T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2024/2101
Karar No : 2024/2053
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... İl Özel İdaresi / ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : 1- ...
2- ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN_KONUSU : Burdur ili Merkez ... Kasabası, ... mevkiinde bulunan ve tapuda ... sayılı parselde kayıtlı tarlanın maliki olan davacılar tarafından, Kozluca Gölet Sulama AT ve TİGH projesi doğrultusunda yapılan toplulaştırma işlemi üzerine oluşturulan yeni parsellerin dağıtımına ilişkin cetvelin iptali ile eskiden beri maliki oldukları tarlanın kendilerine bırakılması ve bu işlem nedeniyle uğradıklarını ileri sürdükleri zarar ve ziyanın tespiti ile tazminine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, dava konusu işlemin iptali, davacıların tazminat istemlerinin reddi ve eskiden beri maliki oldukları tarlanın kendilerine bırakılması talebinin incelenmeksizin reddi yolunda verilen kararın, Danıştay Onuncu Dairesinin 14/01/2019 tarih ve E:2016/5219, K:2019/194 sayılı kararıyla iptale ilişkin kısmının bozulması üzerine, ... İdare Mahkemesince bozma kararına uyularak keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra dava konusu işlemin iptali yolunda verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, bozma ilamında belirtilen hususların yerine getirilmediği, davacılara büyük oranda toplulaştırma öncesindeki yerlerinin verildiği, davaya konu parselin toplulaştırma neticesinde sulama imkanına kavuştuğu, davacılara ait parselin değer kaybının söz konusu olmadığı, aksine değer kazandığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacılar tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2.. ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21/05/2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.