(2577 S. K. m. 45)
İSTEMİN ÖZETİ: İzmir ili, Buca ilçesi, ... Mahallesi, 172 ada, 6 parsel sayılı taşınmazda yer alan yapıya ilişkin olarak davacı tarafından alınan 15.03.2019 tarih ve Belge No:SS7MP2P8, Başvuru No:5047596 sayılı Yapı Kayıt Belgesinin -yapının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığının tespit edildiğinden bahisle- iptaline ilişkin İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 01.11.2019 tarih ve E.100711 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; yapı kayıt belgesi iptal tutanağı ile 09.08.2017 tarihli uydu görüntüsü ve Şubat/2018 ayına ait Göktürk Uydusu görüntülerinde 172 ada, 6 parsel sayılı taşınmaz üzerinde herhangi bir yapının ve inşai faaliyetin bulunmadığı, 03.08.2019 tarihinde ise, davacı tarafından yapı kayıt belgesine bağlanan yapı da dahil, taşınmaz üzerinde birçok yapının bulunduğunun görüldüğü bu nedenle yapı kayıt belgesine bağlanan yapının -31.12.2017 tarihinden önce yapılmadığı anlaşıldığından yapı kayıt belgesinin iptaline ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine ilişkin İzmir 6. İdare Mahkemesi'nce verilen 09/06/2020 gün ve E:2019/1431, K:2020/542 sayılı kararın, davacı tarafından; idare Mahkemesince eksik inceleme sonucu karar verildiği, 8 Ekim 2017- 2 Mayıs 2018 tarihleri arasında yedi aylık bir zaman diliminde hiçbir uydu görüntüsü bulunmadığı, yapının hangi tarihte yapıldığının tespit edilmediği, işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek, istinaf başvurusunun kabulü ile kaldırılması, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Yapı kayıt belgesine konu yapının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığının tespiti üzerine işlem yapıldığını tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek, istinaf başvurusunun reddine karar verilmesi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi'nce, işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrasında; “Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.” hükmü yer almaktadır.
İzmir 6. İdare Mahkemesi'nce verilen 09/06/2020 gün ve E:2019/1431, K:2020/542 sayılı kararın dayandığı gerekçe, usul ve yasaya uygun olup, istinaf başvurusunun kabulünü gerektiren başka bir neden de bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; istinaf başvurusunun REDDİNE, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderlerinin istinaf yoluna başvuran üzerinde bırakılmasına, yatırılan posta gideri avansından artan miktarın, Mahkemesince, HMK'nun 333. maddesi uyarınca yatırana geri verilmesine, kararın taraflara tebliği için dosyanın ait olduğu Mahkemeye gönderilmesine,2577 sayılı Yasa'nın 45. maddesinin 6. fıkrası uyarınca, Danıştay'a temyiz yolu KAPALI ve KESİN OLMAK üzere, 18/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)