T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/4515
Karar No : 2024/2904
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) :...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Konya İl Emniyet Müdürlüğünde aday polis memuru olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesi uyarınca memuriyetten ilişiğinin kesilmesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğünün ... tarih ve ... sayılı işleminin iptali ve ilişik kesme tarihi ile göreve iade tarihi arasında statü dışında geçen döneme ilişkin aylıkların ödenmesi gereken tarihten ödeme tarihine kadar işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; davacının, hakkında FETÖ/PDY kapsamında yürütülen adli ve idari soruşturmalar akabinde 657 sayılı Kanun'un 56. maddesi uyarınca memuriyetten ilişiğinin kesildiği anlaşılmakta ise de; davacı hakkında ... Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ... sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yürütülen soruşturmada "şüphelinin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile önceden süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz eden organik bağının bulunduğuna, örgüt hiyerarşisinde bulunduğuna örgütün örgüt olduğunu bilebilecek durumda olduğuna ve şüpheli hakkında kamu davası açmak için gerekli olan yeterli şüphenin oluştuğuna ilişkin her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı, somut maddi delilin elde edilemediği" gerekçesiyle ... tarih ve ... sayılı karar ile hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, yine hakkındaki araştırma dosyasının da aynı gerekçelerle işlemden kaldırıldığı dolayısıyla davacının işlem tarihi itibariyle FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisakı ya da irtibatı olduğunu ortaya koyan hukuken kabul edilebilir somut bir tespit ya da delil bulunmadığı, öte yandan; davaya konu işlemin hukuksal dayanağı olarak gösterilen 657 sayılı Kanun'un 56. maddesinde aday memurların, adaylık süresi içindeki temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birindeki başarısızlıkları ile yine adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları veya göreve devamsızlıklarının tespit edilmesi halinde disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesileceğinin düzenlenmesine karşın, Polis Meslek Eğitim Merkezindeki eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan ve hakkında güvenlik soruşturmasının olumlu olması nedeniyle 13/12/2017 tarihinde aday polis memuru olarak Konya İl Emniyet Müdürlüğüne ataması yapılan davacının, işlem tarihine kadar geçen adaylık süresi içinde memuriyetle bağdaşmayacak herhangi bir durum, devamsızlık veya başarısızlığını ortaya koyan somut olgulara yer verilmeksizin memuriyetle ilişiğinin kesildiği, bu durumda, 657 sayılı Kanun'un 56. maddesi uyarınca memuriyetle ilişiğinin kesilmesi yönünde tesis edilen işlemde, davacının söz konusu maddede memuriyetle ilişik kesme nedenleri olarak sıralama yolu ile sayılan hallerden hangisine veya hangilerine dayanılarak memuriyetle ilişiğinin kesildiğinin belirtilmediği ve söz konusu işlemin nedenine dayanak teşkil eden maddi vaka yada durumun somut olarak gerekçelendirilmediği ve soyut ifadelere dayalı olarak işlem tesisi yoluna gidildiği anlaşıldığından, hukuka, mevzuata ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının dava açma tarihinde itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince; davacının terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğunun tespit edilmesi durumunda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35'inci maddesi uyarınca hakkında yeniden işlem tesis edilebileceği, kararın anılan işlemlerin tesisine engel teşkil etmediği gerekçesiyle istinaf başvurusunun açıklama eklenmesi suretiyle reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının, polis başmüfettişi tarafından tanzim edilen araştırma raporunun valilik makamının onayı ile işlemden kaldırıldığı, ... Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucu, ... tarih ve ... sayılı kararı ile delil yetersizliği nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği, ancak, yapılan tetkik ve inceleme neticesinde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'unun 56’ncı maddesi kapsamında asli memurluğa atanmasının uygun olmayacağının anlaşılması üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği belirtilerek, mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptaline ve işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının dava açma tarihinde itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklama eklenmesi suretiyle reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın .... İdare Mahkemesine gönderilmesine, kesin olarak, 05/06/2024 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi.