(3065 S. K. m. 1, 17)
İSTEMİN ÖZETİ: Davacı tarafında, satınaldığı binek otomobil için ödediği katma değer vergisinin iadesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine dair Kozan Vergi Dairesi Müdürlüğünün 29.06.2009 tarih ve 10559 sayılı işleminin iptali ile, ödediği 3.741,87- TL katma değer vergisinin tarafına ret ve iadesi istemiyle açılan davada; imalat aşamasında, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının katma değer vergisinden istisna tutulduğu; üzerinde sonradan tadilat yapılmak suretiyle özürlülerin kullanımına uygun hale getirilen binek otomobil ya da nakil vasıtalarının katma değer vergisinden istisna tutulduğuna ilişkin yasada açık bir düzenleme bulunmadığı, öte yandan davacının satın almış olduğu binek otomobili her türlü araç gereç kapsamında değerlendirme imkanı bulunmadığından, uyuşmazlık konusu binek otomobilin satın alınması sırasında davacı tarafından ödenen katma değer vergisinin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar veren Adana 1. Vergi Mahkemesi’nin 18/12/2009 gün ve E:2009/861, K:2009/1374 sayılı kararının; özürlülerin her bakımdan gelişmeleri ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlamak amacıyla, 01.07.2005 tarihinde kabul edilen 5376 sayılı Kanunun 32. maddesi ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4. maddesine (s) bendi eklenerek özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları, için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayara programlarının katma değer vergisinden muaf tutulduğu, Kanun hükmünde yer alan “her türlü araç-gereç” ifadesinin çok geniş kapsamlı olduğu Kanun metni ifadesi ve ilgili Kanun gerekçelerinden de görüleceği üzere, kanun koyucunun özürlüler lehine getirdiği düzenlemeyi geniş tuttuğu ve Kanun hükmünün bu şekilde yorumlanması gerektiği, nitekim Kanun koyucu tarafından yapılan düzenlemenin kapsamı sınırlandırılmak istenilmesi durumunda, Kanun hükmüne “özel tertibat otomobiller hariç” ibaresi kullanılmak suretiyle bu kapsamın daraltılabileceği, oysa böyle bir sınırlamaya gidilmediği halde vergi idaresi tarafından bu araç ve gereçlere tebliğle sınırlama getirilerek binek otomobillerin muafiyet dışına çıkarılmasının hukuka aykırı olduğu iddia edilerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-d hükmüne göre, sadece özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının katma değer vergisinden muaf tutulduğu, ancak özürlüler için özel olarak üretilmiş bir araç olmayıp daha sonra özürlünün kullanımına uygun tadilat yapılan davacıya ait aracın katma değer vergisinden muaf tutulmasına imkan olmadığı, özel tüketim vergisinden muaf olan aracın katma değer vergisinden de muaf olması gerektiğinin düşünülmeyeceği ileri sürülerek itirazın reddi ile Mahkeme kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Adana Bölge İdare Mahkemesi'nce dava dosyası ve itiraz dilekçesi incelenerek gereği görüşüldü:
Dava, davacının satınaldığı binek otomobil için ödediği katma değer vergisinin iadesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine dair Kozan Vergi Dairesi Müdürlüğünün 29.06.2009 tarih ve 10559 sayılı işleminin iptali ile, ödediği 3.741,87- TL katma değer vergisinin tarafına ret ve iadesi istemiyle açılmıştır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1. maddesinin 1. fıkrasında. Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
Dava dosyasının incelenmesinden, gaz aparatları elle kullanılabilir duruma getirtmek suretiyle fiziksel özürlü olan davacının kullanımına uygun hale getirilen binek otomobilin satın alınması sırasında davacı tarafından ödenen katma değer vergisinin iadesi istemiyle yaptığı başvurunun Kozan Vergi Dairesi Müdürlüğünün 29.06.2009 tarih ve 10559 sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
5378 sayılı Yasanın 32. maddesi ile özürlülerin günlük yaşamları için üretilmiş her türlü araç ve gerecin ve özel bilgisayar programlarına ilişkin mal ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenlemenin katma değer vergisi Kanununun 17/4. maddesine eklendiği, 5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her turlu gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarım sağlamak olduğunun belirtildiği bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanununa getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, davacıya ait binek otomobilin de özürlüler için üretilen her türlü araç gereç kapsamı içinde yer aldığı sonucuna ulaşıldığından, özürlü olan davacının özrüne göre yapılan tadilat sonucu satın alınan aracın, yasal düzenleme gereğince katma değer vergisinden istisna olması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle Adana 1. Vergi Mahkemesinin 18/12/2009 gün ve E:2009/861, K:2009/1374 sayılı kararının kaldırılmasına, davanın kabulüne, davacı tarafından dava ve itiraz safhasında yapılan toplam 104.45-TL yargılama giderinin davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, peşin alınan yargılama gider karşılıklarından kullanılmayan kısımların istemi halinde davacıya iadesine 13.04.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)