İSTEMİN ÖZETİ: Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü Çorlu İstasyon Amirliği emrinde aday polis memuru olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesi uyarınca görevine son verilmesine ilişkin 07.02.2019 tarihli Bakanlık oluruna istinaden tesis edilen 08.02.2019 tarih ve 31199 sayılı Emniyet Genel Müdürlüğü işleminin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılan davanın reddine ilişkin olarak Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi'nce verilen 11/12/2019 tarih ve E:2019/288, K:2019/1207 sayılı karara karşı davacı tarafından; hakkında FETÖ/PDY kapsamında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma neticesinde kovuşturma yapılmasına yer olmadığı yönünde karar verildiği ve kesinleştiği, FETÖ/PDY bağlantısı iddiası üzerine tesis edilen işlemin usul ve yasaya aykırı olduğu iddialarıyla istinaf başvurusunda bulunularak kaldırılması istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İstanbul Birinci İdare Dava Dairesince, davacının duruşma istemi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 17/2.maddesi uyarınca yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
Dava; Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü Çorlu İstasyon Amirliği emrinde aday polis memuru olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesi uyarınca görevine son verilmesine ilişkin 07.02.2019 tarihli Bakanlık oluruna istinaden tesis edilen 08.02.2019 tarih ve 31199 sayılı Emniyet Genel Müdürlüğü işleminin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Adaylık devresi içinde göreve son verme" başlıklı 56. maddesinde, "Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir." hükmüne yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının 2012 - 2016 yılları arasında Kars Kafkas Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğrenim gördüğü; daha sonra 2016 yılında polislik sınavını kazanması sonucu Erzurum Polis Meslek Yüksekokuluna yerleştiği; akabinde 17/06/2018 tarihinde aday polis memuru olarak göreve başladığı; 20/06/2018 tarihinde Personel Şube Müdürlüğü tarafından parmak izlerinin alınması üzerine, parmak izlerinin Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü APFİS veri tabanından yapılan sorgulamasında Kars Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/3102 sayılı soruşturması kapsamında 13/10/2016 tarihinde bir işyerinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince ele geçirilen FETÖ/PDY olayı ibaresi bulunan yasaklı yayınlarda parmak izlerinin bulunduğunun tespit edildiği; anılan olay nedeniyle 14/01/2019 tarihinde hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulandığı; konuya ilişkin olarak 16/01/2019 tarihli Araştırma Raporu düzenlendiği; anılan raporda, davacının 13/10/2016 tarihinde ele geçirilen FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne ait yasaklı yayınlarda parmak izi tespit edildiğinden, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne aidiyeti, irtibatı ve iltisağının 17/25 Aralık 2013 tarihi sonrası da devam ettiği değerlendirildiğinden, davacı hakkında 6749 sayılı Kanun “Kamu görevlilerine ilişkin tedbirler” başlıklı 4. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere teklifte bulunulduğu; anılan teklif neticesinde 657 sayılı Kanunun 56. maddesi uyarınca davacının kamu göreviyle ilişiğinin kesilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, dava konusu işlemlerin tesisinden sonra tamamlanan idari soruşturma sonucunda, davacının adı geçen örgüt ile bağını ortaya koyan somut bir delile ulaşılamadığından bahisle Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2019/462 sayılı soruşturma sonucunda verilen 07.02.2019 tarih ve 2019/1401 sayılı karar ile davacı hakkında üzerine atılı FETÖ/PDY bağlantısı yönünden kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildiği görülmektedir.
Bu durumda, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü emrinde aday polis memuru olarak görev yapan davacının, hakkında FETÖ/PDY kapsamında adli ve idari soruşturmalar yürütülmekte olması nedeniyle 657 sayılı Yasa’nın 56. maddesi uyarınca memuriyetten ilişiğinin kesildiği anlaşılmakta ise de; davacı hakkında yürütülen adli soruşturmada isnat olunan eylemin doğruluğunu ortaya koyabilecek bir delil bulunmadığı, hakkında isnat olunan suç yönünden kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, idari soruşturmanın da aynı gerekçelerle işlemden kaldırıldığı görülmekle, davacının FETÖ/PDY terör örgütüne üye olduğu, iltisakı ya da irtibatı olduğunu ortaya koyan bir mahkeme kararı veyahut hukuken kabul edilebilir delillerin bulunmadığı, dolayısıyla davacının terör örgütüyle iltisakının bulunduğunun ortaya koyulamadığı anlaşıldığından, hakkında yürütülen soruşturmanın FETÖ/PDY terör örgütüne ilişkin olması nedeniyle davacının memuriyetten ilişiğinin kesilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
İdarece davacı hakkında terör örgütlerine üyeliği, iltisakı ya da irtibatının bulunduğunu ortaya koyan yeni deliller elde edilmesi halinde davacı hakkında ilgili yasal mevzuat hükümleri doğrultusunda her zaman işlem tesis edilebileceği de açıktır.
Öte yandan, dava konusu işlemin hukuka aykırılığının saptanmış olması karşısında, bu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı özlük haklarının davalı idarece Anayasa'nın 125. maddesi'nin son fıkrası uyarınca davacıya ödenmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle; davacının istinaf başvurusunun kabulüne, Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi'nin 11/12/2019 tarih ve E:2019/288, K:2019/1207 sayılı kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, bu işlem nedeniyle yoksun kalınan tüm özlük ve parasal haklarının dava tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 509,90-TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 1.700,00.-TL vekalet ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine, artan tebligat ücretinin mahkemesince davacıya iadesine, kararın taraflara tebliğine, kararın tebliğ tarihinden itibaren otuz (30) gün içerisinde Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, 18/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)