(1602 S. K. m. 20) (2803 S. K. m. 3, 4, 5, 8) (657 S. K. m. 36)
İSTEMİN ÖZETİ: Van 2. İdare Mahkemesi'nin 30.09.2016 tarih ve E:2016/1076, K:2016/1463 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca istinafen incelenerek bozulması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Cevap verilmemiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi'nce işin gereği görüşüldü:
Dava; Kara Kuvvetleri Komutanlığı 10. Komando Tugayı Komutanlığı …. Gazino Müdürlüğünde (Tatvan/Bitlis) astsubay olarak görev yapan davacı tarafından; Astsubay Sınıf Okulunda geçen 18 yaş altındaki eğitim süresinin fiili hizmet süresinden sayılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 01/08/2016 tarih ve 74.712.015 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
Mahkemesince; astsubay olan ve asker statüsünde bulunan davacıdan geri istenilen "özel harekat ve operasyon tazminatının" davacının görevine ilişkin olduğu, dolayısıyla askeri hizmete ilişkin bulunduğu anlaşılmış olup, dava konusu işlemin asker kişiyi ilgilendirmesi ve askeri hizmete yönelik olması sebebiyle davanın görüm ve çözümünün Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin görevine girdiği gerekçesiyle davanın görev yönünden reddine karar verilmiştir.
1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu’nun “Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin görevleri” başlıklı 20’inci maddesinin 1’nci fıkrasında “ Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Türk Milleti adına; askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların ilk ve son derece mahkemesi olarak yargı denetimini ve diğer kanunlarda gösterilen, görevleri yapar. Ancak, askerlik yükümlülüğünden doğan uyuşmazlıklarda; ilgilinin asker kişi olması şartı aranmaz” hükmü ile yine aynı maddenin 2’nci fıkrasında “bu Kanunun uygulanmasında asker kişiden maksat; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bulunan veya hizmetten ayrılmış olan subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, uzman çavuş, uzman jandarma çavuş, erbaş ve erler ile sivil memurlardır” şeklinde düzenlenmiştir.
2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda 25.07.2016 tarihli 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişiklikler sonrası Kanunun 3.maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Jandarmasının, emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların verdiği görevleri yerine getiren silahlı genel kolluk kuvveti olduğu, 4. maddesinde Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlandığı, 5. maddesinde Jandarma Genel Komutanlığının kuruluş ve kadrolarıyla konuş yerlerinin, İçişleri Bakanlığınca düzenleneceği, ancak seferberlik ve savaşta Kuvvet Komutanlıkları emrine girecek birliklerin kuruluş ve kadrolarıyla konuş yerlerinin düzenlenmesinde Genelkurmay Başkanlığının görüşünün alınacağı, 8. Maddesinde Jandarma birliklerinin; seferberlik ve savaş hallerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek bölümleriyle Kuvvet Komutanlıkları emrine gireceği, kalan bölümüyle normal görevlerine devam edeceği, ayrıca, Jandarma birliklerinin; Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine İçişleri Bakanının, illerde ise garnizon komutanının talep etmesi halinde valinin onayıyla kendilerine verilen askeri görevleri de yapacağı düzenlemelerine yer verilmiştir.
Yine 25.07.2016 tarihli 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. Maddesinde yapılan değişiklik ile Jandarma Hizmetleri Sınıfı memur sınıfları arasında sayılmış ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına alınmıştır.
Tüm bu yasal değişiklikler sonrasında Jandarma Genel Komutanlığının her yönden İçişleri Bakanlığı'na bağlanmış, Jandarma Genel Komutanlığı personelinin asker kişi olmaları sona erdirilmiş olup; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların verdiği görevleri yerine getiren silahlı genel kolluk kuvveti olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Buna göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 10. Komando Tugayı Komutanlığı ...... Gazino Müdürlüğünde (Tatvan/Bitlis) astsubay olarak görev yapan davacı tarafından; Astsubay Sınıf Okulunda geçen 18 yaş altındaki eğitim süresinin fiili hizmet süresinden sayılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 01/08/2016 tarih ve 74.712.015 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davanın askeri hizmete ve asker kişiye ilişkin olmaması nedeniyle idari yargının görev alanına girdiği anlaşıldığından Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin görevine girdiği gerekçesiyle davanın görev yönünden reddine ilişkin Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının istinaf başvurusunun kabulü ile Van 2. İdare Mahkemesi'nin 30.09.2016 tarih ve E:2016/1076, K:2016/1463 sayılı kararının kaldırılmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Yasanın 45/5.maddesine göre kesin olmak üzere 30.03.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)