T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2021/1928
Karar No : 2024/5123
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... Petrol Tic. ve Denizcilik Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Başkanlığı
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN_KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
DAVANIN_KONUSU : Davacı şirket tarafından, şirketlerine ait 65.000 kg motorine kaçak olduğu şüphesi ile el konulmasından sonra ... Asliye Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E. ..., K:... sayılı kararı ile kaçak olmayan motorinin şirketlerine iadesine karar verildiği, başvuruya rağmen davalı idarece haksız el konulan motorinin iade edilmediği ve bedelinin de ödenmediğinden bahisle 65.000 kg motorinin fatura bedeli olan 376.956,58 TL'nin el koyma tarihi olan 02/10/2012 tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile akaryakıt ticaretinin engellenmiş olması nedeniyle hesaplanacak olan yoksun kalınan kârın da en yüksek banka mevduat faizi ile ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla davanın görev yönünden reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince davacının istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, idarenin hizmet kusurunun bulunduğu, hakkında tasfiye kararı olmayan akaryakıtın idare tarafından muhafaza edilmesi gerekirken yetkili ve görevli mahkemeden tasfiye kararı alınmadan, akaryakıtın tasfiyesine ilişkin 5607 sayılı kanunun 16/A maddesine göre değil aynı yasanın 16. maddesindeki genel hükümlere göre tasfiye edildiği ve bu durumun firmaya zarar vermiş olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın görev yönünden reddine ilişkin ... İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 20/11/2024 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.