T.C.
DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/6773
Karar No : 2023/7240
YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
... vekili Av. ... tarafından ... Genel Müdürlüğüne karşı açılan davada; Sakarya 2. İdare Mahkemesinin 28/04/2023 tarih ve E:2023/417, K:2023/488 sayılı kararı ile Ankara 15. İdare Mahkemesinin 14/09/2023 tarih ve E:2023/1701, K:2023/1691 sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Kamu görevlileri ile ilgili davalarda yetki" başlıklı 33. maddesinin üçüncü fıkrasında; kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal haklarıyla ilgili davalarda yetkili mahkemenin, ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesi olduğu hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; Muş İl Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapmakta iken 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılmakla birlikte, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kararı gereğince göreve iade edilerek İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezine atanan ve Bilecik İlinde göreve başlayan davacı tarafından; kamu görevinden çıkarılması nedeniyle yoksun kaldığı ve alamadığı mali ve sosyal haklar (Emsal rütbe, derece ve kademesindeki personele ödenmesi gereken fazla çalışma ücreti, terör operasyon tazminatı, tayın bedeli v.b. her türlü alacak) ile bu süreçte yaşadığı sıkıntı ve zorluklara karşılık manevi tazminat ödenmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ve 100.000,00-TL manevi tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle dava açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; kamu görevlisi olan davacının parasal ve özlük haklarını da içeren uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, 2577 sayılı Kanun'un 33. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, davacının görev yaptığı Bilecik İlinin idari yargı çevresi yönünden bağlı olduğu Sakarya İdare Mahkemesi yetkili bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; davanın görüm ve çözümünde Sakarya İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna, dava dosyasının Sakarya 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Ankara 15. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 27/12/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy