(2577 S. K. m. 45) (213 S. K. m. 257)
İSTEMİN ÖZETİ: Davacı adına düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden 2016 yılının 1-12. dönemine ilişkin olarak kesilen 28.070,00.-TL özel usulsüzlük cezasını; dava dilekçesinde, davacının hakkında düzenlenen 17.10.2017 tarih ve 2017-A-8251/10 sayılı vergi inceleme raporunu tebliğ almadığını bildirdiği, davalı idarenin ise 10.12.2017 tarihinde dava konusu vergi ceza ihbarnamesinin eki olan vergi inceleme raporu ile birlikte e-tebligat yolu ile tebliğ edildiğini belirttiği, buna ilişkin sistem çıktısının eklerinde mevcut olduğunu beyan ettiği, söz konusu sistem çıktısı incelendiğinde 2017120413A010000001 sayılı dava konusu vergi ceza ihbarnamesinin 10.12.2017 tarihinde tebliğ edildiğinin anlaşıldığı, ancak ihbarname eki olarak tebliğ edildiği iddia edilen 17.10.2017 tarih ve 2017-A-8251/10 sayılı vergi inceleme raporunun tebliğ edildiğine dair bir ibarenin bulunmadığı ve ihbarname ekinin olup olmadığının belli olmadığı, dolayısıyla, davalı idarece vergi inceleme raporunun tebliğ edildiği hususunun somut olarak ortaya konulmadığı, bu durumda, vergi inceleme raporunun davacıya tebliğ edilmemesi nedeniyle davacının gereği gibi savunma yapmasının mümkün olmadığı ve hak arama hürriyetini engelleyeceği dikkate alındığında, vergi inceleme raporu tebliğ edilmeksizin davacı adına kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptal eden Eskişehir 1. Vergi Mahkemesinin 31/05/2018 gün ve E:2018/29, K:2018/313 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Ankara 4. Vergi Dava Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının 2016 yılı hesaplarının incelenmesi sonucunda 17.10.2017 tarih ve 2017-A-8251/10 sayılı vergi inceleme raporunun düzenlendiği, yıl içinde 7.000,00.-TL üzerindeki bazı ödeme ve tahsilatlarının banka ve benzeri kurumlar veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uyulmaması nedeniyle toplam 25.330,00.-TL özel usulsüzlük cezası; 2016/5. ve 7. dönemlere ilişkin BS formlarında üç adet belgenin eksik bildirilmesi nedeniyle 2.740,00.-TL özel usulsüzlük cezası olmak üzere toplam 28.070,00.-TL özel usulsüzlük cezası kesilmesinin önerildiği, davacı şirket temsilcisinin tarhiyat öncesi uzlaşma talebinde bulunulduğu ancak uzlaşılamadığı, bunun üzerine düzenlenen ihbarnamenin e-tebligat yöntemiyle tebliğ edildiği, davalı idarenin dosyaya gönderdiği tebliğ edilmiş ihbarname sorgulama ekranında, eki Pdf dosyası kaydının mevcut olduğu anlaşılmakla, bu rapora dayanılarak kesilen özel usulsüzlük cezalarının hukuka uygun olup olmadıkları aşısından incelenerek karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Yetki" başlıklı mükerrer 257. maddesinin 4. fıkrasında, vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları kullanmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu; mükerrer 355. maddesinin 1. fıkrasında, bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257. maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257. madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında özel usulsüzlük cezası kesileceği; aynı maddenin 6. fıkrasında da, elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyeceği, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezasının 1/5 oranında uygulanacağı hükümlerine yer verilmiştir.
4.2.2010 günlü ve 27483 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 396 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise; mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yıllarda Ba-Bs bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00’e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlü oldukları ve bildirim formlarını bu Tebliğde belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca cezai işlem uygulanacağı; mükelleflerin elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik bulunduğunu tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilecekleri; Ba ve Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi gerektiği; düzeltme işlemlerinde, hatalı veya eksik olarak düzenlenmiş bulunan bildirim formlarının tamamen iptal edileceği ve düzeltmeleri içerecek şekilde düzenlenerek verilen bildirim formunun geçerli kabul edileceği; dolayısıyla, düzeltme amacıyla düzenlenen bildirim formlarının, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alış-satış bilgilerini içerecek şekilde doldurulması gerektiği; bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmayacağı, bu süre geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde ise, düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacağı düzenlenmiştir.
Olayda, davacı temsilcisinin de imzaladığı 16/10/2017 günlü inceleme tutanağının 9. maddesiyle iki ayrı dönemde mal ve hizmet satışına ait belgelerin BS bildirimine dahil edilmediği ve dolayısıyla ilgili dönemler için verilen bildirimlerin, temel amaçları bakımından düzeltmeye muhtaç oldukları, yani maddi hatayı aşan bir noksanlık taşıdıkları ve bunun incelemeyle ya da süresinden sonra mükellefçe bildirilmesi halinde de özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği açık olup, bu nedenle kesilen özel usulsüzlük cezasında yasaya aykırılık görülmemiştir.
7.000,00.-TL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin banka ve benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uyulmaması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezasına gelince;
213 sayılı Kanunun mükerrer 257. maddesinin 1. fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Maliye Bakanlığı'na, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini, banka benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamı ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiş, aynı Kanun'un mükerrer 355/4. maddesinde de; tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın %5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesileceği hüküm altına alınmıştır.
Maliye Bakanlığınca verilen yetkiye istinaden çıkartılan 320-332 sıra no.lu Vergi Usul Genel Tebliğlerinden ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazanç basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000,00-TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerinin banka veya özel finans kurumları araç kullanarak yapılmasının ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsikinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Olayda, davacı temsilcisinin imzaladığı 16/10/2017 günlü inceleme tutanağının 10. maddesiyle yıl içinde satıcılara ve pazarlama satış dağıtım gideri nedeniyle yapılan 5 ayrı ödemenin ve aynı ortağa ait olan aynı miktardaki bir ödeme ile bir tahsilatın doğrudan "Kasa" kullanılarak gerçekleştirildiğinin tespit edildiğinden bahisle, ihtilaflı yıl için belirlenen 7.000,00.-TL'yi aşan bu ödeme tahsilatların banka, özel finans kurumları ve ..... aracılıyla yapılmamaları nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilmişse de, ticari işlem mahiyetinde olan ve finans kurumları belgesiyle tevsik edilmemeleri nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilmesini gerektiren satıcılara yapılan ödemeler dışında kalan ortaklara borçlar hesabıyla kasa hesabı hareketlerine ilişkin tahsilat ve ödemeler nedeniyle kesilen 11.000,00.-TL özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun kısmen reddine, kısmen kabulüyle Eskişehir 1. Vergi Mahkemesi'nce verilen 31/05/2018 gün ve E:2018/29, K:2018/313 sayılı kararın 17.040,00.-TL özel usulsüzlük cezasına ilişkin hüküm fıkrasının kaldırılmasına, 2577 sayılı Kanunun değişik 45. maddesinin 4. fıkrası uyarınca incelenen davanın bu kısmının reddine, aşağıda dökümü yapılan 184,10.-TL yargılama giderinin davacı tarafından karşılanan 111,10.-TL kısmının davacı üzerinde bırakılmasına, iş bu kararın tebligat giderleri için davalı idareye ait posta gideri avansının kullanılacağı kabul edilerek davalı idare tarafından karşılandığı tespit edilen 73,00.-TL kısmının davalı üzerinde bırakılmasına, davacı vekili için mahkemesince vekalet ücretine hükmedilmesi nedeniyle bu konuda ayrıca hüküm kurulmasına yer olmadığına, davalı idare vekili için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca taktir olunan 1.512,00.-TL vekalet ücreti ile davacıdan davanın reddedilen miktarı üzerinden 44,40.-TL'den az olmamak üzere binde 4,55 oranında hesaplanacak karar harcının ve Harçlar Kanunu'nun 13. maddesinin (j) bendi uyarınca davalı idarenin harçtan muaf olması nedeniyle istinaf başvurusu sırasında alınmayan 103,90.-TL başvuru harcının davacıdan tahsiline, posta gideri avansından artan miktarların taraflara iadesine (davalı idareye 47,00.-TL), kesin olarak 16.01.2019 gününde istinaf başvurusunun kısmen reddine dair hüküm fıkrası yönünden oybirliğiyle, istinaf başvurusunun kısmen kabulüyle davanın reddine dair hüküm fıkrası yönünden çokluğuyla karar verildi.
AZLIK OYU: Davacı adına vergi inceleme raporuna dayanılarak kesilen özel usuzsüzlük cezasının 17.040.-TL lik kısmı yönünden Vergi Mahkemesince verilen kararın usule ve hukuka uygun olması nedeniyle kararın bu kısmına yönelik istinaf isteminin de reddi gerektiği oyuyla karara katılmıyorum. (¤¤)