T.C. BAKIRKÖY 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/574 Esas
KARAR NO : 2025/139
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/09/2024
KARAR TARİHİ : 17/02/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 14.03.2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Müvekkilinin tekstil alanında üretim, satış, pazarlama, fason işçilik işletmeciliği vesair faaliyet kollarından ticari işleri yaptığını ve dürüstlüğü ile tanınan tacir olduğunu, müvekkili ile davalı taraf arasında gerçekleşen ticari işler ve faturalar nedeniyle davalıdan alacaklı olduğunu, davalı şirketin faturaya dayalı borçların bir kısmını ödediğini ancak cari hesaptan kaynaklanan bakiye fatura borçlarını ödemediğini, bu nedenle Bakırköy ..... İcra Müdürlüğü'nde .... Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlattıklarını, davalının icra takibine haksız ve mesnetsiz bir şekilde borca itirazda bulunduğunu, müvekkili şirketin ticari defterleri, kayıtları, faturaları ve banka hesap kayıtları üzerinde yapılacak bilirkişi incelemesi neticesinde davamızın haklılığı ve davalının müvekkiline borçlu olduğu bir kez daha anlaşılacağını, davacı müvekkilimin alacağının temini bakımından; haricen edilen bilgilere göre borçlu şirketin başkaca kişilere de bir çok borcunun olması, yargılama sürecinde mal kaçırma ihtimali ve böyle bir durumda ilerde verilecek olan kararın infazının mümkün olmayacağı ihtimali göz önüne alınarak, davalının adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul mallar ile 3. kişilerdeki hak ve alacaklarının ihtiyati haczine karar verilmesini, haksız ve kötü niyetli itirazın iptali ile takibin devamına, davalı borçlu hakkında %20’den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin davalı borçlu üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
TÜM DOSYA MUHTEVYİYÂTI KÜLLÎYEN TETKÎK EDİLDİĞİNDE;
Bakırköy..... İcra Müdürlüğü'nün ..... Esas sayılı takip dosyası dosyamız arasına alınmıştır.
Dava, faturaya dayalı itirazın iptali davasıdır.
Türk Ticaret Kanunu’ndaki faturanın içeriği ve ispat kuvvetiyle ilgili tek düzenleme olan m.21/f.1 uyarınca; fatura düzenlenmesinin hukuken sonuç doğurabilmesi için öncelikle taraflar arasında faturaya esas olacak satım, hizmet, istisna gibi bir akdi ilişki olması gerekmektedir. Zira fatura, sözleşmenin yapılmasından sonra düzenlenen ve sözleşmenin ifa safhasıyla ilgili olan bir belgedir.
Fatura, düzenleyen aleyhine yazılı delildir. Zira, fatura ispat hukuku bakımından senet niteliğindedir ve kati delildir. Fatura ayrıca, bazen kendisinden sadır olmakla birlikte düzenleyen lehine delil olabileceği gibi, kendisinden sadır olmamakla birlikte belirli şartlarda faturanın adına düzenlenen tacirin lehine veya aleyhine yazılı delil olabilir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) “ispat yükü” başlıklı 6. maddesinde; kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlü tutulmuştur.
İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 190. maddesi “(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.(2) Kanuni bir karineye dayanan taraf, sadece karinenin temelini oluşturan vakıaya ilişkin ispat yükü altındadır. Kanunda öngörülen istisnalar dışında, karşı taraf, kanuni karinenin aksini ispat edebilir” şeklindedir.
Dosya tüm deliller ile birlikte değerlendiriliğinde; Taraflar arasında ticari ilişki kapsamında davacının davalıdan alacaklı olup olmadığı, var ise ne kadar olduğu, davalı savunmalarının yerinde olup olmadığı hususunda toplanmakta olup bu kapsamda ispat yükü davacı üzerinde olup ticari defter ve belgelerin üzerinde inceleme günü verilmiş ise de belirlenen inceleme gün ve saatinde tarafların hazır olmaması nedeniyle bilirkişi incelemesinin yapılamadığı, davacının davasını ispatlayamadığından açılan davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince hesaplanan 615,40-TL karar ve ilam harcının peşin alınan 428,13-TL harçtan mahsubu ile bakiye 187,27-TL harcın harcın davacıdan tahsiline,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13.maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Küçükçekmece Arabuluculuk bürosunun ...... numaralı arabuluculuk dosyasında Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.600,00-TL arabuluculuk ücretinin davanın reddi nedeniyle davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
5-Kullanılmayan gider avansının HMK 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
6-HMK'nın uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara tebliğine,
Dair; Miktar yönünden KESİN olarak hazır olan taraf vekilinin yüzüne karşı karar verildi.17/02/2025
Katip ......
¸E-imza
Hakim .....
¸E-imza