İSTEMİN ÖZETİ: Davacı şirketin işlettiği Özel .... Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fıkrası uyarınca ''15 gün süre ile geçici olarak kapatılmasına'' ilişkin 01/08/2016 tarih ve 50720270-410.07-E.8141973 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddine yönelik İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nce verilen 19/04/2017 tarih ve E:2016/1468, K:2017/1054sayılı kararın; yönetmelikte yapılan değişiklikle artık kapatma kararı verilemeyeceği, bunun yerine para cezası verilebileceği, görüşülen sekiz veliden sadece ikisinin havuz tedavisinden bahsettiği, bu durumun en azından gerçek bir reklam malzemesi yapılmadığının göstergesi olduğu, sadece rakip işletmenin velilerinin dinlenmesinin etkin bir soruşturma yapılmadığının göstergesi olduğu, "reklam yapılmadığı yalnızca ileriye dönük bir plandan velilere bahsedildiği" yönündeki müdür beyanının zımni kabul olarak değerlendirilemeyeceği, zira ikrarın bölünmezliği kuralının olduğu, ikrarın bir kısmının kabul edilip bir kısmının kabul edilmemesinin yerinde olmadığı, savunma hakkının da kısıtlandığı ileri sürülerek istinaf yoluyla kaldırılması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Davacı kurum ile ilgili olarak hazırlanan raporda Standartlar Yönergesine göre işlem yapılmadığı, bahçe şartının Yönergeye aykırı olduğu, Rehberlik Araştırma Merkezi çalışanları ile işbirliği içinde öğrenci listelerini temin edip diğer kurumlarda bulunan öğrenci velileri ile görüşülerek kurumlarına gelmeleri şeklinde yönlendirdikleri, bu şekilde haksız rekabete neden olunduğu, işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdare Dava Dairesince, dava dosyası incelenerek gereği görüşüldü:
Dava, davacı şirketin işlettiği Özel .... Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fıkrası uyarınca ''15 gün süre ile geçici olarak kapatılmasına'' ilişkin 01/08/2016 tarih ve 50720270-410.07-E.8141973 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan "Kurum açma izninin iptali, kurumun kapatılması, devri ve nakli" başlıklı 7. maddesinde "Kurum açma izni verilen kurumlarda iki yıl içinde öğretime başlamayan ile amacı dışında kullanıldığı tespit edilen kurumun, kurum açma izinleri iptal edilir. Özel öğretim kurumları, kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi veya izinsiz değişiklik yapması, mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırılmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırılması, reklam ve ilana ilişkin gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, davranışın ağırlık derecesine göre onbeş günden az olmamak kaydıyla üç aya kadar geçici olarak, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine uymayan, kurumunu mevzuata uygun kapatmayan, geçici olarak kapatma cezası alan ve aynı fiili tekrar işleyen kurumlar ise sürekli olarak kurum açma izni veren makam tarafından kapatılır." kuralı ile, 13/01/2017 tarih ve 29947 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 5. maddesi ile değiştirilmesinden önceki Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptali ve geçici olarak kapatma" başlıklı 9. maddesinin 1. fıkrasında ise; " Kanunun 7 nci maddesi hükümlerinde belirtilen durumların gerçekleşmesi hâlinde kurumların kurum açma izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir veya kurum geçici olarak kapatılır. " kuralı bulunmakkadır.
Dava devam ederken dava konusu işlemin dayanağı olan 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 02/12/2016 gün ve 6764 sayılı Kanun'un 62. maddesi ile düzenleme aşağıdaki şekilde değişmiştir: "Kurum açma izninin iptali, kurumun kapatılması, devri ve nakli" başlıklı 7. maddesinde; " Kurum açma izni verilen kurumlardan iki yıl içerisinde faaliyete başlamayan, faaliyete başladıktan sonra yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla izinsiz ara veren veya söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
Özel öğretim kurumunun;
a)Bakanlıkça onaylı yerleşim planında izinsiz değişiklik yapması,
b) Gerçeğe aykırı reklam ve ilan vermesi veya reklam ve ilanlarda öğrenci resim ve bilgilerini kullanması,
c)Haftalık ders çizelgesi ve programları Bakanlık izni olmadan kurumda uygulaması,
d)Bu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan yönetmelik ve yönergelerde belirtilen hükümlere aykırı fiillerde bulunması,
e)Mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırması,
f)14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uymaması,
g)Kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi,
h)Mevzuata uygun olarak kapatılmaması,
hâllerinde;(a), (b), (c) ve (d) bentlerindeki fiiller için brüt asgari ücretin beş katı;(e) ve (f) bentlerindeki fiiller için brüt asgari ücretin on katı ve (g) bendindeki fiil için brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası uygulanır. Bu fıkranın (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerindeki fiillerin tekrarı hâlinde idari para cezası miktarı beş kat artırılarak uygulanır ve bu bentlerdeki fiillerin üçüncü kez tekrarlanması hâlinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir, (h) bendindeki fiilin işlenmesi hâlinde brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası verilir ve kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir. İdari para cezası, kurum açma iznini vermeye yetkili makam tarafından verilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir....."
13/01/2017 tarih ve 29947 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. Maddesi ile değişik 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptali ile idari para cezaları " başlıklı değişik 9. maddesinin 1. fıkrasında; "(1) Kanunun 7 nci maddesi hükümlerinde belirtilen durumların gerçekleşmesi hâlinde işlenen fiile göre kuruma idari para cezası uygulanır veya kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir." düzenlemesine yer verilmiştir.
Dosyasının incelenmesinden; davacı şirket tarafından işletilen Özel .... Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin, başka rehabilitasyon merkezinde eğitim gören öğrencilerinin velilerini arayarak havuz tedavileri olduğu yönünde gerçek dışı reklam yaptıklarına dair şikayet üzerine, davalı idarece konuya ilişkin olarak soruşturma başlatıldığı, öğrenci velilierinin beyanları ve kurum müdürünün ''havuz tedavisinin ileriye yönelik bir plan olarak belirttiklerine'' dair ifadesinden davacı kurumca farklı rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören öğrenci velileri aranıp, havuz tedavisinin olduğunun belirtildiğinin anlaşıldığı, ancak kurumda yapılan incelemelerde havuz tedavisi yapılmadığının tespitinin yanısıra yerleşim planında havuz için ayrılmış bir yerin de olmadığının görülmesi üzerine; soruşturma sonucu düzenlenen 20/06/2016 tarih ve 88885 sayılı soruşturma raporunda gerçek dışı reklam yapma fiilinin sübut bulduğu gerekçesiyle davacı kuruma 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun 7. maddesi uyarınca ''15 gün süre ile geçici kapatma cezası'' verilmesinin teklif edildiği, teklif doğrulrusunda 01/08/2016 tarih ve 50720270-410.07-E.8141973 işlem ile rehabilitasyon merkezinin geçici süre ile kapatılması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Olay tarihinde yürürlükte olan Kanun ve ilgili Yönetmelik maddesi daha sonraki tarihli Kanun ve ilgili Yönetmelik değişikliği ile tamamen değiştirildiğinden, uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için öncelikle davacının işlediği fiile hangi Kanun ve Yönetmelik hükmünün uygulanması gerektiği hususunun karara bağlanması gerekmektedir.
Ceza Hukuku kökenli bir ilke olan "lehe olan hükmün uygulanması ilkesi"; işlendiği zamanın hukuki normları uyarınca suç sayılan bir fiil sonradan yürürlüğe giren bir düzenleme ile suç olmaktan çıkarılmış bulunuyorsa veya sonradan yürürlüğe giren düzenleme suçun işlendiği zaman mevcut olan düzenlemeye göre suçlunun lehine ise, sonraki normun daha önce işlenmiş olan fiillere uygulanmasını öngörmektedir. Kural olarak idari işlemlerin yargısal denetimi tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan mevzuata göre yapılmaktadır. Bu anlamda idari işlem niteliğindeki yaptırımın da tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan mevzuata göre yargısal denetiminin yapılması gerekmekte ise de, ilke olarak suç ve cezadan lehe olan normun uygulanması kuralının bu yaptırımlar yönünden de geçerli olduğunun kabulü gerekmektedir. Dolayısıyla, fiilin işlendiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan mevzuat ile daha sonra yürürlüğe giren mevzuat hükümleri farklı ise yaptırım ile cezalandırılacak olan kişilerin lehine olan mevzuat hükmü dikkate alınmalıdır. Ancak lehe hükmün uygulanması amacıyla verilecek bir iptal kararının başka yaptırımların uygulanmasına engel olmayacağı da tabiidir.
Bu durumda, davacı kurumun gerçek dışı reklam yapma fiilinin karşılığı olarak öngörülen geçici kapatma yaptırımının dava devam ederken davacı lehine yapılan Kanun ve Yönetmelik değişikliği ile para cezası yaptırımına bağlandığı görüldüğünden, yeni oluşan hukuki durum dikkate alınarak davacının eylemine uygun olarak para cezası ile cezalandırılması gerekirken kurumun 15 gün süreyle geçici olarak kapatılmasına yönelik olarak tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun kabulüne, İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin 19/04/2017 tarih ve E:2016/1468, K:2017/1054 sayılı kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 406,90-TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen 990,00-TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücreti avansının resen ilgilisine iadesine, kararın taraflara tebliği için dosyanın ait olduğu mahkemeye gönderilmesine, 11/10/2017 tarihinde temyizi kabil olmamak üzere oybirliğiyle kesin olarak karar verildi. (¤¤)