ve 3 numaralı asliye ticaret mahkemelerinin İhtisas mahkemesi olarak belirlenmesine dair kararının olması ve mahkememizin yargı çevresinde üçten fazla asliye ticaret mahkemesinin bulunmasına rağmen eldeki davanın tevzisinin mahkememize yapıldığı anlaşılmış olmakla dava dosyasının Bakırköy 1., 2. Veya 3. Asliye Ticaret Mahkemelerine tevzisinin yapılmak üzere Bakırköy Hukuk Mahkemeleri Tevzi Bürosuna gönderilmesine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Hakimler Savcılar Kurulunun 3.4.2018 tarih ve 538 sayılı kararı uyarınca eldeki iş bu davanın Bakırköy 1., 2., veya 3. Asliye Ticaret Mahkemelerinden birine tevzi edilmek üzere Bakırköy Hukuk Mahkemeleri Tevzi Bürosu'na gönderilmesine,
2-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu KESİN olarak oy birliğiyle karar verildi. 04/04/2024
Başkan ......
Üye ........
Üye ......
Yazı İşleri Müdürü ......