Anzhelo Georgiev ve Diğerleri /Bulgaristan - 51284/09 - 30.09.2014 tarihli Karar [IV. Bölüm]
Olaylar – Maskeli polis memurları, başvuranların çalıştığı bürolara baskın yapmışlardır. Operasyon esnasında, iddiaya göre başvuranların dirençlerini kırmak ve delillerin başvuranlar tarafından yok edilmesini engellemek amacıyla polisler tarafından temas yöntemiyle (doğrudan vücuda temas ettirilerek) şok tabancaları kullanılmıştır. Bazı başvuranlar bu nedenle yanıklara maruz kalmışlardır. Başvuranların iddialarına ilişkin yapılan ön soruşturma, askeri savcının, ilgili polis memurları aleyhinde ceza yargılamalarının başlatılmaması kararıyla sonuçlanmıştır.
Hukuki Değerlendirme – Madde 3: Temas yöntemiyle uygulanan elektroşok cihazlarının şiddetli acı ve geçici hareketsizliğe neden olduğu bilinmektedir. Söz konusu dönemde Bulgar hukukunda, elektroşok cihazlarının kullanımı açısından eğitime tabi tutulmamış polislerin elektroşok cihazlarını kullanmaları ile ilgili olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktaydı. Mahkeme, Avrupa İşkencenin ve İnsanlık dışı veya Onur kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 20. Genel Raporunda, elektrikli şok tabancalarının temas yöntemiyle kullanılmasına ilişkin ağır çekinceler açıkladığını vurgulamıştır. Uygun bir şekilde eğitilmiş polislerin, hareketsiz hale getirilmesi gereken bir kişiye dokunma mesafesinde uygulayabilecekleri birçok kontrol altına alma tekniği bulunmaktadır.
Ön soruşturma neticesinde olayın kesin koşullarının detaylı bir şekilde tespit edilememesi ve iddia edilen güç kullanımının kapsamı ve türü ile ilgili tam bir açıklama getirilememesi dikkate alındığında, Hükümet başvuranların olaylara ilişkin anlatımlarını çürütme yükümlülüğünü yerine getirememiş veya kullanılan gücün derecesini gerekçelendiren inandırıcı görüşler sunamamıştır. Bu nedenle 3. madde hem esas hem de usul açısından ihlal edilmiştir.
Sonuç: ihlal (oy birliğiyle)
Madde 41: Şikayetleri kabul edilebilir olarak beyan edilen her başvuran için manevi tazminat olarak 2.500 avro
Full & Egal Universal Law Academy