T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/112 Esas
KARAR NO : 2024/656
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 02/02/2024
KARAR TARİHİ : 11/06/2024
KARAR YAZILMA TARİHİ : 11/06/2024
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin tesis yönetimi ile iştigal ettiğini, bu kapsamda da kuruluş akabinde tutulması gereken tüm defterler temin edildiğini ve gerekli onayları yapılmak suretiyle kullanılmaya başlandığını, ancak şirkete ait karar defterinin önceki gün, dışarıdan hizmet alınan SMMM ofisine bir işlem için gönderildiğini, işlem akabinde şirkete getirilmesi gereken mezkur karar defterinin merkeze getirilmediğin SMMM ofisi ile irtibata geçildiğinde defterin şirkete teslim edildiğinin beyan edilmiş olmasına rağmen tüm aramalar sonucu defterin şirket merkezinde bulunamadığını, bu hususta gazeteye ilan verildiğini, gösterilen tüm dikkate rağmen, şirket karar defterinin elde olmayan sebeplerle kaybolduğundan (alınması gereken kararların varlığı sebebiyle) TTK 82/7 maddesinin "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir" hükmü uyarınca zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK'nun 82/7.maddesinde belirtilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin zayi olması sebebiyle kendisine bir belge verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 82.maddesinin 7.fıkrasında "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir."denilmektedir.
Dava hasımsız olması sebebiyle deliller re'sen belirlenmiş ve bu deliller toplanmak suretiyle dava sonuçlandırılmıştır.
Davacının 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde dava açtığı anlaşılmıştır.
TTK'nun 82/5.maddesi uyarınca,defter tutma mecburiyetinde olan bir tacir,defter ve kayıtlarını tarihlerinden itibaren on yıl geçinceye kadar saklama mecburiyetindedir.
Davacının zayi belgesi verilmesi yönündeki istemi üzerine gerekli deliller toplanmış İstanbul Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne, Ankara SGK İl Müdürlüğü'ne, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne ve Eyüpsultan ..... Noterliğine, yazılan yazılar ve delil tespiti sonucunda,
TTK’nun 82. maddesine göre, her tacir; ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini, 64. maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
TTK'nın 82. maddesinde neler için zayi belgesi verilmesi istenebileceği tahdidi olarak gösterilmemiş, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerden söz edilmiştir (Y11HD., 08.12.2014 tarih, 2014/12543-19170 E. K.).
Mahkememizce toplanan tüm deliller hep birlikte değerlendirildiğinde zayi belgesi verilmesi bakımından aranan koşulların oluştuğu, talebin somut verilerle desteklenen defter hakkında haklı ve yerinde olduğu anlaşılmakla davacı şirketin talebinin kabulü ile talep etmiş olduğu Karar Defterinin zayi olduğunun tespitine dair karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenler uyarınca ;
1-Davanın kabulü ile; davacı şirkete ait karar defterinin zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesine,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından MAHSUBU ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair, 6100 sayılı HMK'nun 342 ve 345. maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzünde açıkça okunup, usulen anlatıldı. 11/06/2024
Katip ......
Hakim ......
¸