T.C. BAKIRKÖY 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2024/949 Esas
KARAR NO: 2025/173
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ: 12/11/2024
KARAR TARİHİ: 25/02/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 19/03/2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle ;Keşidecinin .... Taahhüt Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olduğu lehtarının .... ve yetkili hamilinin ise müvekkili olan taraflar arasındaki alacak - borç ilişkisinden kaynaklı olarak keşide edilen .... seri numaralı tacir çekinin müvekkilinin rızası hilafına elinden çıktığını, taraflar arasındaki ilişkide müvekkilinin alacaklı olduğunu, mezkur çekin müvekkiline bu sebepten ötürü verildiğini, halihazırda 150.000,00 TL tutarındaki çekin tahsilatının yapılmadığını, dolayısıyla hem müvekkilinin söz konusu çeki tahsil edebilmek hem de çekin kötü niyetli üçüncü kişilerin eline geçmesi nedeniyle oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçebilmek adına huzurdaki davanın açılması zorunluluğu doğduğunu, söz konusu durumdan ötürü müvekkili tarafından kaybedilen çeke ilişkin ödemenin geçici olarak durdurulmasını talep ettiklerini, müvekkilinin alacak - borç ilişkisinden kaynaklanan alacağını elde edemediğini ve çekin kaybolmuş olmasından ötürü hak kaybı yaşamakla karşı karşıya olduğunu, bu sebeplerle ... Bankası, ... Şubesi, 150.000,00 TL bedelli, ... numaralı çekin iptaline, çekler hakkında teminatsız olarak, kabul edilmez ise teminatlı olarak ödemeden men talimatı verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava; TTK'nın 818/1-s maddesi atfıyla aynı yasanın 757 ve takip eden maddelerine göre açılan zayi nedeniyle çek iptali istemine ilişkin çekişmesiz yargı işidir.
Anılan yasa hükmü gereğince zayi nedeniyle çek iptali davası açma hakkı lehtar veya hamile tanınmış bir haktır. Keşidecinin bu hakkı yoktur. İlanı yaptırılan çek yönünden davacının hamil sıfatında olması nedeniyle aktif husumet ehliyetinin varlığı kabul edilmiştir.
Çeklerde de kıyasen uygulanması gereken TTK.nın 759. maddesi uyarınca çeki eline geçiren bilinmiyorsa, çekin iptaline karar verilmesi istenebilir. İptal isteminde bulunan kişi, çek elinde iken zıyaa uğradığını inandırıcı bir şekilde gösteren delilleri mahkemeye sağlamak ve çekin suretini ibraz etmek veya çekin esas içeriği hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
TTK 760 maddesine uygun olarak aynı yasanın 762 maddesi hükmünde öngörülen Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde zayii olduğu iddia edilen çekle ilgili 3 defa ilan yapılmış, TTK 761 maddesi uyarınca 3 aylık yasal süre içinde yapılan ilanlara rağmen çeki bulan veya meşru hamili olduğunu iddia eden olmamış, çekin başkasının elinde haklı olarak bulunduğuna dair hiçbir beyan veya delil dosyaya sunulmamış, çekin ödeme için bankaya ibraz edilmediği görülmüştür.
Tüm dosya içeriğine göre; davacının adresi itibariyle mahkememizin yetkisinde bulunan ve ilanları yaptırılan dava konusu çekin belirlenip ilan olunan süresi içinde muhatap banka şubesine veya mahkememize sunulmaması nedeniyle iptaline karar verilmesi gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Sabit görülen davacının davasının KABULÜNE, dava konusu ... Bankası .... Şubesine ait, keşidecisi ... Taahhüt Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olan, .... Çek Seri Numaralı, 06/11/2024 Vade Tarihli 150.000,00TL bedelli çekin ZAYİ NEDENİYLE İPTALİNE,
2-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 615,40-TL harçtan davacı tarafça peşin yatırılan 427,60-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 187,80-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kullanılmayan gider avansının HMK 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra davacıya İADESİNE,
5-HMK'nın uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara TEBLİĞİNE,
Dair; 6100 sayılı HMK.'nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere davacı tarafın yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 25/02/2025
Katip ...
¸e-imza
Hakim ...
¸e-imza