(667 S. KHK m. 2)
İSTEMİN ÖZETİ: Özel S.. Eğitim ve Araç Lok. İşlet. San. Tic. A.Ş.'ye bağlı Özel S.. Ortaokulu'nda öğretmen olan davacının, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün 21.07.2016 tarihli ve 15520822-405.99-E.7783529 sayılı "FETÖ/PDY Terör Örgütü ile Bağlantılı Olduğu Tespit Edilen Kurumlar" konulu Genelgesi uyarınca görevine son verilmesine ilişkin 29.07.2016 tarih, 8095404 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının öğretmen olarak çalıştığı Özel S.. Ortaokulu'nun 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 23.07.2016 tarihinde kapatıldığı, dava konusu işlemin davacının öğretmenlik ruhsatının iptaline ilişkin olmayıp yalnızca davacının görev yaptığı okulun kapatılması sebebiyle söz konusu okulda görev yapmasının mümkün olmaması nedeniyle anılan okulda çalışabilmesi için verilen iznin iptalinden ibaret olduğu, her ne kadar işlemin dayanağını teşkil eden Genelge'de çalışma izni iptal edilen personele başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmeyeceği hüküm altına alınmış ise de, davacıya başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmemesi durumunda bu hususun ayrı bir davaya konu edilebileceği ve dava konusu işlemde hukuka aykırılık gerekçesiyle davanın reddine karar veren Denizli İdare Mahkemesi'nin 27/04/2017 gün ve E:2016/2247, K:2017/915 sayılı kararının; dava konusu işlemin mevzuata ve hukuk devleti ilkesine, çalışma hürriyeti ile hukuki güvenlik ilkesine aykırı bulunduğu, suç ve cezaların şahsi olduğu, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı, herhangi bir örgütle ilişkisinin bulunmadığı ileri sürülerek, istinaf yolu ile incelenerek kaldırılması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi dolayısıyla ülke genelinde Olağanüstü Hal ilan edildiği ve Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameleri çıkarıldığı, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen, FETÖ/PDY aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu değerlendirilen birçok kamu görevlisinin ilgili KHK'lar ile kamu görevinden ihraç edildiği, bunun haricinde FETÖ/PDY Terör Örgütü ile bağlantılı olduğu tespit edilen kurumların da kapatıldığı, davacının görevine son verilmesinin de davacının çalıştığı kurumun kapatılması kapsamında tesis edilen bir işlem olduğu, davanın reddi yolundaki mahkeme kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek, istinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5.İdare Dava Dairesi'nce işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların istinaf yolu ile incelenip kaldırılmaları, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesinin 2. fıkrasının göndermede bulunduğu aynı kanunun 49. maddesinin 2. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
Denizli İdare Mahkemesi'nin 27/04/2017 gün ve E:2016/2247, K:2017/915 sayılı kararının dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; istinaf başvurusunun reddine, istinaf aşamasında davacı tarafından yapılan yargılama giderinin, istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin Mahkemesince kabulü nedeniyle başvuru sırasında alınmayan aşağıda dökümü yapılan 149,00.-TL istinaf yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince ilgili vergi dairesine müzekkere yazılarak davacıdan tahsiline, bu kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere 21.09.2017 gününde oybirliği ile olarak karar verildi. (¤¤)