T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİTÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR
ESAS NO: 2023/637
KARAR NO: 2023/1084
HAKİM: ... ...
KATİP: ... ...
DAVACILAR: 1- ... - ...
2- ... - ...
3- ... - ...
4- ... - ...
VEKİLİ: Av. ... - [16358-53169-...] UETS
DAVALI: ... - ...
Kültür Mah. Derya Sokak No:8 Nilüfer/ BURSA
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 07/07/2023
KARAR TARİHİ: 01/12/2023
Mahkememizde açılan davanın açık muhakemesi sonunda ;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 20.02.2017 tarihinde Bursa-Orhaneli kara yolunda ...'in sevk ve idaresindeki ... plakalı tırın ... plakalı araca çarpması neticesinde ölümlü trafik kazasının meydana geldiğini. ... plakalı araç sürücüsü ... ile diğer yolcu ...'ın olay yerinde hayatlarını kaybettiğini. Kaza ile ilgili olarak ... plakalı tırın Suriye uyruklu sürücüsü ...'in gözaltına alındığını. Söz konusu kişinin ... ... A.Ş. isimli şirkette tır şoförü olarak çalıştığını beyan ettiğini ve sorumluluğunu üstlendiğini. Davalının usulüne uygun bir ehliyetinin bulunmadığını. Kaza nedeni ile davalı sigorta şirketine başvuruda bulunulduğunu, ancak sigorta şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmadığını. Bu nedenle 20.000,00-TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE;
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 120. Maddesi " (1) Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
(2) Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir." şeklindedir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu 115. Maddesi ise " Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.
(2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. " şeklindedir.
Davacı vekiline 09/11/2023 tarihli duruşmasının 1 nolu ara kararı ile dosya davalı adına ilanın yapılması için yeterli gider avansının bulunmadığı müteakip işlemlere devam edebilmek için 7.500,00-TL gider avansını yatırmak üzere iki haftalık kesin süre verilerek yatırmadığı takdirde davanın dava şartı yokluğundan reddedileceği ihtar edilmiştir. Mahkememizce verilen kesin süreye rağmen davacı vekilinin yatırması gereken gider avansını yatırmadığı anlaşıldığından davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Ayrıntısı ve yasal gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Hukuk Muhakemeleri Kanunun 115. (2) maddesi gereği davanın dava şartı yokluğundan usulden REDDİNE,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gerekli 269,85-TL harcın davacıdan tahsil edilerek hazineye irat kaydına, bu hususta harç tahsil tezkeresi düzenlenmesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının, kullanılmayan kısmının HMK 333.Md. Uyarınca, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafına iadesine,
Dair gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize iletilecek bir dilekçe ile Bursa Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 01/12/2023
İş bu kararın gerekçesi 01/12/2023 tarihinde yazılmıştır.
Katip ...
✍e-imzalı
Hakim ...
✍e-imzalı