(6100 S. K. m. 335) (2577 S. K. m. 45)
İSTEMİN ÖZETİ: Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı emrinde 2.sınıf İstihbarat Uzmanı olarak görev yapan davacı tarafından, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin iptali ile işlem sebebiyle yoksun kaldığı mali, parasal ve özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve tazminine karar verilmesi istemiyle açılan davada; davacının, 28.07.2016 tarihinde kamu görevinden çıkarıldığı, bu işlemin 29.07.2016 (dava dilekçesinde gösterilen) tarihinde davacıya şifahi olarak tebliğ edildiği, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde olmak üzere en geç 27.09.2016 günü mesai bitimine kadar dava açılması gerekirken, bu süre geçirildikten sonra 09.10.2017 tarihinde açılan bu davanın süre aşımı nedeniyle esasının incelenme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın süre aşımı nedeniyle reddi yönünde Ankara 18. İdare Mahkemesi'nce verilen 03/05/2018 gün ve E:2018/887, K:2018/651 sayılı kararın; hukuka aykırı olduğu, dava açma süresinin başlangıcı için kendisine yazılı tebligat yapılmadığı ileri sürülerek, kaldırılması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek, istinaf isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesince, davacının adli yardım talebinin kabulü yönünde ilk derece mahkemesince karar verildiği görüldüğünden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 335. maddesinin 3. fıkrasında, adli yardımın, hükmün kesinleşmesine kadar devam edeceğinin belirtilmesi karşında, bu konuda yeniden bir karar verilmeksizin, 2577 sayılı Yasanın değişik 45. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek, gereği görüşüldü:
Ankara 18. İdare Mahkemesi'nce verilen 03/05/2018 gün ve E:2018/887, K:2018/651 sayılı karar usul ve hukuka uygun olup, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, istinaf isteminin REDDİNE, yargılama giderlerinin istinaf başvurusunda bulunan taraf üzerinde BIRAKILMASINA, adli yardım talebi kabul edildiğinden alınmayan yargılama giderinin tahsili için karar kesinleştikten sonra müzekkere YAZILMASINA, 2577 sayılı Yasanın değişik 46. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 07/02/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)